Demir eksikliği en çok kadını tehdit ediyor

Ülkemizde hamilelerin yarısından fazlasında demir eksikliğine bağlı kansızlığa rastlanıyor. Türkiye’de yapılan araştırmalara göre Karadeniz bölgesinde her gebe 10 kadından 9’unda demir eksikliğine bağlı kansızlık söz konusu. Diğer bölgelerde ise bu oranlar Marmara- Ege bölgesinde yüzde 66, Akdeniz bölgesinde ise yüzde 75 olarak bulunmuş. Bu oranlar ABD de ise yüzde 25 civarında.

Antalya’da yapılan halk toplantısında Cerrahpaşa Üniversitesi Kadın Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Engin Oral’ın verdiği bilgilere göre, ülkemizde özellikle gebelerde olmak üzere demir eksikliğine bağlı kansızlık, kadınları tehdit ediyor. Gebelikte kansızlığın büyük önemi var. Kansızlık gebelerde, düşük kilolu bebek doğumuna, erken doğuma, bebek düşükleri ve en acısı anne ölümüne sebep olmaktadır.

Hangi gebeler risk grubunda?
İkiz, üçüz gibi çoğul gebelikler, sık gebe kalanlar (2 yıldan az sürede), doğumda çok kan kaybedenler, çok genç yaşta gebe kalanlar ve 35 yaş üstü gebeler risk grubundadırlar. Ayrıca doğum sonrası süt verme döneminde de annelerin ilave demir almalarının önemi büyüktür. Gelişmiş ülkeler bu duruma, “İlave etmek, güçlendirmek” olarak adlandırabileceğimiz, ‘Fortification Yöntemi’ ile bir çözüm arayışına girmişlerdir. Fortification yönteminde demir başta olmak üzere iyot ve folik asit, temel gıda maddelerine ilave edilmektedir. Örneğin İngiltere’de ekmeğe folik asit, Amerika’da ise una demir ilave edilmektedir.

“Demir eksikliği en çok kadını tehdit ediyor” için 2 yanıt

  1. merhaba 28.07.2005 dogumlu defne adında kızım var.1 yaşından itaberen demir eksikliği var.verilen ilacı sürekli içiremiyorum.onun içinde birtürlü olması gereken seviyede olmuyor her ay kontrole götürüyorum besin olarak yemesi gerekenleri yediriyorum bakalım bu ay ne olacak bu arada ilaçtan dolayı dişlerinde çürüme başladı neyapmam gerekiyor. bu konuda yardımcı olursanız sevinirim..

  2. Birkaç uzman doktor bu rahatsızlık için aşağıdaki tavsiyelerde bulunmuş, umarım yardımcı olur.

    “Çocuklarda demir eksikliği tedavisi genellikle ağızdan verilen demir preparatlar ile yapılıyor. Tedavi ortalama 3 ay kadar devam ediyor. Bu tedavi ile ilk iki ay vücuttaki hemoglobin oranının yükseltilmesi, üçüncü ay ise demir depolarının doldurulması amaçlanıyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek