Bayılma, nedenleri ve yapılabilecekler

Bayılma, diğer ismiyle senkop birçok neden bağlı olarak ortaya çıkabilir. Birden fazla durum da bayılmaya neden olabilir. Bazı özel durumlarda ise bayılmanın nedeni bulunamayabilir. Bayılma sıklıkla görülebilir. Genellikle ciddi olmamakla beraber bayılma sırasındaki düşmeden kaynaklanan yaralanmalardan endişelenilir.

Kan aracılığı ile beyine yeterli miktarda oksijen taşınmadığı zaman bayılma görülebilir. Bilinç kaybı veya “iç-geçme” birkaç dakika gibi kısa bir süre devam edebilir. Kan basıncındaki ani düşüş de bayılmaya neden olabilir.

Bazı anlarda kalp hızı ve kan damarları vücudun oksijen gereksinimlerine uygun olarak hızlı cevap veremeyebilir. Bu durum yaşlı insanlarda daha sık görülür.

Bayılma durumu;
– Ayağa hızlı kalkıldığında,
– Aşırı sıcak havada çalışma veya oyun oynandığında,
– Hızlı veya derin nefes alıp verildiğinde (hiperventilasyon),
– Üzülme durumunda, kan basıncını kontrol eden sinirler etkilenir.
– Yüksek tansiyon için ilaç alınıldığında görülebilir.
– Öksürme, idrar yapma ve gerinme beyine giden oksijen miktarını etkileyebilir ve bayılma nedeni olabilir.

Bu durumların herhangi birisinde bayılma görülür ise endişelenecek durum olma olasılığı azdır. Ancak, birden fazla durumda tekrarlanması durumunda hekime danışılması gerekmektedir.

Eğer, baş hareketleri ile birlikte bayılma görülürse boyun kemikleri beyine giden kan damarlarına baskı yapıyor demektir. Bu durumun yaşanmasında hekime danışılmalıdır. Kan şekeri düzeyindeki düşme de bayılma nedeni olabilir. Bu durum şeker hastalarının uzun dönem yemek yememesi ile gelişebilir.

Bazı reçetelenmiş ilaçlar bayılmaya neden olabilir. Eğer, kullandığınız ilaçlardan kaynaklanan bayılmadan şüpheleniliyorsa hekime danışılmalıdır. Alkol ve kokain de bayılmaya neden olabilir.

Bayılmanın ciddi nedenleri arasında sara nöbetleri, kalp sorunları ve beyine giden kan damarları ile ilgili sorunlar sayılabilir.

Baş dönmeleri

Hasta, kendisinin veya etrafındaki eşyanın boşlukta döndüğünden şikâyet eder. Tıp dilinde vertigo denen baş dönmelerinin nedenleri çeşitlidir. Bunlardan başlıcaları şunlardır:

– Kulak ağrısı,
– Araç tutmaları,
– Ani hava değişimi,
– Bazı göz hastalıkları,
– İlaç zehirlenmeleri,
– Düşük veya yüksek tansiyon,
– Damar sertliği ve bazı kalp hastalıkları,
– Kansızlık ve kan hastalıkları,
– Mikrobik hastalıklar,
– Beyin hastalıkları,
– Sara ve bazı ruh hastalıkları.

Tedaviye başlanmadan önce hastalığın gerçek nedeninin tespit edilmesi gerekir.

Baş dönmelerinde yapılacak ilk iş; hemen oturmak veya öne eğilmek ve mümkünse hemen yatmaktır.

Bayılma nedeni nasıl araştırılır?

Hekim, bayılma sırasında olanlar hakkında tam bilgi almak isteyecektir. Öncesinde, o anda ve sonrasında neler hissedildiği üzerinde duracak ve detaylı bir fizik muayene yapacaktır.

Baygınlık hissedildiğinde ne yapmalı?

Baygınlık hissedildiğinde yere yatmak yeterlidir. Eğer, bu yapılamıyorsa, oturup öne eğilmeli ve baş dizlerin arasına alınmalıdır. Böylelikle kanın beyne gitmesine yardımcı olunacaktır.

Ayağa kalkmakta acele edilmemelidir. Eğer bir kez bayılma görülmüş ve belirgin bir sağlık yakınması yoksa hekime danışmaya gerek olmayabilir.

Ancak, özellikle kalp ile ilişkili, yüksek kan basıncı ve şeker hastalığı gibi ciddi sağlık durumlarında mutlaka hekime danışılmalıdır.

Aşağıdaki durumların mevcudiyetinde, kesinlikle hekime danışılmalıdır.

– Düzensiz kalp atımı,
– Göğüs ağrısı,
– Nefes darlığı,
– Uyarıcı belirti olmadan ani gelişim,
– Görme bulanıklığı,
– Konuşma güçlüğü,
– Düşünce güçlüğü,
– Başın çevrilmesi ile bayılma,
– Ayda birden fazla bayılma.

“Bayılma, nedenleri ve yapılabilecekler” için 39 yanıt

  1. meraba benim bir sorum olacakti kardesim 23 yasinda ayda en az 10 kere bayiliyor ve de son zamanlarda burun kanamasi var süreklide bas agrisi var bir cok doktora gitti. denilen su burnunda et var alinmasi gerekli 1 yildirki doktorlarin söyledikleri bu. ama burnunda etle alakasi olmayan birsey cikti beyninde kist varmis. bu doktorlar neden insanlari böyle oyaliyorlar madem ki bilemiyorlar baska doktora göndersinler. 1 yildir sürekli bas agrisi cekiyor bu hastalik hakinda bilgi verirseniz sevinirim simdiden tesekürler

  2. Arkadaşım bir kaç ayda bir bayılıyormuş. Geçen haftaalrda yataktan aaniden kalkınca başı dönmüş ve bayılmış. Bir de aç olduğu için bayıldığını söylüyor. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Arkadaşım için endişeleniyorum. Şimdiden çok teşekkürler. Bu güzel ve faydalı bilgiler için teşekkürler.

  3. Benim yiğenim çok sık olmasada bir yere kafasını çarptığı zaman veya yere düştüğü zaman 1 veya 2 dakikalık kısa bayılma oluşuyor. Ve benim yiğenim 15 aylık olduğu için sürekli düşüyor ve kısa süreli bayılma yaşıyor.Vede sürekli düştüğü için bayılıyor.

  4. benim de bayılma sorunlarım var, 2 senedir ara ara devam ediyor fakat bir şey bulamıyorlar şu sıralar da başım aşırı derece ağrıyor ve sanki çivi çakıyorlar beynime ne yapcam bilmiyorum çaresizlik içindeyim….

  5. benim bi sorum olacaktı benim 7 yaşında bi kız çucuğum var iki defa bayılması oldu çocuk nürolojisine götürdüm eeg çektiler. ilk eeggesi epilepsi gibi dediler ikince eeg normal çıktı çocuk iki buçuk ay sonra bi dögünde bayıldı doktorlar piskolojik diyolar beni aydınlatırsanız çok sevinirim

  6. merhaba arkadaşlar benim ablam sürekli bayılıyor bir kere avlışveriş merkezine gittik ablamın başı ağrıyodu bir anda bana bişeyler oluyo galiba dedi ve bayıldı 1 saatte uyandı bir kerede yakar top oynarken ablamın kafsına top geldi yer düştü ve bayıldı doktora gittik 2 yıldır bu durumdayız

  7. benım annem 48 yasında ve son zamanlarda sureklı bayılıyor beyınden bı sorunu yokmus sadece kılcal damarları cok ıncelmıs mıdesı bulanıp kusuyor bayılınca ne onerırsınız tesekkur ederım

  8. benim kuzenim 18 yaşında haftada 2 veya 3 kez burun kanaması ve baş ağrısı çekerek bayılıyor.Bu durum 2 senedir bu şekilde devam ediyor.Doktorlar sıkıntıdan ve üzüntüden olduğunu söylüyorlar çekilen beyin filmleride temiz çıktı .bu rahatsızlığın sebebi ne olabilir bize yardımcı olursanız çok seviniriz .Teşekkürler…..

  9. merhaba ben 21 yaşındayım. Aniden bayıldım. Daha önce sebepsiz hiç bayılmamıştım. Bayıldığımda kafamı da çarptım. yaklaşık 3 4 saat bilinsiz kalmışım. Bugünün tarihi ne? gibi klasik sorularıda cevapsız bırakmışım. sanırım kısa süreli bi amnezi geçirdim. Ev arkadaşımıda ayıldığımda tanımamışım. Pek yoğun çalıştığımda söylenemez. Düzenli besleniyorum aynı zamanda. Stres fazla yok szice bu bayılmanın sebebi neler olabilir. Bilgilendirirseniz sevinirim. Bu arada hafıza kaybım normal mi? Tomografide herhangi bir şey çıkmadı da..

  10. merhabalar benim kardeşim 12 yaşında.geçen gün bir kez bayıldı.Daha öncesinde ishali vardı ve midesi bulunayordu.Ancak ishal ve bulantı tüm aile bireylerinde görüldü.Salgındı galiba.Hepimiz hastalığı atlattık küçük kardeşim atlatamadı.12 saat kdr yemek yememişti ve ayağa kalkınca bayıldı.Bir gün öncesinde boynunda yanma olduğunu kafasını toparlayamadığını söylüyordu.Bayıldığında kasılma veya ağzından köpük gelmesi olmadı.vücudunda dökülmeler morarıklar yok.Hastaneye kaldırdık.Kan değerlerine bakılınca hemen yatış verdiler.İki gündür hastanede.Lösemi beyin tümörü epilepsi gibi hastalıkların olmasından korkuoruz.Drlarda bişi söylemiolar.Önemli bişey mi bilemedik.Tehlikeli bi hastalık olsa hemen belli olmaz mıydı..?

  11. annem sürekli bayılıor.nefes darlığı var bayılınca uzun bir süre uyaünmıor ne yapabiliriz…

  12. kolay gelsin hocam benimde bayılma ile ilgili büyük bir sorunum var ayda 4 yada 5 de
    fa kendiliğinden baş ağrısı geçiyor kafama ondan sonra bayılacağımı 10 15 dakıka önce fark ediyorum ve bayılıyorum bilgisi olan akaaşlardan acil yardım bekliyorum

  13. 12 yaşında oğlum var. Geçende ödevini yapmadığı için baya kızmıştım. Ayakta duruyordu. Bir süre sonra baktım bayıldı.30-1 dk sürdü daha sonra kendine geldi. 1.5 sene öncede tuvalete kalktığında bayılmıştı.Sebepleri nedir yardımcı olurmusunuz.

  14. mrb. benim talesemi ve kalp miteral kapağında kalınlaşma bulunmakta ve arada bayılmalarım oluyor nedeni nedir bana bi bilgi verirseniz sevinirim

  15. merhaba benim 17 yaşında olan kızım yaklaşık bir yıldır ara sıra baygınlık geçiriyor son bir ay içerisinde dört defa baygınlık geçirdi .Kendisine EEG tetkiki yaptırdık normal çıktı ,DR nun yazmış oldugu ilaçPROZAC 20mg-5ML kullanmasına rağmen herhangi bir düzelme olmadı bayılma şekli bazen baş ağrısıyla bazende baş dönmesiyle oluyor bu konuda bi,zi aydınlatırsanız çok memnun olurum saygılar.

  16. merhaba benim 30 yasinda erkek kardesim var son bir haftadir surekli gunde 2-e kez icim geciyor basim donuyor ve bacaklarim cok halsiz yere dusup bayilacakmisim gibi oluyor diyor ve bu bayginlik hissi gelince gozleri aniden kan canagi gibi oluyor cok endiseleniyorum lutfen beni aydinlatirsaniz cok sevinirim tesekkurler

  17. bayan arkadaşım işyyerinde elleri uyuşup ayakları titreyerek bayıldığını başına böyle birşeyin ilk defa geldiğini söyledi şimdiden yardımınız için tşk

  18. ben 34 yasinda bir bayanim son 40 gundur bayilmalarim oluyor .yanimda olanlar ellerimi sikdigimi cok zor acdiklarini söylüyorlar.doktorada gittim 3 ihtimal saydi ya epilepsi yada beyin damarlarimda kanama yada tümör olabilir dedi .beni bilgilendirirmisin lutfen..Tesekkur ederim

  19. Merhaba,
    yukarıda danışan Mehmet Nizambey ile aynı sorunu yaşıyorum. Benim de 15 aylık bir oğlum var düşünce canı çok yandığında kısa süreli bilinç kaybı gibi bir baygınlık geçiriyor. Doktoru demir eksikliğinden olabilir dedi ama testlerde demir eksikliği çıkmadı. Bilgilendirir ve yönlendirirseniz çok svinirim…

  20. KARDESIM BIR SEFER COK KÖTÜ BIR SEKILDE DÜSÜYO VE YUVARLANIYO ONBES YASINDA OLUYO BU OLAY COK KORKUYO SIMDI SENEDE DÖRT -BES KEZ BAYILIYO YIRMI BES YASINDA CARE YOK DIYOLAR HAP VERIYOLAR CARESI OLABILIRMI TESEKKÜRLER

  21. öncellikle teşekkür ederim 11 yaşındayım sürekli bayılıyorum işime yaracayanı düşünüyorum

  22. merhabalar benim torunum 3aylık hiçbirşey yokken aniden gözleri kaydı solunumu kesildi birkaç saniye sürdü sonra kendisine geldi hiçbir rahatsızlıgı yoktu acaba neden böyle oldu yalınız bir aydır gözlerinde intihaplı akıntı var ne yapmalıyız bilgilendirirseniz seviniriz

  23. meraba benim de 18 yaşında kardeşim var kariyologların hepsine gittik ritim bozukluğu olduğunu ve kendisininde bayılmaları artar oldu kendısı için endişe eder olduk bunun tedavisi var mı ailecek üzüntü içerisinde yiz ne yapmamız gerekir lütfen beni aydınlatırsanız çok sevinirim çok teşekkürler….

  24. arkadaşlar bunu buldum beğenenler adm yazarak cevap yazsınlar
    PSİKOLOJİK BAYILMA

    Psikolojik nedenlere bağlı bayılmalar daha çok kadınlarda ortaya çıkmaktadır. Bayılmanın şekli, meydana geldiği yer, kişilik yapısı, etkilenilen olay ve stres düzeyi psikolojik bayılmalarda çok önemlidir.

    Hangi kişilik yapılarında ve durumlarda psikolojik bayılmalar daha sık görülür?

    Hassas, çabuk alınan ve kırılan,

    Başkalarının kendisi hakkındaki değerlendirmelerine çok önem veren,

    Duygu ve düşüncelerini yeterince dışarıya yansıtamayan,

    Başkalarının kendisini anlamasını ve değer vermesini bekleyen,

    Arzularını ve isteklerini sürekli bastıran ve kendisini kısıtlayan,

    Çevreden aşırı ilgi ve sevgi bekleyen,

    Mental kapasitesi sınırlı olan,

    Cinselliği yeterince yaşayamayan,

    Olaylara ve streslere karşı yeterli direnci gösteremeyen, yani streslerle başa çıkamayan insanlarda psikolojik kökenli bayılmalar daha fazla görülmektedir.

    Tabiî ki, bu kişilik özelliklerinin bir kısmı kalıtımsal yolla geçerken, bir kısmı da yaşanılan çevrenin, ülkenin kültürel normlarıyla oluşmaktadır. Psikolojik bayılmaların kadınlarda daha fazla görülmesi, kadının biyolojik özelliklerinin yanı sıra ağırlıklı olarak toplumsal açıdan bastırılmışlığıyla da ilintilidir.

    Erkek egemenliğini pekiştiren geleneksel, töresel yapının hâ-kim olduğu coğrafyalarda kadının kendisini sözel, duygusal ve davranışsal olarak ifade etmesi çok kısıtlanmıştır. Psikolojik bayılmalar, bir bakıma kadının kendisini ifade etme biçimine dönüşür.

    Diğer yollardan sorunlarını çözemeyen ve sürekli çatışma anksiyete yaşayan kadın, bayılarak hem geçici olarak anksiyetesini (bunaltısını) çözer, hem de diğer zamanlarda göremediği ilgi ve sevgiyi bayılma vesilesiyle üzerine toplar. Nitekim normal zamanda ilgi göstermeyen yakınları bile bayılma nöbeti olunca büyük bir panikle hastayı hastane acillerine yetiştirmeye çalışırlar.

    NE ZAMAN ORTAYA ÇIKAR?

    Genellikle psiko-sosyal bir stresten sonra ve diğer kişiler varken ortaya çıkar. Örneğin kayın valideyle, eşle, komşuyla bir kavgadan sonra, acı ve kötü bir olayla karşılaştıktan veya bu haberi duyduktan sonra bayılma olabilir. Diğer yandan, onurun ve kişiliğin tehdit edildiği, zedelendiği durumlar da buna zemin hazırlar.

    KLİNİK ÖZELLİKLERİ

    Ortaya çıkaran etken psikolojik streslerdir.

    Epilepsi nöbetlerine göre daha uzun sürelidir. 15-20 dakika, bazen saatlerce sürebilir.

    Yere düşme biçimi genellikle tehlikeli değildir; kişi kendisini koruyarak, uygun bir yere düşer.

    Düşme esnasında sıkıntı, üzüntü vardır ve sık sık derin nefes alma ihtiyacı hissedilir.

    Epilepsi nöbetlerinde görülebilen dil ısırma olmaz; ancak dudaklarını, ellerini veya çevresindeki insanları ısırabilir.

    Uykuda görülmez.

    Bilinç yitimi olabilir, fakat çoğu kere bilinç açıktır. Hasta çevresinde olup bitenleri, konuşulanları duyabilir, ancak bunlara cevap veremez. Bazen nöbet içinde konuşmalar da olur.

    Genellikle dışarıdan verilen ağrılı uyaranlara hasta tepki verir. Organik sebepli bayılmalarda tepki alınamaz.

    Patolojik refleks alınamaz.

    Nöbet ağıtlar, sıkıntılı, huzursuz görünüm ve hareketlerle biter.

    Beyin elektrosu genellikle normal çıkar.

    Daha önce sıraladığımız kişilik özelliklerine sahip, klinik yansımasını anlattığımız psikolojik bayılmaları olan insanların tedavisi çevrelerini de terapi kapsamına alarak yürütülmelidir. Bir yandan olumsuz çevre şartları gözden geçirilirken, diğer yandan düşüncelerin, duygu ve davranışların dışarıya yansıtılması için tedavi programı yapılır. Bu arada, ikincil olarak tabloya bir depresyon veya başka bir psikiyatrik bozukluk ilâve olmuşsa tedaviye ilâç da ilâve edilir. Hastanın nöbetten kolay uyanabilmesi için yanında bir kişi bulunmalı ve aşırı panik yapılmamalıdır. Kalabalık ortamlar ve birçok kişinin telâşla, panikle koşuşturması hastanın geç uyanmasına sebep olur. Bu yüzden hastanın sevdiği, anlaştığı bir insan başında bulunmalı ve onunla iletişime girmeye çalışmalıdır.

  25. 17 yaşındayım geçen günlerde bayıldım ayıldıktan sonra hastaneye gittiğimde tansiyonumu ölçtüler 150 100 dü hemşire 3 kere ölçtü bu kadar yüksek olamaz dedi nedeni ne olabilir acaba

  26. benim kardesim haftada bir burun kanamasıyla birlikte bayılıyo sık sık serum takıyolar ve beyın filmi çekiliyor ama hic bir sey cıkmıyor nedeni ne olabilir acil yardım lütfen

  27. bende geçen hafta bayılmaya başladım ve sık sık tekrarladı bayılmadan önce hızlı hızlı nefes alıyorum kalbim hızlı hızlı atıyo ve gözümün önü elim ayağım uyuşuyor kilitleniyor birden kararıyor bunun sebebi nedir ?

  28. 14 yaşındayım, daha önce sadece annemle önemli bi nedenden dolayı kavga ederken bi anda başım döndü heryer karanlık oldu kulaklarım duymadı vs. dün ve ondan önce ki gün hiçbirşey yememiştim, sabah markete gittim 3 kat merdivenleri koşarak çıktım bi anda kalbime sancı girdi sonra nefesim daraldı nefes alamadım gözlerim karadı konuşamadım ellerim titremeye başladı sonra düşüp kaldım. Yaşım küçük olduğu için endişeleniyorum …

  29. gece uyanıp lavaboya gittim ne olduğunu anlamadan bayılmışım ayıldığımda burnumdan aşırı kan ve ufak kemik parçaları gibi bişeyler geldi. bayılmamın nedenini merak ediyorum neden olmuş olabilir ?

  30. önce başım ağrıyor sonra bayılıyorum ellerimi sıktığımı söylüyorlar gözlerime perde düşüyor göremiyorum uyuyorum kalktığımda perde kalkmış oluyor bilgi verirseniz sevinirim

  31. arkadaşlar. Benim bugün öğretmenim bayıldı ve kaç saatir evinde ymiş. Kendisi komşum olur ve ambulansla hastaneye kaldırıldı bu bilgilerdende yararlanarak söylüyorum inşallah erknde gelir.

  32. benim oğlum 15 yaşında ve epilepsi hastası aynı zamanda dikkat eksikliği davranış bozukluğu var tedavi görüyo epilepsi tedavisi sonlandırılıcak artık ilaç iyice azaltıdı ama ekim ayının ortasında bayıldı sabah okula aç gittiğinden sanıyoruz bir de dün ufak bi bayılmamı baş dönmesimi bimiyoruz oldu ilki 5-6 dakikalık bir şeydi bu da hemen hemen aynı kendi bayılmdım başım döndü diyo nedendir acaba cevaplarsanız sevinirim teşekkürler

  33. 18 yaşındayım. Ben 4 kere bayıldım. 4 kere’de bayılacak gibi oldum. İlk bayılmamda koştuğumdan nefes nefese kalmıştım, sonra kendimi yerde bulmuştum, o gün kaldırıma düştüğümden ön dişim kırılmıştı ama sonra dişci, dişimi yapıştırdı. 2 bayılmam 2 ay sonra oldu, bu seferde okulda merdivenlerden sınıfıma doğru giderken merdivende nefes nefese kaldım, kalp hızım çok yüksekti, ardından 1 dk boyunca merdivende baygınmışım. Beden Öğretmenim ve sınıf arkadaşım beni yerden kaldırdılar. O gün okuldan sonra hastaneye gittim, tansiyonuma baktılar. 9- 5’miş. 2 hafta boyunca hastaneye gittim ve sonunda doktor hiç bir şeyin yok dedi nöroloji doktoru. Ardan 1 ay sonra evin giriş kapısından girdiğimde yine bayıldım. Ve bugün okulda arkadaşıma yetişeğim derken sınıfa doğru kalp hızım aniden çok hızlı atıyordu. Bende duvarda 30 saniye nefes alışımın yavaşlamasını bekledim, az dinlendikten sonra sınıfın giriş kapısına geldiğimde bayılmışım. Rehber öğretmeni ve öğrencinin biri bana seslendiler sonra ayağa kaldığımda tuhaf hissediyordum. Okuldan eve ise ağır bir şey kaldırmıştım, az kalsa yine bayılacaktım ama bayılmadım. Sonra tansiyon aletinde baktığımda 127/87/ kalp hızı 114’tü. Normalde benim kalp hızım en fazla 60-85 arasıydı. Sizce doktora yine gitmelimiyim??

  34. slm benim bi sorum olacaktı ben atletizim sporcusuyum her zaman olmasada bazen koşarken dişlerim kitleniyor bundan 1 sene önce de aynı olmuştu fakat onda bayılmıştım ama 10 15 saniye sürmüştü bayılma denirse

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek