Diş bozuklukları

Dişlerin geç çıkması, genetiksel ve metabolik hastalıklara bağlı olabilir. Diş çıkmasını geciktiren nedenler arasında en sık görüleni beslenme bozukluğudur. Bazı ailelerde çocukların dişleri geç çıkar.

Cinsiyet hormonlarının az salgılanması, frengi, vitamin eksikliği, dişlerin hatalı yerleşimi, daha önceden çıkmış fazladan dişler diğer dişlerin çıkmasını engelleyebilir.

Hatalı diş çıkması

Çenenin büyüklüğü yeterli ya da kalıcı dişler normal değilse yerleşimi hatalı diş çıkabilir. Genellikle birinci üst ve üst köpek diş hatalı yerleşim gösterir ve diğer dişlerin çıkmasını güçleştirir. Bunun sonucunda baskıya bağlı olarak diğer dişlerin çıkmasını sağlayacak kök yapıları bozulur. Onlar da eğri biçimde çıkarlar.

Dişler kolay çürür, erken dökülür. Eğer süt dişleri zamanından önce dökülecek olursa onun bıraktığı boşluğun özel araçlarla korunması gerekir. Zamanında diş hekimine gitmek, birçok diş sorunun başlangıcında çözümlenmesini sağlar.

Dişlerin birbirlerine girmeleri

Çenede dişler çıkarken, o kadar sıkı şekilde birleşirler ki, çıkması güçleşir yuvasında kalır ve diş etini yararak çıkamaz. Özellikle genetiksel olmakla birlikte süt dişlerinin geç dökülmesi, orada bir bozukluk olması, çene yayının kısalığı da önemli nedenler arasındadır. Bunların zamanında farkedilerek kolay çıkmaları için gerekli cerrahi müdahale hekimler tarafından yapılmalıdır.

Anormal diş çıkarma

Süt dişlerinin erken yitirilmesi dişlerin normal biçimde değil, anormal biçimde çıkmasına neden olur. Çünkü komşu dişler arasındaki etkileşim dişin çıkışına yön verir. Eğer bu etkileşimi sağlayacak yeterlilikte gelişme olmadan diş çıkarma olayı meydana gelecek olursa, dişler eğri çıkar. Birbiri üzerine binebilir. Bu gibi durumlarda diş çıkışını sağlayacak bölgedeki açıklığın özel araçlar takılarak korunması gerekir. Diş hekimleri çocuğun diklenmesiyle ilgili bütün uygulamaları başarı ile yaparlar.

“Diş bozuklukları” için 5 yanıt

  1. Oğlum 3 yaşında ve parmak emiyor. Parmak emme olayını çizgi film izlerken ve battaniyesini alıp uyumaya başladığında yapıyor, diğer zamanlarda parmak emme olayını yapmıyor ancak bırakması için yoğun çaba gösteriyoruz bazen ters etki yapıyor inatlaşıyor. Parmak emmeden dolayı çene yapısının bozulduğunu farkettim siz bir doktor olarak ne yapmam lazım görüşlerinizi yazarsanıs sevinirim teşekkürler.

  2. slm kolay gelsin kızımın alt çene iç tarafta yeni diş çıkıyor diger dişlerden bagımsız ne yapmalıyım teşekkürler.

  3. kızım 8 yasında on dıslerını cıkarrttı ama 2 aydır hala yerıne dıs gelmedi ne yapmam gerek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek