Sağlıklı anne sütü için doğru beslenmeli

Uzmanlar, süt veren annelerin hem kendi sağlıklarını korumak hem de bebeklerinin sağlıklı ve hastalıklara yakalanmadan büyümesini sağlamak için beslenmelerine özen göstermeleri gerekiyor.

Sağlıklı bir hayat sürebilmenin her yaş için en önemli kuralı, yeterli ve dengeli beslenme. Yeterli ve dengeli beslenme, yeni anne olmuş bir kadın için özellikle süt verme dönemlerinde kendisinin ve bebeğinin sağlığı açısından ayrı bir önem taşıyor.

Prof. Dr. Hilal Mocan, sağlıklı süt veren annelerin nasıl beslenmesi gerektiğini anlatıyor.

Besin öğesi yetersizliği

Anne sütü; steril olması, enfeksiyonlara karşı koruyuculuk özelliği, kolay sindirilebilirliği ve bebeğin enerji ve besin öğesi gereksinimini tam karşılayabilirliği açısından vazgeçilmezdir. Emzirmede annenin salgıladığı süt, aldığı besinlerin bir ürünüdür.

Yeni doğan bebeğin beslenmesi için annenin salgıladığı sütün enerjisi ve besin öğeleri, annenin vücudundan ve günlük aldığı besinlerden karşılanmaktadır.

Emzirme döneminde yetersiz beslenen anne, hamilelik döneminde de yetersiz ve dengesiz beslenmişse, anemi gibi ciddi besin öğesi yetersizliği hastalıklarının riski altındadır.

Kalsiyum ihtiyacı artar

Salgılanan sütün her 1 ml’si için ortalama 1 kalori enerji gerektiği düşünülürse, süt verme döneminde annenin günlük enerji gereksinmesinde 750 kalori artış olmaktadır. Emzirme döneminde artan kalsiyum ihtiyacının karşılanmaması, anneyi kemik sağlığı bakımından risk altına sokar.

Süt verme döneminde süt miktarını artırmak amacıyla bal, pekmez, şerbetli tatlılar, vb. yiyecekleri aşırı miktarda tüketmek gereksiz, enerji alımına ve şişmanlığa sebep olur. Anne sütünü miktar olarak artıracak tek şey sudur.

Örnek beslenme programı

Beslenme ve diyet uzmanı Burcu Beşok’un süt veren anneler için önerdiği örnek beslenme programı:

Sabah:
1 su bardağı süt
1 adet haşlanmış yumurta
1 kibrit kutusu kadar (30 gr) beyaz peynir
1 tatlı kaşığı pekmez, bal veya reçel
1 adet meyve, domates veya havuç
1-2 dilim ekmek

Ara öğün:
1 adet meyve veya 1 su bardağı meyve suyu veya 1 kâse komposto

Öğle/Akşam:
4-6 kaşık sebze yemeği
30-60 gram tavuk, balık veya kırmızı et
4-6 yemek kaşığı pilav veya makarna
1 kase yoğurt veya 1 su bardağı ayran
Salata
1-2 ince dilim ekmek

İkindi:
1 kibrit kutusu kadar peynir
1 dilim ekmek
1 meyve

Yatarken:
1 su bardağı süt veya sütlü tatlı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek