Ergenlik çağındaki garipliklerin nedeni beyin olgunluğu

Çocuğunuz ergenlik döneminde garip davranışlar sergiliyorsa, sorumlusu, gelişmesini henüz tam sağlayamamış olan beynidir. Beyinde, en son davranışlarla ilgili bölüm olgunlaşır. ABD’li uzmanlar, ergenlerin, beyinleri evrimleşme sürecini henüz tamamlamamış olduğu için olgun davranamadıkları görüşünde. Uzmanlar, ergenlik çağına giren çocukların neden bazen ‘saçma sapan’ davrandıklarını araştırdı ve bunun beynin evrimleşmesiyle ilgili olduğunu saptadı.

ABD Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü uzmanları, 13 sağlıklı çocuğu 10 yıldan fazla süreyle gözlemledi. 2 yıllık aralarla çocukların beyin MR’ları çekildi, çocukların beyin gelişim haritaları çıkartıldı. Gri hücreler olarak adlandırılan beyin yüzeyi dokusunun, dalgaya benzer bir hareketle, arkadan öne doğru hareket ettiğini ve bu esnada azaldığını gözlemleyen uzmanlar, bunun, işe yaramayan ve kullanılmayan beyin hücreleri bağlantılarının yok edildiği olgunlaşma süreciyle, ilgili olduğunu tahmin ediyor.

İlk olgunlaşan bölgeler, duyu ve hareket kontrolünden sorumlu temel kısımlar. Ardından dil ve üç boyutlu düşünme yeteneğinden sorumlu beyin bölgeleri gelişimlerini tamamlıyor. En son olgunlaşan bölgeler ise duyular arası bütünleyici bilgi alışverişi ve davranışların nedenlerini bulabilme gibi işlevlerden sorumlu olan bölgeler. Beynin olgunlaşma süreci, insanın evrimleşme sürecine de paralel. Canlılar arasında sadece insana özgü olan beyin bölgeleri, en geç olgunlaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek