Kirli hava öldürüyor

Yapılan araştırmalar, dünyada meydana gelen her 20 ölüm vakasından birinin nedeninin hava kirliliğiyle direkt veya dolaylı olarak ilişkili olduğu gerçeğini ortaya çıkardı.

Trakya Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Galip Ekuklu, kış mevsiminde hava kirliğiyle birlikte, kışa bağlı hastalıkların insanların yaşamlarını tehdit ettiğini söyledi.

Hava kirliliği ve buna bağlı sağlık sorunlarının önemli bir halk sağlığı sorunu olarak ortaya çıktığını ifade eden Doç. Dr. Ekuklu, şunları kaydetti:

“Dünyadaki her 20 ölümden birinin nedeni hava kirliliğiyle ilişkilidir. Günümüzde küresel ısınma ile iklim değişikliği yaşanmakta. Teknolojiye paralel olarak atıkların artması ve bu atıkların sağlıklı olarak bertaraf edilememesi tehlikenin boyutlarını daha da artırmakta. Motorlu araçlar da kirliğin artmasında etkin bir rol oynamakta.”

Akciğer kanserine neden oluyor

Hava kirliliğine bağlı sağlık sorunlarının öksürük ve bronşitten, kalp hastalığı ve akciğer kanserine kadar geniş bir yelpaze oluşturduğunu bildiren Doç. Dr. Ekuklu, şöyle devam etti:

“Bu sorunlar sağlıklı kişilerde bile gözlenmekle birlikte, özellikle bazı risk grupları kirlilikten daha kolay ve daha fazla etkilenmekte, bunun sonucu olarak ciddi sorunlar yaşamaktadırlar. Başta bebekler ve gelişme çağındaki çocuklar olmak üzere, yaşlılar, kronik akciğer ve kalp hastalığı olanlar, gebeler, sigara kullananlar ve sokakta yaşayan yoksullar en önemli risk gruplarını oluşturmaktadırlar. Bu gruplarda hava kirliliğine bağlı olarak, solunum fonksiyonlarında bozulma, solunum ve dolaşım sistemi hastalıklarında artış ya da var olan hastalıkların alevlenmesi gibi sağlık sorunları gözlenmektedir.”

Risk grubundakilerin sis ve hava kirliliğinin çok yoğun olduğu günlerde sokağa çıkmamaları ya da uygun önlemlerle sokağa çıkmaları gerektiğini belirten Doç. Dr. Ekuklu, “Özellikle astım ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) ve kronik kalp hastalıkları olanların sokağa çıkarken mutlaka ağız ve burunlarını maske, tülbent, atkı gibi uygun malzemelerle kapatmalı. Bu alınabilecek en iyi önlemdir” diye konuştu.

Kış hastalıklarından korunma

Kış hastalıklarında en önemli noktanın korunma olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Ekuklu, şunları söyledi:

“Çocuklar, yaşlılar, kalp, astım, diyabet gibi kronik sağlık sorunları olanlar, özellikle çok soğuk havalarda ve havanın kirli olduğu günlerde zorunlu olmadıkça sokağa çıkmamalı. Kış mevsiminde giyime özen gösterilmeli, ince ama birkaç kat giyilmeli, aşırı terlememeye dikkat edilmelidir. Kış aylarında beslenme konusunda alınabilecek önlemler ise mevsim meyve ve sebzelerine ağırlık verilmesidir. Özellikle C vitamininden zengin besin maddelerinin alınması son derece önemlidir. Bunların başında, portakal, özellikle maydanoz gibi meyve ve sebzeler gelmektedir.”

Kronik hastalığı olanların, gebelerin, bebek ve çocukların olanaklı olduğunca kalabalık ortamlardan uzak tutulmasını öneren Doç. Dr. Ekuklu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özellikle kalp hastalığı olanların çok soğukta yürümemeleri önerilir. Ancak bütün bunların dışında, pek çok kış hastalığı temasla bulaşabildiği için hemen herkesin mutlaka dikkat etmesi gereken en genel önlem, ellerin sık sık ve sabunla yıkanması ve ortam havasının sık sık değiştirilmesidir. Bu önlemler günümüzde hızla yayılmakta olan pandemik influenza (domuz gribi) başta olmak üzere temasla ve solunum yollarıyla bulaşan pek çok hastalıktan korunmada en basit ve en etkili yöntemlerdir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek