Gıda zehirlenmelerine basit önlemler

Uzmanlar, gıda zehirlenmelerinin en büyük sebebinin insanların beslenmelerine eskiye oranla dikkat etmeyerek sağlıksız ortamlarda üretilen fast-food tarzı hazır yiyecekleri tüketmesine bağladı.

Kalite Birliği Gıda ve Hijyen Grup Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tayar, “Alınacak basit önlemlerle gıda zehirlenmelerine maruz kalmaktan kurtulmamız mümkün” dedi.

Özellikle öğrencilerin ve yoğun iş temposunda çalışan kişilerin fast food ürünleri satan kafeterya ve restoranları tercih ettiğini kaydeden Prof. Dr. Tayar, “Sağlıksız koşullarda yemek yiyen tüketiciler gıda zehirlenmelerine maruz kalabilir. Uygun koşullarda tek bir bakteriden sadece yedi saat sonra iki milyon bakteri üreyebilir. Bu nedenle, bakterilere çok çabuk çoğalabilecekleri ortamın sağlanmaması önemlidir” dedi.

Gıda işletmeleri bunlara dikkat etmeli

Gıdalara bakterilerin hangi şartlarda bulaştığı konusuna da açıklık getiren Kalite Birliği Gıda ve Hijyen Grup Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tayar, “Gıdaların uygun olmayan şekilde tutulmaları ve saklanmaları, hazırlayan ve servis yapanların kişisel hijyene yeterince önem vermemeleri sonucu bakteri bulaşabilir” dedi.

Gıda zehirlenmesine yol açan bakterilerin, toprak, hayvan, insan ve insanların kullandıkları ya da dokundukları nesneler dâhil her yerde bulunduklarını dile getiren Prof. Dr. Tayar, “Bu nedenle gıda zehirlenmesine neden olan bakterilerin et ya da sebze gibi yiyeceklerde başından itibaren olma olasılığı vardır. Yiyecekte bakteri bulunmasa bile, çapraz bulaşma yoluyla bakteri bulaşabilir” dedi.

İşte gıda zehirlenmelerinin en önemli nedenleri

Prof. Dr. Tayar, “Yiyecek hazırlarken; ellere bıçak ve kesme tahtaları gibi mutfak gereçlerine çiğ yiyeceklerden bulaşabilir. Mikroplu ellerinizi ve gereçleri iyice yıkamadan pişmiş ya da hazır yiyecekleri hazırlamanız durumunda, bu yiyeceklere çiğ yiyeceklerde bulunan bakteriler bulaşabilir. Bu yiyecekler yenmeden önce bir kez daha pişirilmedikleri takdirde, bakteriler ölmeyecektir.

Saklama sırasında ise; pişmiş ya da hazır yiyecekler çiğ yiyeceklerden ayrı saklanmazlarsa, çiğ yiyeceklerdeki bakteriler bu yiyeceklere bulaşabilir. Bu nedenle bu yiyecekleri ayrı yerlerde saklayınız. Pişmiş ve çiğ yiyecekler her ikisi de aynı buzdolabında saklanacaksa, çiğ yiyeceklerin, her zaman hazır yada pişmiş yiyeceklere göre daha alt raflara konulması gerekir. Böylece, çiğ yiyeceklerin pişmiş yiyecekler üzerine damlaması engellenmiş olur” şeklinde konuştu.

Basit önlemlerle gıda zehirlenmelerinin önüne geçilebilir

Bakterinin üremesi ve çoğalması için yeterli sürenin geçmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Mustafa Tayar, bunlardan her birisiyle ilgili önlemi alarak gıda zehirlenmesi zincirinin kırılabileceğini dikkat çekerek gıda zehirlenmesinin önlenebileceğini ifade etti.

Alınacak basit önlemlerle gıda zehirlenmelerine maruz kalınmayacağını söyleyen Prof. Dr. Tayar, “Yiyecekleri tutmadan önce ellerin temiz olması sağlanmalı. Çiğ yiyeceklerin hazırlanmasında kullanılan tüm gereçler iyice yıkanmalı.

Çiğ yiyecekleri buzdolabında pişmiş yiyeceklerin yan yana saklanmamalı. Gıdaları oda sıcaklığında tutmamalı ve hazırladıktan sonra mümkün olan en kısa sürede servis yapmalı” dedi.

Hijyen de zehirlenmede büyük etken

Gıda ürünleri satan işletmelerde çalışan kişilerin mutlaka kişisel hijyenlerine de dikkat etmeleri gerektiğinin bildiren Mustafa Tayar, “Bakteriler genellikle sağlıklı insanların cilt, burun, ve ağızlarında bulunurlar. Bu nedenle, gıda işinde çalışan herkesin standardı yüksek kişisel hijyen koşullarına uyması çok önemlidir. El ve kollarında açık yaralar veya kesikler bulunan kişiler, yarayı su geçirmez bir yara bandıyla tamamen kapatmalıdırlar” dedi.

Yiyecekleri temiz, toksik olmayan, kolay yıkanan, sıkı kapaklı, folyo ya da plastik ile kapatılan kaplarda saklanması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Tayar, gıda zehirlenmesinin yiyeceklere bakteri bulaşmasını engelleyerek, yiyecekleri içinde herhangi bir bakterinin üreyip çoğalamayacağı şekilde saklayarak ve tutarak önlenebileceğini kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek