İftarda mideye yüklenmek kalp krizini tetikliyor

Ramazan ayında sahurdan iftar saatine kadar boş kalan mideye birden bire yüklenilmesinin hazımsızlığı ve kalp krizini tetikleyebileceği bildirildi. Uyarılar arasında, iftarın yapıldıktan sonra kesinlikle uzanıp televizyonun başına geçilmemesi de bulunuyor. Hafif bir yürüyüş metabolizmanın çalışmasına katkıda bulunacağı gibi midenin rahatlamasına da yardımcı olunacağı kaydedildi.

Ramazan ayını daha sağlıklı geçirebilmek normal zamanlarda 3 ve daha fazla beslendiğimiz için bu dönem içinde öğün karmaşası yaşanmakta ve gün içinde yaşanan açlıktan sonra aşırı ve sağlıksız beslenme ortaya çıkabiliyor. Bunun önüne geçmek için de oruçlu olan kimsenin sahur ve iftar menülerinde son derece titiz olunması gerektiği bildirildi.

Ramazan boyunca oruç tutacakların mutlaka sahur yemeğini yemesi gerektiğini belirten diyetisyenler ise mideye yüklenmeden yavaş yavaş uygun besinler tüketilmesini önerdi.

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Demir, sahurun Ramazan için son derece önemli bir öğün olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Sahura kalmadan oruç tutulmasının veya sadece su içerek niyetlenmenin aç kalma süresini arttırdığı, halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk tansiyon ve kan şekerinin düşmesi ve dikkatte azalmaya neden olur. Sahur yemeğinde midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren; yumurta, süt, yoğurt, peynir ve kuru fasulye, nohut tüketilebilir. Yine enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler tercih edilmelidir. Günde ortalama 2,5 litre su içmeye, bununla birlikte enerji verirken sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze suları içmeye özen gösterilmelidir.”

İftarı yaptıktan sonra televizyonun başına geçmeyin
Vücudun şeker ihtiyacının da iftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine, sütlü tatlıların veya meyve tatlıları tercih edilmesine dikkat çeken Demir, yemeklerin hızlı yemekten ziyade yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yenilmesi gerektiğini vurguladı.

İl Sağlık Müdürü Demir, iftar yemeğinden hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek ve koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmenin ve kısa mesafeli yürüyüşler yapmanın sindirime yardımcı olması açısından yararlı olacağını da aktardı.

Ramazan ayında diyetli olmanın hiç bir sakınca bulunmadığına dikkat çeken Demir, “Bir günde almanız gereken yiyecekleri iftar ve sahura bölüştürürseniz, kilo vermeye devam edersiniz. Ancak sahur öğününüze fazla yüklenmemenizde fayda var. Özellikle kolesterol hastaları Ramazan ayı süresince kolesterolden zengin kırmızı et ve tereyağı tüketimini sınırlamanız, haftada en az 1-2 kez balık ve kuru baklagil tüketmeniz gerekir.” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek