İş sonrası kendinizi iyi hissedin

Sabahtan akşama yoğun iş programınız, karın şişkinliğinden migrene kadar birçok sağlık sorunu yaşamanıza yol açabilir. Sizi bitkin ve yorgun bırakan bu gizli hastalıkları yenip, kendinizi mükemmel hissetmenin yollarını öğrenmeye ne dersiniz?

Yaptığınız işe bağlı olarak günde en az sekiz saatlik bir çalışma sonucu elde ettiğiniz şey, genellikle kuru bir cilt, boyun ağrısı veya migrendir. İş çıkışında kendinizi o kadar bitkin hissedersiniz ki bazen, akşama dışarı çıkmak aklınızın ucundan bile geçmez. Kendinizi kötü hissediyorsanız hemen pes etmemenizi ve sizin için hazırladığımız bu yazıyı okumanızı öneriyoruz.

Kahvenin fazlası zarar!

Güne iyi başlamak için mutlaka bir kahveye ihtiyacınız var. Ama bu sabah keyfinizin ölçüsünü kaçırırsanız daha çok zarar görebilirsiniz. “Food and Mood” kitabının yazarı ve diyetisyen Elizabeth Somer, vücudunuzdaki kafeinin tamamen atılması için 12 saate ihtiyacınız olduğunu söylüyor.

Çözüm: Kahvenizi bitirir bitirmez su içmeye başlayın. Böylece kafeinin atılmasına yardım edebilirsiniz. Ufak tefek bir şeyler atıştırarak veya kraker yiyerek kahveden dolayı oluşan sert asitlerin çözülmesine yardım edip, mide ağrısı veya gaz sorununu halledebilirsiniz. Günde 2-3 fincan kahveden fazlasını tüketmeyin. Ara sıra da kahve yerine çay tüketmeyi deneyin. Kendinize gelmek için bir avuç ceviz, fındık veya yoğurt yiyebilirsiniz.

Telefonla konuşmaktan boynunuz ağrırsa

Telefonla konuşurken işinize devam edebilmek için telefonu omuzunuzla kulağınız arasına yerleştiriyorsanız, sık sık boyun tutulması sorunuyla karşılaşabilirsiniz. Bu pozisyonun zararı sandığınızdan daha çok olabilir.

Çözüm: Ahizesiz telefon kullanmak bu sorunun üstesinden gelmenin en iyi yolu.

Eğer böyle bir telefon edinemezseniz, kaslardaki gerilimi dağıtmak için ahizeyi bir seferinde sağ kulağınıza, diğerinde sol kulağınıza koyun. Ya da konuşma esnasında kulak değiştirin. Aynı zamanda pratik bir egzersiz yaparak boyun ve omuz kaslarınızı kuvvetlendirebilirsiniz.

Oturma pozisyonu alın ve her iki omuzunuzu kulaklarınıza doğru kaldırın. Beşe kadar sayarak geri bırakın. Sonra omuzlarınızı iyice indirip yine beşe kadar sayın. Sonra çenenizi göğsünüze değdirin. Başınızı sağa çevirip kulaklarınızla omuzlarınıza dokunmayı deneyin. Bu şekilde bir dakika durmaya çalışın. Sol kulağınızla da aynısını yapın. Bu egzersizleri saatte bir, ikişer kez olmak üzere tekrarlayın.

Masa başı işiniz karnınızı şişirirse…

Sürekli masa başında oturmak sindiriminizi zorlaştırabilir. Oturarak geçirdiğiniz bir günün sonrasında karnınız balon gibi şişerse şaşırmayın. Sürekli sandalyede oturmak kabızlığa bile neden olabilir.

Çözüm: Her yarım saatte bir masanızdan kalkın. Kendi katınızdaki tuvaleti kullanmak yerine diğer katlardakine gidin, böylece biraz hareket etmiş olursunuz. Telefona ayakta cevap verin. Ara sıra ofisinizin içinde küçük turlar düzenleyin. Aynı zamanda tayt veya çok dar giysiler giymekten kaçının. Bunlar bağırsaklarınızı sıkıştırıp midenizde gaz oluşmasına neden olabilir. Mide sorunları yaşamak istemiyorsanız doğru bir şekilde beslenmelisiniz. Gün ortasında yenen ağır bir yemek, midenizi fazlasıyla yorar. Ayrıca yedikten sonra tekrar masaya dönüp hareketsiz kalacağınız için sindiriminiz daha da zorlaşır.

Sekiz saat sonrasında beyniniz uyuşursa…

Bazen kafanız o kadar yorgun oluyor ki iki kelimeyi biraraya getirip konuşmaya bile gücünüz kalmıyor değil mi? Bunun en önemli nedeni monotonluktur.

Çözüm: “Keep Your Brain Alive: 83 Neurotic Exercises” adlı kitabın yazarı Lawrence Katz, bu sorunu çözmek için beyninize ara sıra sürpriz yapmanızı öneriyor. Beş duyunuzu kullanarak yeni tecrübeler yaşayabilir, yeni şeyler öğrenebilirsiniz.

Bunlar beyninizin yeni, kullanılmayan yerlerine yüklenecektir. Masanızın düzenini, günlük programınızı değiştirebilirsiniz. Beyninizde ufak tefek değişiklikler yaratabilen her şeyi deneyin. Yeni bilgiler beyninizi sınava sokar.

Bilgisayar başında oturuyorsanız…

Bütün bir gün yazı yazdıktan sonra parmaklarınızda ve bileklerinizde şiddetli ağrılar görülebilir. El ve kol ağrılarınız, yanlış oturma pozisyonundan kaynaklanabilir. İlk oturuşta sandalyenize doğru bir şekilde oturmuş olsanız da en fazla 30 dakika içinde pozisyonunuzu bozup, kol kaslarınıza daha fazla yüklenmeye başlarsınız.

Çözüm: Sandalyenize dik oturun. Bunu kontrol etmek için kulak ve kalçalarınız arasında dik bir çizgi olduğunu düşünün ve bunu bozmamaya çalışın. Ayaklarınızın altına ise, bir destek yerleştirin (Üst üste koyacağınız telefon rehberleri veya kitap olabilir). Bu hem ayaklarınızı dinlendirir hem de dizlerinizin kalça hizasına gelmesini sağlayıp, vücudunuzun dik pozisyonunun bozulmasını engeller.

Dirseklerinizi kendinize doğru çekin ve 90 dereceden biraz az bir açı olmasını sağlayın. Klavye sehpanız yere paralel olmalı. Sizi yazınızdan ayırıp, tembellik yapmaya iten şeylerden uzak durun. Bunlar telefon sohbetleri veya e-mail’ler olabilir. Bileklerinizde hafif ağrı hissettiğinizde pozisyonunuzu kontrol edin.

Bilgisayar ekranı gözlerinizi yorarsa

Bilgisayarlar hayatımızı o derece kontrol altına almış durumda ki gözlerimizi her gün saatlerce küçük ekranlara dikmek zorunda kalıyoruz. Oysa her kas gibi gözlerin de harekete ihtiyacı var.

Çözüm: Sürekli aynı yere bakmayıp, oda içinde başka bir yere veya nesneye bakmayı deneyin. 15-20 saniye oraya baktıktan sonra ilginizi eski yere odaklayın. Yönleri değiştirin ve bir küp çevirir gibi etrafınıza bakının. Göz yorgunluğunu önlemek için bilgisayarınızı bir kol uzaklığı kadar gözlerinizden uzaklaştırın. Bu şekilde gözleriniz ekrana daha rahat odaklanabilir. Aynı zamanda bilgisayarın yüksekliği de göz hizanızla 20 derecelik bir açı yapmalı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek