Gül suyunun yararları

Gül suyunun yararları

Gül suyu, gül yağının elde edilmesi sırasında yan ürün olarak elde edilen kokulu ve renksiz sıvıdır.

Gül suyu, gül kokusu vermekte olup renksizdir. Parazitleri öldürücü ve cildi temizleyici bir özelliğe sahibidir. Gül suyunun en iyisi beyaz gülden elde edilendir. Çünkü beyaz gül en temizdir.

Gül suyunun temel özellikleri

Gül suyunun serinletici özelliği vardır, çarpıntıya karşı da faydalıdır. Sirke ile beraber karıştırılırsa, sıcaktan meydana gelen baş ağrısını teskin eder.

Gül suyunu içmenin yararları

Gül suyundan 10 dirhem (32 gram) miktarı içenler, on defa rahatça büyük abdest yaparlar. Gül suyu saçlara çok sürülürse, çabuk beyazlaşmasına sebep olur.

Gül suyunu koklamanın yararları

Gül suyu koklanacak veya cilde sürülecek olursa, baş ağrısını teskin eder, parazitleri öldürür.

Gül suyunu koklamak, içmek veya cilde sürülmek suretiyle kullanılacak olursa, dimağı, böbrekleri ve husyeleri (testis) kuvvetlendirir.

Gül suyunun koklanması baygınlığı giderir, duyuları uyarır, gönle ferahlık verir, sıcak özellikli kalp çarpıntısına karşı da faydalıdır, güzel kokusu ve kavrayışı sebebiyle vücudu dinçleştirir.

Gül suyunun göze yararları

Gül suyu bazı göz hastalıklarına, bilhassa sıcak özellikli göz hastalıklarına damlatılarak veya sürme gibi çekilerek yahut da göz çevresine sürülerek kullanılırsa faydalıdır.

Gül suyu, vücuttaki sıvı maddelerin göze hücumuna engel olur, gözdeki mevcut hastalığın artmasını da engeller.

Gül suyunun ağız ve diş sağlığına yararları

Gül suyu ile ağızda gargara yapılacak olursa, diş etlerini kuvvetlendirir.

Ağız yoluyla bir yudum içilecek olursa, baygınlığa karşı faydalıdır, mideyi de kuvvetlendirir, kan tükürmeye karşı da fayda sağlar. Bu şekilde kullanımda yan etki olarak boğaz ve göğüste sertlik meydana getirir. Bu yan etki ise gülün kendisinden almak suretiyle giderilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek