Ağız içi yaraları tehlike habercisi olabilir

Ağız içi yaraları, bir süre sonra normalmiş gibi gelmeye başlasa da aslında behçet ve frengi gibi ciddi hastalıkların habercisi belirtiler olabilir.

Uzmanlar, bazen tekrarlayıcı olan ağız içi yaralarının, basit bir vitamin eksikliğinden kaynaklanabileceği gibi kanser, Behçet ve frengi gibi ciddi hastalıkların da başlangıcı veya belirtilerinden biri olabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Ağız içi yaraları her yaşta görülebilir

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Soner Uzun yaptığı açıklamada, yemek yemeyi, konuşmayı, hatta genel vücut sağlığını etkileyebilen ağız içi yaraların, her yaşta görülmekle birlikte erkeklere oranla kadınlarda daha sık rastlandığını belirtti.

Tekrar eden ağız yaraları

Ağız yaralarının, genellikle bir bölgede, bazı durumlarda birkaç farklı noktada oluşabildiğini, bazen 3-5 günde geçip birkaç ay sonra yeniden tekrarlayabildiğini ifade eden Uzun, şunları kaydetti:

“Halk arasında (aft) diye adlandırılan bu yaralar mutlaka dikkate alınmalı. Ağız içi travmalar, özellikle diş darbeleri, aft oluşumunu başlatan en önemli nedenlerdir.

Tuzlu gıdalar, asitli içecekler, sigara, baharatlı yiyecekler afta neden olabilir. İçi sıvı dolu, ağrılı kabarcıklar halinde, ağız içi ve dışında, hatta yüzün başka bölgelerinde de görülebilir.”

Ağız içi yaralarının nedenleri

Uzun, dudağın iç kısımları, damak, dil, yanak içleri ve diş etleri gibi yumuşak dokulara yerleşmeyi seven küçük yaraların, basit bir vitamin eksikliğinden kaynaklanabileceği gibi kanser, Behçet ve frengi gibi ciddi hastalıkların da başlangıcı olabileceğine dikkati çekti.

Her 5 kişiden birinde görülüyor

Her 5 kişiden birinde görülebilir aftın yüzde 60’ında hastalık teşhisi saplanamadığını belirten Uzun, şunları kaydetti:

“Ağız içi yaralarının en sık nedenlerinden biri de Behçet hastalığıdır. Bu hastalık, dünyada en fazla Akdeniz ülkelerinde ve bunlar arasında da Türkiye’de görülüyor. Üniversite hastanesinde günde 2-3 Behçet hastalığıyla karşılaşıyoruz. Behçet hastalığının en önemli belirtisi ağız içindeki yaralardır. Bu hastalığın diğer bulguları ise genital bölgede, benzer tekrarlayıcı yaraların olmasıdır.

Gözde yanma, batma, bulanık görme gibi belirtiler de olur. Bu hastalık tuttuğu organı tahrip eder, körlüğe kadar varan olumsuz sonuçları vardır.”

Behçet hastalığında hasar oluşmadan önlem alınması gerektiğini, erken teşhisin hayati önem taşıdığını belirten Uzun, “Ağızdaki yaralar geçmiyorsa kanser olasılığı daha yüksektir. Ancak, bazı ağız yaraları frengi gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkların da habercisi olabilir. Ancak, bu durumda genital bölgede de yaralara sık rastlanır.” dedi.

“Ağız içi yaraları tehlike habercisi olabilir” için 3 yanıt

  1. ben ist ibrahim 23 yaşındayım benim ağzımda 4 seneden beri yara var kullanmadığım ilaçlar gargaralar vkalmadı en son b12 vitamin iğnesi vuruluyorum yinede çıkıyor bana ne önerrsiniz

  2. merhabalar.. benim ağzımda aft var. bazen dilimin kenarında bazen uzundudak dibinde çıkıyor ve buradaki yazıyı ilk kez okuyorum. dikkatimi çeken nokta ise “gözde batma, yanma ve bulanık görme ” şikayetlerinin de bu olay ile bağdaştırılıp behçet hastalığı belirtisi olması ihtimali.. bende yaklaşık 1-2 yıldır bu batma ve yanma hissi var. gece araç kullanırken ya da bazen tv izlerken kitaba bakarken bulanık gördüğüm ve gözümü hızlı hızlı açıp kapama ihtiyacı hissettiğim oluyor. göz doktoruna muayene oldum göz kuruluğundan şüphelendiğim için fakat böyle birşey çıkmadı. sadece 3 adet damla verdi o kadar. peki ben ne yapmalıyım? saygı ve selamlarımla..

  3. merhabalar.. benim ağzımda yaklasik 3-4 yildir aft var. bazen dilimin kenarında bazen uzundudak dibinde çıkıyor hatta cinsel organ cevresinde de sanki yanmis gibi kabarciklar cikiyor ve 3-5 günde iyilesiyor buradaki yazıyı ilk kez okuyorum. dikkatimi çeken nokta ise “gözde batma, yanma ve bulanık görme ” şikayetlerinin de bu olay ile bağdaştırılıp behçet hastalığı belirtisi olması ihtimali var diye de doktorda kan örnegi verdim sadece krem verdi Romatizma belirtileri de olabilir mi? peki ben ne yapmalıyım? saygı ve selamlarımla..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek