Diz eklemi kireçlenmeleri ve tedavi yolları

Kireçlenmelerin büyük çoğunluğu, herhangi bir sebebe bağlı olmadan ortaya çıkabiliyor. Hastalarda ağrı, yürüme zorluğu ve eklemlerde tutukluk hissi gibi şikâyetlere neden oluyor…

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Baha Çelik, diz ekleminin yük taşıyan bir eklem olduğunu söyleyerek, şunları anlattı:
“Halk arasında kireçlenme denilen osteoartritin, çok sık görülen bir hastalık olduğunu söyleyebiliriz. Osteoartritleri, sebepleri açısından 2’ye ayırarak değerlendirebiliriz.

1. Sebebi belli olmayan diz kireçlenmesi
2. Herhangi bir sebebe bağlı olarak ortaya çıkan diz kireçlenmesi (primer)
– Travma (darbe)
– Eklem içi kırıkları
– Menisküs ameliyatları gibi cerrahi müdahale sonrası gelişen kireçlenmeler
– Tekrarlayan darbeler (travma), ağır işçiler, sporcular, vb.
– Bazı hastalıklara bağlı olan kireçlenmeler

Aktivite şart

Diz eklemi kireçlenmesinin büyük çoğunluğu herhangi bir sebebe bağlı değildir. Eklemin en sık olarak iç kısmında kireçlenme görünmesine rağmen, dış kısmında ve her tarafında da kireçlenme oluşabilir. İç kısımda daha fazla kireçlenme görülmesinin ana sebebi, vücut ağırlığının iç kısma daha fazla yük bindirmesindendir.

En sık olarak, daha önceden travma geçirmiş veya menisküs ameliyatı ve diğer eklem içi ameliyatı olmuş orta yaşlı erkekler ile şişman ve yaşlı kadınlarda görülür. Ayrıca, dizini bükerek ve dizlerine yük bindirerek uzun süre iş yapanlarda da oldukça sık olarak diz kireçlenmesi ortaya çıkar.

Hastaların en büyük yakınması, ağrı ve eklemde hissettikleri tutukluktur. Ağrı yürümeyle ve aktiviteyle artıp dinlenme ile geçer. Sabah kalkınca eklemlerde tutukluk olabilir. Sabah tutukluğu, hareketlerin artmasıyla azalır ve kaybolur.

Hastaların bir kısmı hareketler sırasında eklemlerinden sesler çıktığından yakınır. Bunun en önemli sebebi, eklem yüzeylerinin bozulması ve buna ilave olarak tendon ve bağlarda meydana gelen elastikiyetin azalmasıdır. Bundan başka eklemde şişlik de görülür. Bu şişlik bazen hasta tarafından görülür, bazen de sadece muayene esnasında hekim tarafından tespit edilebilir.

Fizik muayene önemli

Hastanın diz hareketlerini yapması zorlaşabilir ve bir müddet sonra çok kısa mesafelerde bile yürümekte güçlük çekebilir. Hastalığın ileri safhalarında, eklemde ve eklem çevresinde şekil bozuklukları ortaya çıkar. Hastaların bir kısmında bacakların yay şeklini aldığını görürüz (genu varum).

Hastalığın teşhisi, fizik muayene ve görüntüleme teknikleri kullanılarak konulur. 50 yaşın üstündeki insanların % 70’inde klinik bir yakınma olmasa bile radyolojik olarak kireçlenme belirtileri tespit edilir. Asıl önemli olan doktorun yaptığı fizik muayenedir. Kan tetkiklerinde kireçlenmeye özel bulgular yoktur. Sadece ayırıcı tanıda yararı vardır.

Nasıl tedavi edilir?

Ana amaç hastanın ağrılarını geçirmek, fonksiyonel yetersizliklerin ortaya çıkmasına engel olmak ve günlük yaşamını normal bir seyirde devam ettirmesini sağlamaktır. Tedavinin ilk aşamasında ilaçlar kullanılır.

İlaç tedavisine önce basit ağrı kesicilerle başlanır. Daha sonra gerekirse antienflamatuar (ödem ve doku şişliğini gidericiler), özellikleri daha kuvvetli olan ilaçlara geçilir.

Adale gevşeticiler ve lokal (bölgesel) olarak uygulanan pomatlar verilir. İlaç tedavisinin yeterince etkili olamadığı durumlarda ise, fizik tedavi ve rehabilitasyon programına geçilir.”

Beslenme ile romatizmanın ilişkisi nedir?

Romatizmanın beslenme ile ilgisi, birinci olarak gut hastalığı ile bağlantılı. Fazla et, alkol alınıyorsa, ürik asit fazlalığı oluyor. Ürik asit de eklemlerde toplanıyor. Özellikle başparmakta şişlikle ve ağrıyla kendisini belli ediyor. Gut hastalığına, eskiden “kralların hastalığı” denilirdi.

Obezite risk faktörü

İkinci bağlantı şişmanlık… Obezite, bütün eklem hastalıklarında bir risk faktörüdür. Yük taşıyor, ekleme kalçaya, dize, ayağa, bu bakımdan bele de aynı şekilde yük biniyor. Kilonun bu şekilde sevmediğimiz bir rolü var. Özellikle disk kireçlenmelerinde, kilo önemli bir rol oynuyor.

Beslenme başka, bir de kalsiyumdan eksik beslenme alınıyorsa, o kemik erimesine yol açıyor. İyi beslenmeyen kişiler, enfeksiyonlara karşı dirençsiz oluyor. Bundan dolayı dengeli ve sağlıklı beslenmek, kalsiyumu, demiri almak, vücudun dirençli olması için gerekli. İlk önce infeksiyonlar için önemli. Çünkü romatizmayı başlatan en büyük etken infeksiyonlardır…

Fizik tedavi

Sistemik yan etkilerinin olmayışı en büyük avantajdır. Bu özelliğinden dolayı, ilaçların yan etkilerine duyarlı birçok kişi için en önemli tedavi seçeneğidir. Gerçekten de yaşlı hastalar bazı ilaçları almada zorlanır. Bu özelliği sayesinde, fizik tedavi hekimler için de ciddi bir seçenektir. Fizik tedavide kullanılan tedavi vasıtaları şöyle özetlenebilir:

– Yüzeyel ısıtıcılar: Genellikle 40-44 derece sıcaklıkla cilde dışarıdan uygulanırlar. Cildin 1 cm aşağısını yaklaşık olarak 3 derece civarında artırırlar. Bu da tedavide istediğimiz sonuçlar açısından gereklidir. Yüzeyel sıcaklık elde etmek için infrarujlar ve hot-pack kullanılır.
– Derin ısıtıcılar: Derin dokuların ısıtılması için uygulanırlar. Kısa dalga, mikrodalga ve terapötik ultrason gibi
– Elektrik tedavisi
– Lazer tedavisi
– Elektromanyetik alan tedavisi
– Akupunktur tedavisi

Egzersiz yapılmalı

Aerobik egzersizleri, kas güçlendirme egzersizleri, eklem korunması egzersizleri olarak sayılabilir. Fizik tedavi ile hastaların yüzde 80’i iyileşir. Tedaviden sonra düzenli egzersiz yapmak ve varsa fazla kiloları mutlaka atmak gerekir. Fazla kilolu hastalara tedavi başarıyla uygulansa dahi, bir müddet sonra hastalığın tekrar ortaya çıkması kaçınılmazdır.

“Diz eklemi kireçlenmeleri ve tedavi yolları” için bir yanıt

  1. Selamlar. Annem 59 yaşında, 155 cm. boyunda ve 87 kg. ağırlığındadır. Dizlerinde menisküs problemi vardır. Emar ve filmleri çekildi ve İzmir ilinde profesöre götürdük. Menisküs rahatsızlığına aşırı kilo da eklendiği için yürümekte, merdiven inip çıkmakta zorlanmaktadır ve ağrıları mevcuttur. Tedavi ve gerekirse ameliyat olarak iyileşmesini umuyorduk. Özellikle iyileşip Hac vazifesini yerine getirmek istiyordu. Ancak Profesör mevcut kilosu ile iyileşmesinin, ameliyat olmasının imkansız olduğunu söyledi. Dizlerin yarılarak platin takılması görüşüldü ancak kilolardan dolayı ileriki dönümlerde tamamen sağlık durumunun kötü olacağı söylendi. Bu haliyle hangi doktorun ameliyat yapacaksa sadece paramızı almak için ameliyat yapacağını söyleyerek umudumuz kırılmıştır. Bu konu ile ilgili fikir ve görüşlerinizi bildirirseniz sevinirim. Annem normalde Balıkesir ilinde ikamet etmekte olup şu anda benim yanımda yani Ankara’da kalmaktadır. Şimdiden teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek