Çocuklarınız arasında ayrım yapmayın

Kıyaslama, çocuk psikolojisinde onarılması güç hasarlar yaratıyor. Memorial Hastanesi’nden Pedagog Dr. Melda Alantar, anne ve babaları çocukların eğitimi konusunda uyarıyor. Çocukların öğrenme ve bilgi edinmesini etkileyen birçok faktör olduunu söyledi.

Dr. Melda Alantar, “Boşanma, ayrılık, ölüm, kayıplar, çevre ve okul değişiklikleri gibi olaylar, çocukların öğrenme güdüsünü büyük ölçüde etkiler. Bu nedenle, çocuklarınızı kesinlikle birbirleriyle ya da arkadaşlarıyla kıyaslamayın. Bu, onun psikolojik yapısında ileride onarılması güç hasarlar yaratabilir” diyor. Özellikle okul çağındaki çocukların birbirleriyle kıyaslanmamaları ve birbirlerine karşı büyük bir rakipmiş gibi gösterilmemeleri gerektiğini belirten Pedagog Melda Alantar şunları söylüyor: “Dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, okul çağındaki çocukların yüzde 3-5’inde görülen nörobiyolojik kökenli bir sorundur. En yaygın belirtileri dikkatsizlik, düşünmeden hareket etme, panik, aşırı hareket veya hareketsizliktir. Bu nedenle anne ile çocuk arasında bir gönül köprüsü kurulmalıdır. Anne, çocuğun bu durumunu anlamalı ve ona göre hassas davranmaya özen göstermelidir. Bunun sonucu olarak, çocuklar eğitime daha çok motive olacak ve başarılı olabilmek için gayret sarf edecektir.”

‘Uzman yardımı alın’
Öğrenme güçlükleri ve dikkat eksikliği gibi akademik başarıyı etkileyen konularda, okuldaki öğretmen ve psikolojik danışmanların çocukla ilgili kuşku ve uyarılarına önem verilmesi gerektiğini kaydeden Pedagog Melda Alantar, “Bu durumlarda gerekirse bir uzmana başvurun” diyor.

Pedagog Melda Alantar, okul çağında çocukları bulunan ailelere şu tavsiyelerde bulunuyor:

– Çocuğunuzu eğitirken, kararlı ve adil davranın. Çocuklarınız arasında kesinlikle ayrım yapmayın. Çocuklar, sorumluluk kazanmak için makul bir disiplin anlayışına gereksinim duyarlar.

– Çocuğunuzla okulu hakkında konuşun.

– Çocuğunuza sorumluluk üstlenmesini öğretin. Ev ortamında görevler vererek özdenetimini geliştirmesine yardım ederseniz, onu okul yıllarına da hazırlamış olursunuz.

– Tüm aile bireylerinin katılabileceği, öğrenmeyi özendiren etkinlikler düzenleyin.

– Öğrenmenin önemli olduğunu düşündüğünüzü ona belirtin ve hissettirin.

– Başarı için olanak yaratın. Kendilerini yetkin hisseden çocuklar. yeni bilgilere yönelirler.

– Çocuğunuza yapmaktan hoşlandığı ve başarılı olduğu etkinlikleri belirlemesi için yardımcı olu

– Çocuğunuzun çabasını ödüllendirin. Ancak ödüllendirmek, ona her zaman para vermek ve ayrıcalık tanımak değildir. Çocuğunuza, onunla gurur duyduğunuzu söylemek yeterlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek