Epidural yöntemle sezaryen doğum

Dünyada geniş olarak uygulanan epidural yöntem, genel anesteziye göre daha üstün nitelikler taşıyor. Ancak, hastalar yeterli şekilde aydınlatılamadığı için yaygın olarak uygulanmıyor.

Dünyada yaygın olarak uygulanmakta olan epidural anestezinin, ülkemizde de uzman anestezi hekimlerince yıllardır kullanılan, ancak halkın yeterli aydınlatılamaması sonucunda; gereken ve istenilen konuma gelememiş bir anestezi yöntemi olduğunu söyleyen Anestezi Uzmanı Deniz Bozdoğan konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.

Bilgilendirme önemli

İstenilen derken; biz anestezi hekimlerinin yeterli bilgi donanımı sonucunda, gerek anne gerekse bebek için epidural anestezinin genel anesteziye tercih edilmesini istediğimizi belirtmek istiyorum. Buradan çıkartılacak sonuç, anestezi yöntemini seçmede hastanın özgür iradesinin önemli olduğu, hasta yeterince bilgilendirilirse kendisi ve bebeği için en uygun yöntemi isteyeceği olmalıdır.

Genel anestezide nefes borusuna takılan bir tüp aracılığıyla anneye verilen gazlar, bebeğe de geçebilecek ve doğduğu anda bebekte uyku hali ve tembellik olabilecektir. Epidural yöntemde, gaz almamak önemli bir avantajdır. Bir başka önemli avantajı ise, ameliyat sonrasında annenin yaşayacağı ağrı düzeyi, genel anestezi sonrası döneme göre oldukça az olacaktır.

Ameliyatta; bebek çıktıktan sonra, annenin uyanık olması ve bebeğini hemen görebilmesi de pek çok annenin hoşuna giden, oldukça mutlu bir deneyimdir. O zaman; “Epidural anestezi nedir, nasıl yapılır, oluşabilecek yan etkiler ve komplikasyonlar nelerdir?”, bunların yanıtlarına bir göz atalım.

Epidural anestezi nedir?

Omurgamızın içinde kafa tabanından başlayıp kuyruk sokumuna kadar uzanan boşluğa “spinal kanal” diyoruz. Spinal kanalın içinde son derece korunaklı, 3 kat zarla ve sıvıyla çepeçevre sarılmış omurilik yer almaktadır. Omurilikten sırayla çıkan sinirler, bu zarları ve sıvıları geçtikten sonra biraz daha geniş bir alana ulaşırlar ki, içinde doku ve damarların da olduğu bu alana “epidural boşluk” diyoruz.

Epidural boşluktan geçen sinirler, spinal kanalı ve omurgayı terk ederek vücudumuza dağılırlar. İşte epidural boşluk dediğimiz bu alana verilen lokal anestezik ilaçlarla, sinirlerin dağılım alanına göre pek çok farklı ameliyatın yapılabileceği bir anestezi elde edilir. Bu bölgesel anesteziye “epidural anestezi” diyoruz.”

Epidural anesteziye hazırlık

Hasta genel anesteziye hazırlanır gibi hazırlanıyor. Hekimlerde yüzde 100 kuralı olamaz, örneğin birtakım anatomik yapı farklılıklarından dolayı uyuşma (anestezi) tam olmayabilir ve genel anesteziye geçilebilir. Bunlar hastaya anlatılmalıdır. Bazı durumlarda, epidural anestezi uygulanmaz.

En önemli durum; hastanın yöntemi istememesidir. Bunun dışında girişimin yapılacağı bölgede iltihabi bir olay veya hastada pıhtılaşma bozukluğu varsa, epidural anestezi uygulanmaz. Göreceli olarak heparin kullanan ya da nörolojik hastalıkları (MS gibi) olan hastalarda bu yöntemi uygulamak da doğru olmayabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek