Glokom körlüğe yol açabiliyor

Uzmanlar, halk arasında karasu veya göz tansiyonu olarak bilinen glokom hastalığının tedavi edilmediği takdirde körlüğe neden olan hastalıklar arasında ilk sıralarda yer aldığını belirtiyor.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Ertürk, sıklıkla 40 yaş üstü kişileri etkileyen, ancak her yaşta ortaya çıkabilen hastalığın, dünyada körlük nedenleri arasında ilk 3 sırada bulunduğunu kaydediyor.

Hastalık sinsi seyrediyor

Hastalık kendini şiddetli göz ağrısı, görmede bulanma ve azalma, gözde kızarıklık, mide bulantısı ve kusma şeklinde gösteriyor. Bu durumda acil tedavi gerekiyor.

Glokom, hastalar tarafından ancak ileri dönemde ve belirgin görme kaybı ortaya çıktığında fark ediliyor. Glokomu olan kişilerin görüş açısı daralıyor ve bir borunun içinden bakıyor gibi görüyorlar.

Glokom hastalığında görme kaybı olduktan sonra geri dönüş olmuyor. Onun için erken tanı çok önemli. Teşhis için dikkatli bir göz muayenesi şarttır.

Tanı koyulduktan sonra hastalık tamamen iyileştirilip ortadan kaldırılamıyor, ancak tedaviyle kontrol altına alınabiliyor.

Glokom hastalığının tedavisinde öncelikle göz içi basıncını düşüren çeşitli ilaçlar kullanılıyor, bu ilaçlar genellikle göz damlası oluyor, gerekirse cerrahi ve lazer tedavileri de uygulanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek