Bel ve boyun sağlığı için altın öğütler

Boyun fıtığına ilaç tedavisi ve inatçı vakalarda fizik tedavisinden sonra ameliyat gerekebiliyor. Ancak, ameliyatın riski de unutulmamalıdır. İşte bel ve boyun sağlığı ile ilgili bilmeniz gereken her şey…

Boyun ağrısının hemen her yaştaki ve her meslekteki kişilerin karşılaştığı bir problem olduğunu söyleyen Sinir Beyin ve Omurilik Cerrahı Op. Dr. Bekir Gökben, boyun ağrılarının nedenlerini, ilaç tedavilerini, boyun sağlığı için almamız gereken önlemleri anlattı.

Ameliyat sonrası nelere dikkat edilmeli?

Hastaların tedavisinde psikolojik durumlarının mutlaka göz önünde bulundurulması gerektiğini önemle belirten Op. Dr. Bekir Gökben, ilaç tedavisinin hemen her hekim tarafından yapıldığını, inatçı vakalarda mutlaka bir fizik tedavi uzmanından yardım istenmesi gerektiğini, cerrahi seçeneğin ise tüm bu etaplardan yarar göremeyen hastaların seçeneği olacağını söyleyerek, ameliyat ve sonrasını için şu bilgileri verdi:

Son çare olarak ameliyat gündeme geldi. Neleri bilmemiz gerekmektedir?

“Baştan itibaren bilinmelidir ki, boyun fıtığı ameliyatı çok ciddi ve riskli bir ameliyattır. Ameliyat planlanırken, hastanın yaşı, fizik ve ruhsal durumu, işi, sosyo-kültürel seviyesi göz önüne alınmalı, hastanın gereksinim duyduğu, uygun bir metot seçilmeli, yapılan girişim ne yetersiz ne de gereğinden ağır ve sofistike olmalıdır.

Büyük dikkat istiyor

Boyun fıtığı ameliyatı için, çok seçilmiş vakalar dışında, girişimler genellikle boynun ön-yan kısmından yapılır. Ameliyat tekniğine göre, basit disk materyali çıkartılmasından, hastanın kendisinden alınan kemik ile veya biosentetik materyal yahut metal enstrümanlara kadar geniş bir yelpazedeki maddelerle yapılan stabilizasyon tekniklerine kadar giden yöntemler uygulanır. Bu nedenle cerrah, hasta için en uygun yöntemi seçebilecek kadar bilgili, uygulayabilecek kadar da eğitimli olmalıdır. Ameliyat, cerrahi mikroskop altında yapılır ve omuriliğin yakınlarında çalışırken olağanüstü bir dikkat ister. Ameliyat sonrası eğer her şey yolunda giderse, hasta 2-3 gün içinde evine gider. Kullanılan tekniğe göre bir süre boyunluk takılabilir. Ancak ameliyat sonrasında, boynun ameliyatlı olduğu hiç unutmamalıdır.”

Boyun fıtığından korunmak için neler önerebilirsiniz? Yani altın öğütleriniz neler?

“Bu hastalık her an hepimizin başına gelebilecek bir tablodur. Korunabilmenin tek yolu, boynumuzu ağır ve dengesiz zorlanmalardan, ters hareketlerden, özellikle ağır cisimlere ani kuvvet tatbiklerinden kaçınmamız gerekmektedir. Boynu sağa sola şiddetli hareketlerle çevirerek yapılan ve halk arasında ‘boyun kütletmesi’ denilen hareket, hele kireçlenme de var ise, son derecede tehlikeli bir harekettir. Yumuşak hareketlerle yapılan ve çeşitli şemaları ile temin edilebilecek egzersizlerin yapılması yararlıdır. Ağır yüklerin tek taraflı olarak taşınmamasına dikkat edilmelidir. Otomobil, vb. taşıtlarda seyahat ederken, koltuk arkasında bulunan başlıkların mutlaka işlev görecek bir biçimde bulunmasına dikkat edilmelidir.”

Boyun sağlığı için altın öğütler

Ağır, dengesiz zorlamalardan ve ters hareketlerden kaçının. Özellikle ağır cisimleri kaldırırken ani kuvvet tatbiki uygulamayın. Boynunuzu sağa sola şiddetli hareketlerle çevirip, kütletmeyin, Özellikle kireçlenme varsa çok dikkatli olun. Ağır yükleri tek taraflı kaldırmayın, ağırlığı her iki tarafta eşit olarak kaldırın. Taşıt sürerken ya da seyahat ederken, koltuk arkasında bulunan başlıkların mutlaka işlev görecek şekilde bulunmasına dikkat edin. Boyun sağlığınız için yumuşak hareketlerle yapılan egzersizleri uygulayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek