Göğüsteki ağrılar ve kalp sağlığı

Göğüsteki ağrılar ve kalp sağlığı

“Nefes darlığı kalp hastalığı belirtisi olabilir mi?”, “Çarpıntı, hangi durumlarda kalp hastalığı belirtisidir?”, “Göğüste meydana gelen her ağrı kalple ilişkili midir?” Uzmanlar, merak edilen bu soruların cevaplarını veriyor.

Nefes darlığı, akciğer hastalıklarına bağlı olabileceği gibi, kalp hastalılarının da bir habercisi olabilir. Özellikle kalp dokularını besleyen damarlar olan koroner damarların darlıkları ve tıkanıklıkları ile giden koroner arter hastalıklarında, kalp fonksiyonlarının azalması sonucu nefes darlığı ortaya çıkabilir.

Yine yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kalp kasının infeksiyöz hastalıkları da kalp büyümesi olarak bilinen ve nefes darlığına yol açan kalp yetersizliğine neden olabilir.

Pompalanamayan kan birikir

Kalp yetersizliği genel olarak, kalp kasında gelişen hasar sonucu kalbin vücudun ihtiyacı olan kanı pompalayamamasından kaynaklanır. İleri doğru pompalanamayan kan, kalbin gerisindeki yapılarda birikerek (akciğerler, toplardamarlar gibi) nefes darlığı ve bacaklarda şişme benzeri belirtilere yol açabilir.

Belirtiler genelde fiziksel aktivite ile ortaya çıkar, daha sonraları istirahat sırasında da görülebilir.

Yine geceleri ortaya çıkan, uykudan uyandıran boğulma hissi ve nefes darlığı da kalp hastalıklarının önemli bir belirtisidir. Genel olarak tanı, kalp fonksiyonlarının değerlendirilmesini sağlayan ekokardiyografi ile konulabilir.

Kalp hastalıkları için risk grubunda bulunanların (30 yaş üzeri erkekler, sigara içenler, ailesinde erken yaşta kalp rahatsızlığı bulunanlar, daha önce kalp krizi geçirenler, sigara kullananlar) eforla ilişkili nefes darlığı şikâyeti varsa, kardiyoloji kontrolünden geçmeleri gerekir.

Göğüsteki her ağrı kalple ilişkili midir?

Koroner kalp hastalığının en önemli belirtilerinden biri, göğüs ağrısıdır (anjina). Kalbi besleyen damarlar olan koroner damarlardaki darlık veya tıkanma sonucu kalp kasının oksijen ve besleyici maddelerden yoksun kalması halinde oluşmaktadır.

Damarlarda oluşan darlıklarda, istirahat durumunda kalp dokusuna ulaşan kan miktarı yeterli olabilir. Fiziksel aktivite gibi kalp hızının arttığı durumlarda ise kalbe ulaşan kan miktarı yeterli olmamaktadır. Bu yüzden bu tip hastalarda göğüs ağrısı fizik aktivite veya heyecanlanma gibi ruhsal olaylar sırasında ortaya çıkar, dinlenmekle kısa süre içinde geçer.

Sol tarafta baskı hissedilir

Kalp krizi gibi koroner damarların tam olarak veya tama yakın tıkandığı durumlarda ise herhangi bir aktivite olmadan istirahatta de göğüs ağrısı oluşabilir.

Kalp hastalıklarına bağlı olan göğüs ağrısı genel olarak göğüs sol tarafında geniş bir bölgede baskı, yanma, sıkışma tarzında hissedilir. Sol kola, karın bölgesine, sırta ve alt çeneye doğru da yayılma eğilimi gösterebilir.

Ağrıya baş dönmesi, mide bulantısı, halsizlik gibi belirtiler de eşlik edebilir. Özellikle kalbin alt yüzünü ilgilendiren olaylar, göğüste ağrı olmadan sadece karın ağrısı ile de kendisini gösterebilir.

Yine akciğer, yemek borusu, göğüs kafesi kasları, mideyi ilgilendiren durumlarda da bu organlardan kaynaklanan ağrılar, kalp ağrıları ile karışabilir. Özellikle yol yürümekle, yokuş veya merdiven çıkmak gibi fiziksel aktivitelerle ortaya çıkan ve durup dinlenmekle geçen göğüs ağrıları olan kişilerin, mutlaka bir kardiyolog tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek