Karın ve kasık fıtığının nedenleri ve tedavisi

Uzmanlar, karın içi organların, karın duvarı veya kasık bölgesindeki zayıf bir noktadan karın dışına çıkması olarak tanımlanan bu tür fıtıklarının tek tedavi yönteminin ameliyat olduğunu belirtiyor…

Bu fıtıklar, doğuştan olabildiği gibi sonradan da gelişebiliyor. Erkeklerde en sık kasık, kadınlarda göbek bölgesinde ortaya çıksa da, fıtık vücudun pek çok yerinde görülebiliyor. Ameliyat kesilerinin oluştuğu bölgelerde de tekrarlayabiliyor. Zamanında tedavi edilmediği takdirde, bağırsak tıkanıklığı ya da fıtık boğulması gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Bağırsak tıkanıklığı; bağırsağın fıtık kesesinin içine girip sıkışması sonucu oluşuyor. Bununla beraber hastada ağrı ve karın şişliği gibi şikayetler gelişmeye başlıyor. Kimi zaman da bağırsak, fıtık kesesinden karın içine geri gidemiyor. Fıtık boğması olarak tanımlanan bu durum, 2 şekilde gelişiyor:

– Bağırsak fıtık kesesinin içinde sıkıştığı zaman; beslenmesi bozulmadığı takdirde, hastada şiddetli ağrı, bulantı, kusma ve dışkılamada güçlük çekme gibi şikayetler gelişiyor.

– Daha riskli olan ikinci türünde ise bağırsakla birlikte damar da sıkışıyor. Bunun sonucunda bağırsağın beslenmesi bozuluyor ve sorun ortadan kaldırılmazsa, kangren gibi nedenlerle acil ameliyat gerektiren ciddi tablolar ortaya çıkıyor.

Karın ve kasık fıtığının nedenleri nelerdir?

Aşırı ağır bir yük kaldırmak, kronik öksürük, ıkınma, prostata bağlı sık ve zorlayarak idrara çıkma gibi karın içi basıncını artıran hareketler önemli bir faktör. Ayrıca, şişmanlık ve hamilelik de fıtığa yol açabiliyor.

Ameliyat ne zaman gereklidir?

– Karın ve kasık fıtığının tek tedavi yöntemi ameliyat. Günümüzde bu tür ameliyatlarda iki yöntemden yararlanılıyor. Geleneksel yöntemde dışarıda yapılan kesi yardımıyla, fıtıklaşmanın olduğu bölgeye ulaşılıyor. Fıtığa gerekli girişim yapıldıktan sonra, yapısal defekt karşılıklı olarak dikilip, operasyon tamamlanıyor. Bu yöntemin avantajı, daha ucuza mal olabilmesidir.

– Ancak, dikiş bölgesinde gerginlik olduğu için ameliyat sonrasında öksürük ya da ıkınma gibi karın için basıncını artıran hareketler nedeniyle fıtık tekrarlayabiliyor. Bu nedenle günümüzde artık, yama onarımı tercih ediliyor. Yama onarımı da açık ya da labaraskopik olmak üzere 2 şekilde gerçekleşiyor.

– Laparoskopik yama onarımı, en sık uygulanan yöntem. Bu yöntemle kesi bölgesinin, çok küçük boyutlarda olması, ameliyat sonrasında hastaya pek çok yarar sağlıyor. Bu yöntem sayesinde, dikiş bölgesinde gerginlik oluşmadığı için fıtığın tekrarlama riski oldukça düşüyor. Hasta ameliyat sonrasında, çok daha az ağrı duyuyor ve hızla iyileşerek, normal günlük aktivitelerine daha kısa sürede dönebiliyor.

Karın ve kasık fıtığının başlıca belirtileri

Şiddetli ağrı ve cilt altında küçülüp büyüyen şişlik, fıtığın en tipik belirtilerini oluşturuyor. İleri durumlarda ise bulantı, kusma ve dışkılamada zorluk çekme gibi sorunlar gelişiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek