Beyinde tümöre 3 boyutlu MR umudu

Beyinde tümöre 3 boyutlu MR umudu

Beyindeki bazı tümörlerin beynin iç kısımlarında olduğu için operasyonlarda milimetrik hataların bile beyne hasar verdiğini ifade een uzmanlar, 3 boyutlu fonksiyonel MR ile beyninde tümör tedavisinde yaşanabilecek kazaların en aza indirilebildiğini belirtiyor.

Beyin tümörü ameliyatlarının oldukça zorlu ve riskli olduğunu belirten Türk Nöroşirurji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murad Bavbek, özellikle bazı tümörlerin beynin iç kısımlarında olduğunu, milimetrik hataların bile beyne hasar verebildiği bu operasyonlarda bu durumun ameliyatın riskini daha da arttırdığını söyledi.

Beyin tümörü ameliyatlarında hastanın yaşamasının yanında, beynin fonksiyonel noktalarına dikkat edilmesinin hastanın ileride sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmesi için önemli olduğunu vurgulayan Bavbek şunları söyledi:

“Bazı tümörler derinlerde veya motor bir bölgede yer alabiliyor. Bu durumda nereden beyine girerseniz girin beyne zarar verirsiniz. Hareket merkezi, konuşma merkezi gibi noktalardaki tümörleri temizlerken dikkat edilmezse hasta felç kalabilir ya da konuşamayabilir.”

Tümöre komşu hayati bölgeler belirleniyor

Bu nedenle beyin tümörleri ameliyatları öncesi özellikle bu bölgelerin tespitinin çok önemli olduğunu belirten Bavbek, şu bilgileri verdi:

“Hastanemizde uygulanan 3 Tesla fonksiyonel manyetik rezonans (MR) görüntüleme, intraoperatif ultrason ve Cavitron Ultrasonic Surgical Aspiration’nın (CUSA) yöntemleriyle bu durumdaki hastaları çok daha kontrollü ameliyat edebiliyoruz.

Ameliyat öncesinde; radyoloji uzmanımız Dr. Oktay Algın, hastanın normal MR görüntülerinin yanında, 3 Tesla Fonksiyonel MR’ını ve Difüzyon Tensör Görüntüleme MR’ını çekiyor. Biz normal MR’ların yanında bu 3 boyutlu MR’larını da çekiyoruz. Bu 3 Tesla MR ile alınan fonksiyonel ve anatomik görüntüler bizim işimizi çok kolaylaştırıyor.

Çekilen MR görüntülerinde; müdahale edilecek tümör için en uygun giriş yerini, tümörün ne kadarının çıkarılabileceğini ve tümöre komşu hayati yerleri belirliyoruz. Hastanın bu hayati bölgelerini tespit ettikten sonra kafatasından tümöre ulaşmak için en uygun yeri belirleyerek işaretliyoruz. Böylelikle en kısa ve sorunsuz bölgeden kafatasına giriyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek