İşyeri performansınızı artırın

Ağırlıklı olarak ofiste oturarak çalışıyorsanız, sıklıkla seyahat ediyorsanız, uzun toplantılara katılıyorsanız, gece geç saatlere kadar çalışıyorsanız performansınızı yükseltmek için bu ipuçlarına dikkat etmelisiniz.

Oturarak çalışıyorsanız

Öğle yemeğinde karbonhidratlı, ağır gıdalar yerine, düşük kalorili, hafif yemekleri tercih edebilirsiniz. Salata ve protein içeren bir mönü oluşturabilir, karbonhidrat ihtiyacınızı tam tahıllı ekmeklerden alabilirsiniz.

Öğle yemeğinden bir iki saat önce ya da sonra düşük kalorili bisküvi, kraker gibi alternatifleri yiyebilirsiniz. Gün boyunca en az 8 bardak su tüketiniz. Rahatlamanız için rezene, bağışıklık sistemi içinse adaçayı, ıhlamur içebilirsiniz.

Hareketlerinizin azalmasına bağlı olarak oluşabilecek kabızlık probleminiz için posa ve sıvı alımlarını artırınız. Oturarak çalıştığınız için boş vakitlerinizde mutlaka günlük hareketinizi artırmalı ve bir spor dalıyla ilgilenmelisiniz.

Ara öğünlerinizi ihmal etmemeli; özellikle düşük kalorili bisküvi, kraker, çikolata, yağsız yoğurt, salata gibi farklı çeşitler ile öğün sayısını artırmalısınız.

Çok sık seyahat ediyorsanız

Düzensiz öğün alışkanlığınız varsa, egzersize zaman ayıramıyorsanız, yeterli ve dengeli beslenme güçlüğü yaşıyor olabilirsiniz.

Saat farkı kaynaklı öğün düzensizliği, su tüketiminde eksiklik gibi problemlerin olduğu meslekler ile uğraşıyorsanız, yanınızda metabolizmanızı hızlandırmak ve yeterli beslenebilmek için 2-3 saatte bir tüketebileceğiniz besinler taşıyabilirsiniz.

Yağsız kraker ile ayran, kuru kayısı, ceviz veya badem, bir adet meyve, bir avuç leblebi, yarım simit ile peynir, yağsız tost ve ayran gibi her yerde bulabileceğiniz pratik besinleri tüketebilirsiniz. Sık seyahat etmek zorunda iseniz kilonuzu korumak için az ve sık yemek yemelisiniz.

Uzun toplantılara katılıyorsanız

Hareketsizlik sebebiyle kilo alımınızda artış görülüyorsa; posa açısından zengin; sindirimi kolay ve kalori içeriği düşük besinleri tercih etmelisiniz. Tam tahıllı gıdalar ile yapılan ürünler ile meyveleri tüketebilirsiniz.

Diyetinizin lif oranını artırmak için özellikle rafine edilmemiş, tam buğday, tam çavdar ve kepekli ürünler (örneğin lifli ve kepekli bisküviler, krakerler) ile sebze, kabuğu ile yenebilen meyve ve kuru baklagillere yer verebilirsiniz.

Gece geç saatlere kadar çalışmanız gerekiyorsa

Düzensiz öğün alışkanlığınız varsa, egzersize zaman ayıramıyorsanız, dengeli beslenme güçlüğü yaşıyor ve geç saatte yemek yeme, su tüketiminde eksiklik, sindirim sistemi problemleri gibi sorunlar ile karşılaşıyorsanız, besin seçiminde daha dikkatli olmalısınız.

Yağ ve şeker oranı dengelenmiş, yeterli oranda protein içeren besinleri, ilk olarak tercih etmelisiniz. Tükettiğiniz her öğünde 4 besin grubunun bir arada bulunmasına özen göstermelisiniz.

Dışarıda çalışıyorsanız

İşinizin gerektirdiği enerjiyi sağlayacak besinleri almak için yüksek enerjili ve dengeli beslenme programı uygulamalısınız. Enerji yanında protein, vitaminler ve mineralleri de yeterli oranda tüketmelisiniz.

Beslenme programınızı iş yerinde (dışarıda) ve evde beslenme olarak 2 şekilde ele almalısınız. Günlük besinleri genellikle üç ana ve üç ara öğün halinde almalısınız. Kahvaltısız olarak işe başlamanız iş veriminizi düşüreceği için kahvaltıyı atlamamalısınız.

Enerjinin sağlandığı besin türü çok önemli olmamakla birlikte, kahvaltılarda karbonhidratlı gıdaların yanında protein içeriği zengin besinleri tüketilmelisiniz. Ağırlıklı olarak dışarıda çalışıyorsanız ara öğünleri atlamamalı, gün içinde kolaylıkla bulabileceğiniz light ürünlere yönelmelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek