Erken yaşta görülen romatizmaya dikkat

Yaşlı hastalığı olarak bilinen romatizma, erken yaşta da görülebiliyor. Uzmanlar, özellikle erken yaşlarda sıklıkla görülen akut eklem romatizmasına karşı dikkatli olunması gerektiğini tavsiye ediyor.

Yaşlılık hastalığı olarak bilinen romatizmanın, aksine çocuklarda görülen türleri de var. Bademcik iltihabına bağlı gelişen akut eklem romatizması, bunlardan sadece biri.

“Romatizmaların yaş ilerledikçe görüleni de var, erken yaşta ortaya çıkanı da var. Çocuklarda görülenler, esasen 2 ana gruptur’ diyen Prof. Dr. Hidayet Sarı, romatizmanın türleri hakkında şu bilgileri verdi:

“Boğazda bademcik iltihabına bağlı olarak ortaya çıkan akut eklem romatizması

A grubu bir mikrop var (streptokok), bu boğaza yerleşince, vücut buna karşı antikor yapıyor. Mikrobu öldürmek üzere, o antikor da aynı eklemlerin yapısına benzediği için gidiyor, eklemlerde şişlik ve ağrı ile beliriyor. Çocuk basamıyor, yürüyemiyor. Bir hafta gibi bir sürede, bir ayağı şişiyor, bir kolu şişiyor, böyle geziyor. Yani gezici romatizma yapıyor. Bu romatizma 1 hafta-10 gün içinde geçiyor, esas kalpte kardit (kalp iltihabı) yapıyor.

Kalp kapağına bozarak yaptığı akut eklem romatizması, penisilinle tedavi edilen bir romatizma… Hatta bu hastalara ayda bir, 2 haftada bir penisilin korumaları yaparak, hastalığın ileriki yaşlarda tekrarlamasını önlemeye çalışıyoruz.

Jüvenil romatoid artrit

Bir de, ileri yaşlarda görülen, eklemleri büzen, şekil bozukluğu yapan bir romatizma; romatoid artrit var. Bunun çocuklarda görüleni olan jüvenil romatoid artrit de benzeri bir durum yaratıyor.

Stil hastalığı

Yine bu yaşlarda görülen, stil hastalığı denilen bir durum var. Bu hastalık, ateşle seyrediyor. Akşamları ateşin çıkıp inmesi ile kendisini belli ediyor. Bunlar, en çok gördüğümüz çocukluk romatizmalarını oluşturuyor.”

Yetişkinlerde iltihaplı romatizma

“İltihaplı romatizmaların en önemlisi, eklemleri büzen, şekil bozukluğu yapanlar, bir de bel romatizmasıdır. Ahmet Mete Işıkara ve Suna Pekuysal’ın hastalığı, bu romatizmaya örnektir. En ciddi korktuğumuz romatizma bunlardır. İleri yaşlarda iltihaplı romatizmalardan ziyade, dejeneratif, yıpranma romatizları daha ağırlıklı olarak ortaya çıkar.

Türkiye’de fazla kilo ve namaz gibi zorlayıcı faktörlerden dolayı, diz kireçlenmeleri daha çok yaygın şekilde karşımıza çıkıyor. Karadeniz Bölgesi’nde, halkın sürekli bir şekilde çay toplamasına bağlı olarak, vücut yapısındaki bozulmadan dolayı, kalça kireçlenmeleri çok yaygın. Yine mesleki olarak eğilerek çalışma, inşaatta çalışma, yer çapalama, vb. nedenlerle bel kireçlenmeleri yaygın olarak görülüyor.

Boyun kireçlenmesi

Şoförlerde, boyun kireçlenmeleri özellikle yaygın… Sekreterlerde de mesleki faktörlere bağlı yıpranmalardan dolayı, boyun kireçlenmelerine daha çok rastlıyoruz.

Bir de orta yaş grubunda, 30-40-50 yaş grubunda, hareketsiz yaşamdan dolayı, kulunç romatizmalarını çok sık görmeye başladık. Özellikle hareketsiz yaşam, kaslarda belli pozisyonda devamlı çalışma, yazma ve bilgisayar kullanma sırt, bel, boyun kaslarında kanı hareketsiz bıraktığı için; sırt ağrıları, boyun ağrıları, tutulmalar ve sabah yorgun kalkmalarla kendisini belli eden fibromiyalji sendromu, günümüzde oldukça sık görülüyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek