Bebeklerinizi boğmacadan koruyun

Başlangıç döneminde nezle izlenimi veren boğmaca hastalığı, özenli bakım ve ciddi bir şekilde tedavi sürecine sokulmadığında bebeklerde sık sık zatürreeye, beyin ve göz içi kanmalarına neden olabiliyor.

Boğmaca tüm yaşlarda ve hatta erişkinlerde bile ortaya çıkabilen, nefes almayı engelleyecek biçimde öksürük nöbetlerine neden olan bir hastalık. Bu öksürük nöbetleri, 6-12 hafta arasında sürüyor ve bu nöbetlerin ardından birçok çocukta kilo kayıplarına bile neden olabilen kusmalar görülebiliyor.

Ayrıca, boğmaca 1 yaş altındaki çocuklarda daha sık olmak üzere zatürreeye, beyin ve göz içi kanamalarına ve ölümlere neden olabiliyor.

Alman Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper Soysal bu konuda şunları anlattı:
“Boğmacanın nedeni bir bakteridir. Damlacık yoluyla bulaşır. Hastalığın başlangıcındaki dönem, en fazla bulaşıcılığın olduğu dönemdir. 1 yaşın altındaki ve özellikle aşıları yapılmamış çocuklar risk altındadır.”

Boğmacanın kuluçka dönemi: 7-10 gündür.

Boğmacanın belirtileri: Hastalık nezle şeklinde haşlar; gözlerde sulanma, burunda akıntı ve hapşırmayla devam eder. Gece öksürük nöbetleri görülür. 1-2 hafta içinde nöbetler tarzında arada hiç soluk almadan patlar tarzda öksürükler, öksürme sırasında ciltte kızarma, morarma ve terleme olabilir. Öksürük nedeniyle güçlükle nefes alıp veren çocuğun rengi morarabilir. Bu nedenle havale geçiren çocuklar bile olabilir. Çok küçük bebeklerde solunum durması olabilir. Öksürük sonrası genellikle kusarak balgam çıkarılır. Hastalık ortalama 6 hafta kadar sürer.

Boğmaca nasıl tedavi edilir?

Doktor tarafında tanı ve tedavi mutlak şarttır. Küçük bebeklerin hastanede tedavi edilmesi gerekebilir. Tedavide 2 hafta süreyle antibiyotik verilir, oksijen ve nemlendirilmiş hava kullanılır. Sık sık az miktarda beslenme, sıvı tedavisi gerekirse damardan beslenme uygulanabilir. Korunma aşı (DTP) ile mümkündür. Difteri, tetanoz ve boğmaca aşısı karma aşı adıyla uygulanır. Kulak iltihabı ve havaleye neden olabilir.

Beşinci hastalık

Etkeni bir virüstür. İnsandan insana damlacık yoluyla bulaşır. En çok 2-12 yaşları arasında görülür.

Beşinci hastalığın kuluçka dönemi: 4-14 gün kadardır.

Beşinci hastalığın belirtileri: Başlangıçta nadiren eklem ağrıları, hafif ateş olabilir. İlk belirgin bulgu, yanaklara tokat atılmış gibi, yoğun kızarıklıktır. Daha sonra kol ve bacaklarda kızarıklık ve döküntü görülür. Döküntü 2-3 hafta içinde kaybolup tekrar oluşabilir. Özellikle ısıya maruz kalındığında tekrar döküntü oluşabilir.

Beşinci hastalığın tedavisi: Tedavide ateş varsa ateş düşürücüler kullanılır. Aşısı yoktur.

Altıncı hastalık

Etkeni bir virüstür. Bulaşma yolu solunum yolu salgıları iledir. Özellikle 3 ay ile 4 yaş arası çocuklarda sık görülür.

Altıncı hastalığın kuluçka dönemi: 5-15 gündür.

Altıncı hastalığın belirtileri: Huzursuzluk, iştahsızlık ve çok yüksek ateş, başlangıç bulgularıdır. 3-4 günde ateş düşer ve bebek iyi görülür, bu dönemde yüzde ve gövdede başlayıp, tüm vücuda yayılan pembemsi döküntüler görülür. Nadiren döküntü olmayabilir. Hastalık 3-6 gün kadar sürer.

Altıncı hastalığın tedavisi: Çok yüksek ateşe neden olduğu için ateşin kontrol altına alınması tedavide en önemli unsurdur. Yüksek ateşe bağlı havaleye yol açabilir. Aşısı yoktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek