Antibiyotikler sağlığımızı tehdit ediyor

Uzmanlar, toplumun uygun olmayan ve yaygın antibiyotik kullanımının neden olabileceği riskleri ile ilgili bilinçlenmesi gerektiğini söyleyip antibiyotiklerin mutlaka doktor kontrolünde ve düşük dozlarda kullanılması gerektiğini belirtiyor.

toplumsal farkındalığın arttırılmasına ve antibiyotiklerin sorumlu bir şekilde kullanımının nasıl olması gerektiğine dikkat çeken.

Bundan böyle her yıl Avrupa Antibiyotik Duyarlılık Günü 18 Kasım’da Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nin (European Center for Diseases Prevention and Control) önderliğinde tekrar hatırlanacak.

Ülkemizde de antibiyotik kullanımına ve bu farkındalık gününe dikkat çekmek için Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği tarafından gerçekleştirilen basın toplantısında, Prof. Dr. Erdal Akalın ve Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği 2. Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, uygun olmayan ve yaygın antibiyotik kullanımının önemli bir sorun olduğuna ve toplumun bu konudaki farkındalığının arttırılması gerektiğine dikkat çekti.

Yanlış antibiyotik kullanımı sağlığı tehdit ediyor

Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Akalın, uygun olmayan ve yaygın antibiyotik kullanımının toplum sağlığını tehdit eden ciddi bir sorun haline geldiğine dikkat çekti. Akalın sözlerine şöyle devam etti:

“Antibiyotikleri, kullanılma nedeni olmayan hastalıklar için veya yanlış kullanmak bakterilerde bu ilaçlara karşı direnç gelişmesine yol açmaktadır. Antibiyotik kullanılması gereken durumlarda gelişen direnç nedeni ile bu ilaçlar etkisiz kalabilmektedir. Eğer bu sorun ciddi bir şekilde ele alınmazsa ve antibiyotik kullanımı bu hızla devam ederse, bütün Avrupa antibiyotik-öncesi dönemleri hatırlatan bir sonuçla karşı karşıya kalabilecektir, en basit bakteriyel infeksiyonlar bile ölüme neden olabilecektir.” Avrupa Antimikrobiyal Direnç Bildirim Sistemi (European Antimicrobial Resistance Surveillance System, EARSS) verileri de bu görüşü destekliyor.

Nezle, grip gibi hastalıklarda antibiyotikler etkisiz

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve TİHUD 2. Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal ise Türkiye’de antibiyotik kullanımının yüzde 18- 20 oranıyla 1’inci sırada olduğunu, oysa gelişmiş ülkelerde 5’inci sırada yer aldığının altını çizerek şöyle dedi:

“Türkiye’de kullanılan her 100 ilaçtan 20’si antibiyotik. Çoğu viral nedenlere bağlı üst solunum yolu, grip, nezle, sinüzit, bademcik iltihabı, farenjit (boğaz iltihabı) gibi enfeksiyonlarda ve romatolojik (fizik tedavi rahatsızlıkları) hastalıklarda antibiyotik kullanımı en sık rastlanan yanlışlardır.

Yine doktor önerisi olmadan reçetesiz antibiyotik alımı da bir etkendir. Ayrıca, uygun olmayan, yeterli doz ve sürede kullanılmayan antibiyotikler de yanlış kullanıma yol açmaktadır.

Türkiye’de irrasyonel antibiyotik kullanılıyor. Hastane enfeksiyonlarının antibiyotiklere karşı dirençli olduğunu göz önüne alırsak, toplumda yaygın antibiyotik kullanımı da hastaneye direnç olarak yansıyor. Gerek olmadıkça antibiyotik kullanılmamalı.”

Antibiyotikle ilgili bunlara dikkat edin:

1. Antibiyotikler sadece bakteriyel infeksiyonlarda etkilidirler.

2. Antibiyotikler virüslerin bir kişiden başka bir kişiye bulaşmasını engellemezler.

3. Antibiyotikleri yanlış nedenle kullanmanın, soğuk algınlığı, grip, nezle gibi, kullanana hiçbir yararı yoktur.

4. Antibiyotiklerin yanlış kullanımı sadece bakteriyel direnç gelişmesine neden olur, daha sonraki bakteriyal infeksiyonlarda kullanılan antibiyotiklerin etkinliği olmayabilir.

5. Antibiyotiklerin de her ilaç gibi yan etkileri vardır, bazıları çok ciddi sonuçlara neden olabilir.

6. Antibiyotik kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek