‘Benlere dokunulmaz’ demeyin

Vücudumuzda yer alan kahverengi leker ‘ben’ olarak tanımlanıyor. Her insanın vücudunda irili ufaklı pek çok ben bulunuyor. Bazıları doğuştan, bazıları ise sonradan oluşan benlerin varlığı, son yıllarda cilt kanserlerinde görülen artış nedeniyle daha da önem kazanıyor.

Türk Böbrek Vakfı Hizmet Hastanesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. G. Sevin, deride doğuştan var olan benlerin bazılarının kanserleşme gösterebildiğini belirtiyor. Çeşitli klinik görünümleri olan benlerde zaman içinde oluşan değişiklikler korku yaratabiliyor. Uzun yıllar içinde olan değişiklikler çoğunlukla benlerin, normal yaşam döngüsü içinde olan değişimleri olarak tanımlanıyor. Ancak kısa sürede hızla gelişme gösterenlere karşı dikkatli olunması gerekiyor.

Vücudunuzda var olan bir bende aniden büyüme, renginde koyulaşma, sınırlarında düzensizlik, kaşıntı, kanama gibi belirtiler ortaya çıkarsa hemen uzman bir doktora başvurmak en doğru yol. Bu tip belirtiler uzmanlarca kanserleşme işaretleri olarak tanımlanıyor.

Türk toplumunda ‘bene dokunulmaz’ gibi yanlış bir görüş kabul görüyor. Oysa benlerin cerrahi olarak çıkarılması onların kanserleşme riskini sıfırlıyor. Bir ben çıkarıldığında kanser varsa tanısı konuyor ve gerekirse ileri tedavi uygulamasına başlanıyor. Bu nedenle, cerrahi olarak çıkarılması, benlerin kanserleşmesine yol açmıyor.

Eğer;
1. Muayene edildiğinde riskli olduğu düşünülüyorsa,
2. Muayene ve takiplerde riskli değişiklikler saptandıysa,
3. Saçlı deri, genital bölge gibi takibi zor bölgelerdeyse,
4. İç çamaşırını kesen ya da sürekli kravat takılan, travmaya açık bir bölgedeyse,
5. Sosyal olarak kişiyi olumsuz etkiliyorsa,
6. Estetik görüntüyü bozuyorsa;
bu tür benlerin cerrahi müdahale ile çıkarılması uzmanlarca uygun görülüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek