Yumurtalık kanseri nedir?

Yumurtalık kanseri nedir?

Yumurtalık kanseri, her kadında yaklaşık % 1 – 2 oranında görülme riski bulunan ve genetik geçiş özelliğine sahip bir kanser türüdür.

Yumurtalık kanseri vakaları tüm dünyada giderek artış göstermektedir. Tüm yaşamı boyunca bir kadının bu hastalığa yakalanma riski % 1 – 2’dir.

Hastalığın bazı tiplerinde genetik geçiş söz konusu olduğundan gen araştırması yapılarak sıkı takibe alınması ciddi önem taşımaktadır.

Yumurtalık kanseri risk faktörleri

– Doğum yapmamış olma,

– Erken adet görme,

– Geç adetten kesilme,

– Meme ve rahim kanseri geçirmiş olma,

– Ailesinde genetik geçişli meme kanseri olmasıdır.

Doğum kontrol hapları kanserden koruyor

Doğum kontrol haplarının 2 yıl kullanılması % 50 oranında, 5 yıl kullanılması % 70 oranında yumurtalık kanserinden koruma sağlamaktadır.

Yumurtalık kanserinin belirtileri ileri evrede ortaya çıkar

Hastalık erken belirti vermez, belirti verdiğinde tümör genellikle ileri evredir. Belirtiler daha çok mide bağırsak sistemiyle ilişkili hazımsızlık, karında şişme, bulantı ve kilo kaybıdır.

Yumurtalık kanserinden korunma yöntemleri

Yumurtalık kanserinden en önemli korunma yöntemi düzenli aralıklarla jinekolojik muayene ve ultrasonografi yapılmasıdır.

Yumurtalıkta görülen kanser riskinin yüksek olduğu saptanan kadınlarda bazı kan testleri (tümör belirteçleri) ve ultrasonografik takip önem arzetmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek