Doğum sonrası yaşanan depresyon çocuğu da etkiliyor

Doğumdan sonraki 4-6 haftada yaşanan depresyon, anne sağlığının yanı sıra bebeğin gelişimini de tehdit ediyor. Doğum nedeniyle artan sosyal ve fiziksel desteklerin azalması, günlük yaşamın zorlukları ile karşı karşıya kalma, bebeğin geleceğine ilişkin endişeler, depresyonu tetikleyen en önemli unsurları oluşturuyor.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanlığı ile İl Sağlık Müdürlüğü’nce ortaklaşa yürütülen, “Doğum Sonu Depresyon Sıklığı Saha Araştırması” hakkında, Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı yetkililerinden alınan bilgiye göre, doğumdan sonraki 4-6 haftada ortaya çıkan Doğum Sonrası Depresyon (DSD) sıklığını belirlemek amacıyla yapılan araştırma, il merkezinden rastgele seçilen 7 sağlık ocağı bölgesinde gerçekleştirildi.

Depresyonu tetikleyen unsurlar
Yüzde 51.1’i ilköğretim okulu mezunu, yüzde 15.5’i düzenli bir işte çalışan ve yaşları 15-44 arasında değişen toplam bin 447 kadının dahil edildiği araştırmada, kadınların yüzde 29’unun doğumdan sonraki ilk 2 ayda, yüzde 36’sının ise 3-12 ay arasında depresyon yaşadığı belirlendi. Doğumdan sonra geçen süre arttıkça, depresyon görülme oranında da artış olduğu gözlendi. Doğum nedeniyle artan sosyal ve fiziksel desteklerin azalmaya başlaması, günlük yaşamın zorlukları ile karşı karşıya kalma ve bebeğin geleceğine ilişkin endişelerin, depresyonu tetikleyen en önemli unsurlar olduğu anlaşıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek