Alzheimer hastalığı

Alzheimer hastalığı

Alzheimer hastalığı (demans, bunama) hayatın ileri evrelerinde yani 50’li yaşlarda ortaya çıkan bir hastalık olup yaş ilerledikçe görülme sıklığı da artmaktadır.

Günlük yaşantımızda birçoğumuzun karşı karşıya kaldığı unutkanlık ileri yaşlarda oluştuğunda kronik bir hal alıyor ve tedavisi konusunda çok da iyimser olunmayan Alzheimer olarak adlandırılıyor.

Alzheimer hastalığı tedavi edilebilir mi?

Günümüzde demansın ilerleyen yaşla oluşan kaçınılmaz bir son olmadığı ve kısmen de olsa tedavi edilebilir bir durum olduğunun anlaşılması Alzheimer hastalığına olan bakış açısını değiştirdi.

Tedavi için doğru tanı önemli

Uzmanlar, tedavi için önce Alzheimer hastalığının doğru tanısının yapılması ve normal yaşlanmanın özelliği olan bellek değişikliklerinin Alzheimer hastalığından ayrılması gerektiği vurgulanıyor.

Alzheimer hastalığının karakteristiği

Alzheimer hastalığı, bellek ve bilişsel işlevlerde günlük yaşam aktivitelerini kısıtlayacak derecede kronik ve ilerleyici kayıpla karakterizedir.

Alzheimer hastalığı yaşamın orta ve ileri evrelerinde ortaya çıkar ve 50 yaş altında görülmesi pek nadirdir. Alzheimer hastalığının görülme sıklığı yaşla birlikte artar, 65 yaşında gözükme sıklığı yüzde 5’lerdeyken, 60 yaş üstünde yüzde 30’a çıkar.

Alzheimer hastalığının oluşum mekanizması tam bilinmemekle beraber, kalıtsal faktörler, düşük sosyokültürel düzey, kafa travması gibi nedenler üzerinde durulmakta, östrojen hormonu ve nonsteroid grubu ilaçlar kullanmanın Alzheimer hastalığını önlediğine dair kanıtlar bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek