Ev kazalarında ilkyardım hayat kurtarıyor

Ülkemizde her yıl ev kazaları sonucu binlerce insan yaşamını yitiriyor ve bunların neredeyse yarısını çocuklar oluşturuyor. 112 acil servise gelen çocuklarla ilgili aramaların yüzde 79’unun nedeni de yine ev kazaları. İstanbul Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Serpil Uğur Baysal ile Çocuk Güvenliği Uzmanı İç Mimar Arzu Birinci “Kazalarda İlk Yardım ve Evde Çocuk Güvenliği” seminerinde ilk yardım teknikleri hakkında yararlı bilgiler verdi. İşte günlük hayatta işinizi oldukça kolaylaştıracak bu bilgiler:

Ciddi yaralanmalar
Kanaması durdurulamayan, kas ve kemiğin göründüğü, yabancı cisim saplanmasıyla veya hayvan ısırması ile oluşan yaralardır. İçi kurcalanmadan, yara temiz bir bezle örtülür, kanamalı bölge alttan desteklenerek yükseltilir, üzerine bandaj uygulanır, 112 aranır.

Burun kanamaları
Çocuk öne eğik olarak oturtulur. Beşer dakika arayla burun deliklerine ve burnun yumuşak kısımlarına iki yandan, parmaklarla basınç uygulanır. Kanama sürerse, burnun hemen altına, üst dudağa da basınç uygulanır. Kanama durduktan sonra bir süre çocuğun sümkürmesine izin verilmez. Sürerse doktora gidilir.

Kafa travmaları
Çocuk sakinleştirilir, ağızdan hiçbir yiyecek, içecek verilmez. Baş ağrısı, bulantı, kusma, her iki göz bebeğinin büyüklüğünde farklılık, bilinç bozukluğu olup olmadığı takip edilir. Uyumasına izin verilmez, doktora götürülür.

Kırıklar
Belirtileri, hareket ile artan ağrı, şekil bozukluğu, hareket kaybı, ödem ve kanama nedeniyle oluşan morarmadır. Kırılan kemiğin üzerindeki bölge şiş ve sıcak olabilir. Genellikle, kırık bir kemik çok ağrı verir. Bu yüzden önce çocuk sakinleştirilmelidir. Canını acıtmıyorsa, arka üstü yatırılır, gerekmedikçe yerinden oynatılmaz. 112 aranır.

Göze yabancı cisim kaçması
Cisim gözden çıkartılmaya çalışılmaz ve gözünü ovuşturmasına izin verilmez. Gözyaşı ile yabancı cismin dışarıya atılması için çocuğa birkaç kez gözünü kırpması söylenir. Kaynatılmış soğutulmuş su ile gözü nazikçe yıkanır. Batma ve yanma hissi devam ediyorsa doktora gidilir.

Kulağa yabancı cisim kaçması
Sivri bir cisimle müdahale edilmemeli, su değdirilmemeli, hemen tıbbi yardım istenmelidir.

Sindirim yolu ile zehirlenme
Bilinç kontrolü yapılmalı, ağız zehirli maddeyle temas etmişse su ile çalkalanmalı, el ile temas etmişse el sabunlu su ile yıkanmalı, yaşam bulguları, kusma, bulantı, ishal gibi belirtiler değerlendirilmelidir.

Solunum yolu ile zehirlenme
Cam, kapı açılarak ortam havalandırılır, hasta hemen temiz havaya çıkarılarak yaşamsal belirtileri değerlendirilir, rahat nefes alabilmesi için yarı oturur pozisyonda tutulur, 112 veya zehir kontrol merkezi 114 aranır. Not: “Kazalarda İlk Yardım ve Evde Çocuk Güvenliği” semineri her ay tekrarlanıyor.

Evinizdeki ilk yardım çantasında bunları bulundurun:
– Termometre
– İzopropil alkol yüzde 70’lik. (Termometre temizliği için)
– Pamuk (Steril pamuklu çubuklar, paketlenmiş pamuk toplar)
– Gazlı bez (5 x 5; 10 x 10 cm)
– Ateller (uzun ve kısa)
– Üçgen sargı
– Hipoalerjenik flaster
– Sabun / hekzaklorofen içeren solüsyon
– Kağıt havlu
– Göz damlası
– Eldiven (Mümkünse steril)
– Makas (küt uçlu)
– Çengelli iğne
– Küçük taşınabilen küvet
– Suni solunum ağızlığı (Seçenekli)
– Ağrı ve ateş gideren parasetamol ilaç

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek