Horlamak yaşam süresini kısaltıyor

Rahat ve huzurlu bir uykunun en büyük düşmanlarından olan ve evlilikleri bile tehdit eden horlama artık sadece çevreyi rahatsız etmekle kalmıyor, insanların yaşam süresini de olumsuz yönde etkiliyor.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin son araştırması, horlamanın yaşam süresine etki ettiğini ortaya çıkardı. 8 yıl süreyle 6 bin kişi üzerinden yapılan araştırmalara göre uyku apnesi olanların erken yaşta ölme riski 2 kat fazla.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin araştırması, horlayan insanların ortalama yaşam süresinin horlamayanlara oranla daha kısa olabileceğini ortaya çıkardı.

8 yıl boyunca, 40 yaş ve üstü 6 bin kişinin katıldığı araştırmaya göre, uyku apnesi olan erkekler risk grubunu oluşturuyor.

Zira uyku apnesi olanların erken yaşta ölme riski diğerlerinden 2 kat daha fazla.

Uyku apnesi, hastanın uykusu sırasında gırtlağındaki kasların normalden fazla gevşeyerek nefes almasını engellemesiyle oluşuyor.

İlerlemiş vakalarda, hastanın nefesi bir saat içerisinde 30 kez durabiliyor.

Kasların normale dönmesiyle aniden nefes alan hastanın uykusu bölünüyor ve uyku kalitesi düşüyor. Bu da gün boyu yorgunluğa sebep oluyor.

Uzmanlar, araştırma süresince 1047 katılımcının uyku apnesine bağlı komplikasyonlardan hayatını kaybettiğini belirtiyor.

Bunların başında da kalp krizi geliyor.

Daha önceki araştırmalar, uyku apnesinin inme, diyabet ve Alzheimer’la ilişkisi olduğunu ortaya çıkarmıştı.

Sağlık sorunlarının doğrudan apneden mi kaynaklandığı yoksa bunun var olan rahatsızlıkların bir belirtisi mi olduğuysa henüz bilinmiyor.

Uzmanlar konuyla ilgili klinik deneylerin biran önce başlatılıp ölümlerin önüne geçebilecek tedavi yöntemleri bulunması gerektiğini belirtiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek