Bademcik iltihabı ve tedavi yöntemleri

Bademcikler boğazımızın her iki yanında bulunan ve elle kontrol edildiğinde parmak uçlarıyla hissedilebilen dokulardır. Bademcikler vücudun savunma sisteminin bir parçasıdır ve vücuda giren mikroplarla savaşmak için antikor denilen maddelerin oluşumunda rol oynarlar.

Bademcik iltihabı (bademcik şişmesi) nasıl olur?

Tonsilit de denilen bademcik iltihabı, bademciklerde mikropların birikmesi sonucu olur. Bademcik iltihabı genelde kızarıklık şeklinde kendini gösterir. Ancak daha kötü durumlarda bademciklerin üzeri sarımtırak beyaz veya yeşile çalan bir renk alabilir. Bu iltihaplanma olayı tekrarladığı sürece bademciklerin boyutu büyür ve yutkunma gibi sorunlara yol açar. Bazen bademciklerin üzeri gözenekleşir ve noktalar tarzında yaygın iltihaplanma görülebilir. Bütün bunlar bademcik iltihaplanmasının derecelerini gösteren bulgulardır.

Bademcik iltihabının belirtileri nelerdir?

– Boğaz ağrısı,
– Yutma güçlüğü,
– Yutma sırasında takılma hissi,
– Ateş,
– Halsizlik,
– Ağızda kötü koku,
– Boyun bezelerinde şişme,
– Ses tonundaki değişiklikler gibi yakınmalar bademcik iltihabını düşündürmelidir.

Bademcik iltihabında antibiyotik kullanmak gerekli midir?

Evet, kesinlikle gerekir. Son yıllarda gelişen tedavi yolları sayesinde bademcik iltihabı önemli şikâyet olmaktan çıkmıştır. Bademcik iltihabını ne tür bir etkenin yaptığının araştırılması için boğazdan alınan doku kültüre alınır ve mikrobun türü belirlenir daha sonra bu türe uygun bir antibiyotik hastaya tavsiye edilir. Burada dikkatli olmanız gereken şey rastgele antibiyotik almamanızdır.

Bademcikler ne zaman ameliyat edilmelidir?

Bademcikler vücudumuzdaki savunma sisteminin bir parçasındır. Ancak bademcikler sık sık iltihaplanarak vücudun bağışıklık sisteminin bir parçası olmaktan çıkıp bizzat kendisi sorun olmaya başlar.

Sürekli mikrop üretmeleri, nefes almayı ve yemek yemeyi zorlaştırmaları, yakın organlara zarar vermeye başlamaları gibi durumlarda bademciklerin alınması zorunluluk demektir.

Bademcik ameliyatı uyutularak mı yapılır?

Bademcik ameliyatı çocuklarda genel anestezi ile yapılır. Ancak kendisini kontrol edebilecek olgunluktaki 18 yaşını geçmiş bireylerde bu ameliyat bölgesel uyuşturmayla da yapılabilir.

Bademcik ameliyatı riskli midir?

Şu bilinmelidir ki irili ufaklı önemli önemsiz dediğimiz her türlü ameliyat operasyonu risk taşır. Bademcik ameliyatının riski; anesteziden kaynaklanacağı gibi ameliyatın kendisinden de kaynaklanabilir.

Ayrıca ameliyattan sonra boğazda iki açıklık kalmaktadır bu açıklıkların zamanla kabuk bağlayarak iyileşmesi beklenir. Bu durum da başlı başına bir risktir. Diğer yandan ameliyat sırasında kanama bademcik ameliyatının en büyük riski konumundadır ancak son yıllardaki gelişmiş teknikler ve aletler sayesinde bu riskler en aza inmiş durumdadır.

Sonuç olarak; mecbur kalındığında ameliyatın riskleri bademciğin zararından daha azdır.

Genel olarak;

– Bademcikler alındığında vücudun savunma sistemi zayıflamaz çünkü vücudun savunma sistemi birden fazla faktör tarafından desteklenmektedir. Bademcikler bunların yalnızca birisidir.

– Bademcik alındığında kişi daha sık hasta olmaz. Ancak aşırı sıcak ve soğuk yiyecekler alındığında farenjit(yutak iltihaplanması) geçirme riski artar.

– Bademcik ameliyatı sonrası bazı durumlarda kanama görülebilir. Bu uyanma esnasında veya ıkınma durumunda karın iç basıncıyla alakalıdır.

– Bademcik ameliyatı sonrasında hasta kontrol edilmelidir. Kontrol zamanı ve periyodunu doktorunuz belirleyecektir.

– Son olarak bademcik ameliyatı sonrasında ilaç olarak genellikle ağrı kesici verilir bu ağrı kesici ilaç damla veya şurup şeklinde olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek