Bebeklik döneminde zihin çok aktif

Yapılan araştırmalar, çocukların bebeklik ve ilk çocukluk döneminde yaşadığı zihinsel gelişiminin, diğer zamanlara ve dönemlere oranla çok hızlı bir şekilde olduğunu gösteriyor. Bu da, zihinsel zekânın bebeklik döneminde yapılacak çalışmalarla pozitif yönde artırılabileceğini gösteriyor.

Bir bebek, beyninde 180 milyar hücreyle dünyaya gelir. Bu hücreler nöronlarla birbirine bağlanmıştır.

Ana-babadan kalıtım yoluyla bebeğe geçen genlerin belirlediği bağlantı sayısı 50 milyon civarındadır. Bu sayı çevrenin de etkisiyle trilyonlarca bağlantıyı geliştirebilir.

Bireyin hayatı boyunca gerçekleştireceği zihinsel gelişimin yüzde 50’si 4 yaşına kadar tamamlanmaktadır. Dolayısıyla 4 yaşında kadar olan dönem çok kritik bir dönemdir. Bu dönemdeki yaşantılar tüm hayatı boyunca kullanılacak nöronları belirler.

Uzmanlar 5 yaşına kadar olan müdahalelerin IQ’yu artırmasına karşın, 5 yaşından sonra ise işe yaramayacağını söylemektedir. Unutmayın ki, çocuğunuzun gelişimi için en önemli yıllar okul öncesi dönemidir ve bu yıllar çocuğunuzun kişilik gelişiminin temelini oluşturduğu yıllardır.

Beynin rolü nedir?

Beyin, 2 yarım küreye ayrılır, her yarım kürenin ayrı fonksiyonları bulunuyor. Dil becerileri, mantık, sayılar, analiz, sıralama, doğrusallık gibi fonksiyonlar sol yarımkürenin yerine getirdiği görevlerdir.

Ritim, renk, hayal gücü, yaratıcılık, uzaysal farkındalık gibi fonksiyonlar sağ yarımkürenin yüklendiği görevlerdir. Zihinsel gelişim, bu her 2 yarımküreyi çalıştıracak uyarıların alınmasıyla oluşmaktadır.

Bebeklerin genç beyinlerinde binlerce sinir hücresi kullanım için hazırdır. Her uyarıcı (sesler, renkler, tatlar, vb.) sinir hücreleri arasında yeni bağlar kurulmasını sağlar. Tekrarlarla bu bağlar kalıcı hale gelir. Böylece sağ ve sol beynin hücrelerinin kurduğu dev bir ağ oluşur.

Çocuğun genetik alt yapısı ve çevreden aldığı bu uyarıcılar, zeka gelişimi için belirleyici olur.

Çocuk için; anne baba, oyuncaklar, müzik, vb. birer uyarıcıdır. Her uyarıcı çocuğun beyninde yer alan sinir hücreleri arasında yeni bağlar oluşturur.

Uyarıcılar çeşitlendikçe ve tekrarlandıkça, pek çok yeni bağ daha kurulur ve kalıcı hale gelir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek