Akut Koroner Sendrom nedir, nasıl tedavi edilir?

Akut Koroner Sendrom bir enfarktüs tanımlamasıdır. Klasik bir enfarktüste kalp kasını besleyen koroner damarlardan birinde, aniden gelişen tam bir tıkanıklık kan akımının kesilmesine yol açarak, kalp kasında geniş bir hasar oluşturur.

Akut koroner sendrom durumunda ise koroner damarda oluşan tıkanıklık zaman zaman kendiliğinden açılarak yetersiz de olsa miktar kan geçişine fırsat verir kalp kasında kısmi bir hasar, kısmen de canlı dokular kalır.

Klasik bir enfarktüsün ilk 4-6 saati sonunda koroner damarın beslediği sahanın büyük bölümü canlılığını yitirmişken NonQ MI da hala canlı kalp kası hücreleri mevcuttur.

Ayrıca NonQ MI’ın bir başka özelliği de birden fazla sayıda koroner damarda ciddi darlık olabilmesi ve erken müdahale yapılmadığı takdirde tekrar etme olasılığının yüksek olmasıdır.

Kolesterol düşürülmeli

Bu özellikleri nedeniyle Akut Koroner Sendrom geçiren hastalara erken dönemde (mümkünse hastaneden taburcu olmadan) koroner anjiyo sonucuna göre gerekli müdahalenin yapılması tavsiye edilir. Bununla birlikte sizin gibi NonQ MI üzerinden 2 yıl geçmiş bir hastada durum daha farklı değerlendirilmelidir.

Koroner anjiyo gerekli olup olmadığına bir uzman tarafından yapılacak muayene, ekokardiyografi ve gerekirse eforlu EKG testleri sonucunda karar verilmelidir. Bu testler belirgin bir bozukluk saptamaz ve sizin de şikâyetiniz yok ise ilaç tedavisi ile devam edilir.

Koroner yetersizlik düşündüren bir göğüs ağrısı var ise ve testler de bunu destekler ise koroner anjiyo yapılabilir.

Anjiyo sonucu hangi damarınızda ne kadar darlık ya da tıkanıklık olduğu tespit edilerek tedavi seçenekleri değerlendirilir.

Sonuç olarak her ne tedavi uygulanırsa uygulansın, halen yüksek olduğu tespit edilmiş olan kolesterol düzeylerinizin normalin altına indirilmesi birinci şarttır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek