Hamilelikte hemoroid tedavisi

Uzmanlar, hamile kalınması ile birlikte değişen beslenme alışkanlıkları sonucu karşılaşılan hemoroid hastalığını nelerin tetiklediğini, hastalıktan korunmak için yapılması gerekenleri ve tedavi yöntemlerini anlattı.

Halk arasında basur olarak bilinen hemoroid; anüs ve rektum hastalıklarının başında yer alıyor. Dünyada her 3 kişiden 1’inin hemoroid hastası olduğu düşünülürse, hemoroidin genel toplum sağlığı için ne denli önemli olduğu bir kez daha anlaşılıyor.

Hastalığın derecesine göre farklı tedavi yöntemleri geliştirilebiliyor. Ancak, hamilelik sürecinde karşılaşılan ve hamilelik boyunca kişiyi oldukça rahatsız eden hastalığa, bu süreçte çok da fazla müdahale edilemiyor.

Genel Cerrah Op. Dr. Tuğrul Kadıoğlu, bu süreçte hemoroid ile ilgili karşılaşılabilecek sorunları ve neler yapılabileceğini anlattı:
“Anüste sıkça karşılaşılan 3 tip hastalık vardır. Bunlar, hemoroid, fissür ve fistüldür. Makatın içindeki mukozanın altında bulunan damarların genişlemesi, bollaşması ve bir nevi varis haline gelmesi, hemoroid hastalığıdır.”

Hemoroidi tetikleyen faktörler

Gebelik sürecinde hastalığa eğilimi olan anne adaylarında hastalık oluşma riskinin artmasının sebebi, hamilelik döneminde mide bulantısı, aşerme gibi olayların ortaya çıkması ve beslenme alışkanlığının değişmesidir. Bunun yanı sıra, bebeğin büyümesiyle birlikte hem batın içerisindeki rahmin büyümesi ve aşağı doğru basınç oluşturması, hem de toplardamarlardaki basınç artışının artması, hastalığı tetikler.

Gebelikte hastalığa yakalanmamak için alınacak önlemler; beslenmeye dikkat etmek, ishal veya kabız olmamak, düzenli dışkılama alışkanlığının edinilmesi olarak sayılabilir. Ayrıca, yalnızca gebeler için değil, herkes için söyleyebileceğimiz şey, posalı diyet yapılmalıdır. Bu diyet, bağırsak hastalıklarından da koruyan bir beslenme şeklidir.

Hemoroidin tedavi yöntemleri

Radikal bir ameliyat yapabilmek ya da gebe olunduğu için etkili ilaç kullanımı söz konusu olamaması, gebelikte hemoroidin dezavantajlarıdır. Ancak trombozu ortadan kaldırmaya yönelik ufak tefek girişimlerle, hastanın kısa dönemde rahatlatmasını sağlayan çalışmalarda bulunulabiliyor…

Hemoroidin tedavisi, derecelerine göre değişir. 1. derece hemoroidler genellikle ameliyat gerektirmez ve medikal tedaviler yeterli olabilir. 2. derece hemoroidde genellikle ilaç tedavisine yanıt alınamıyor. Bu hemoroidin lastikle boğma, intraved ışınla yakma veya iğneyle büzüştürücü tedavilere cevap verme olasılığı yüksek. Ancak 3. ve 4. derece hemoroidler, artık ameliyatı hak eden derecelerdir ve cerrahi müdahale şarttır.

Küçük bir operasyon yeter

Bütün çabamız bebeğin zarar görmemesi için anneye radikal çözüm uygulayamamaktır. Ağrısı çok olan bir hastalık olduğu için gebelikte maalesef anne bu ağrıyı çekmek zorunda kalıyor.

Hamilelik sürecinde karşılaşılan bu sorun; hekimi de zorlayan, sıkıntıya sokan bir durum. Bu yüzden anne adaylarına tavsiyem, hamile kalmadan önce birkaç dakikalık bir operasyonla bu sorunu gidermeleri olacaktır.

“Hamilelikte hemoroid tedavisi” için 4 yanıt

  1. evet bende de basur yanı hemoreıt hastalıgı var bazen cok agrıyor bazen de sankı hıc yokmus gıbı oluyor. bu ara ıyilesır gıbı ılac tedavısı olarak yara kremı kullandım n e yapabılırım yardımcı olursanız sevınırım

  2. yaşım 34 ilk kez böyle bir şikayele tanıştım bir hafta önce büyük idrar yerinde kaşıntı başladı ondan sonra lavaboya gittiğim zaman büyük idrarda kan geliyor ilaçla tedavisi mumkun mu?

  3. benim eşimin hemoroid sorunu var nolur bana yardımcı olun lütfen 7 haftalık hamile bunun çaresi yokmu hergece alıyor.lütfen bilen yokmu yardımcı olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek