Kış aylarında kırık – çıkıklara dikkat

Kış aylarında kırık – çıkıklara dikkat

Kış aylarında yağmur ve kar sonucu kayganlaşan yollardan dolayı düşme olayları artış gösterir. Uzmanlar, düşme olayları sonucu meydana gelen kırık – çıkıklara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.

Kalıcı şekil bozuklukları fonksiyonel kayba da neden oluyorsa ameliyat ile düzeltilerek tekrar kaynatılırlar. Çıkıkların tedavisinde şekil bozuklukları daha seyrek görülürler. Kırık ve çıkıkların tedavisinde daha seyrek görülmekle beraber pek çok problem ile karşılaşılabilir.

Kırık ve çıkıklar ameliyatlı veya alçılı tedavilerde tedavinin tipine göre değişkenlik gösterir. Örneğin uzun süren bacak alçılarında hareketsizliğe bağlı damarlarda kan pıhtısı oluşup, bu pıhtıların akciğer ya da kalpte damarları tıkayıp hastanın hayatını tehlikeye sokabilir.

Ameliyat ne zaman gerekir?

Kırık ve çıkıkların tedavisinde belli durumlarda ameliyat kaçınılmaz hale geliyor. Ancak elde ya da ayakta tarak kemiklerindeki kırıklar da ameliyata seyrek başvuruluyor. Ameliyattan sonra kırıkların kaynama süresini hastanın yaşı etkiliyor.

Genel olarak yaş ilerledikçe kırığın kaynama süresinin uzadığını vurgulayan Prof. Dr. Ömer Taşer, “Her kemiğin ve kırık tipinin kaynama süresi farklıdır. Tarak kemiğinin kırıkları 3 haftada bile kaynayabilirken uyluk kemiği kırıkları 3 ayda ancak kaynayabilmektedir. Bu nedenle böyle bir bağlantı kurmamak gerekir. Bunun dışında yaş, cinsiyet, çevre yumuşak dokularda oluşan hasar, kırığın açık veya kapalı olması, hastanın beslenmesi ve şeker hastalığı, damar problemi gibi ek hastalıkları da kırık kaynamasında önemli faktörlerdendir” diye konuşuyor.

Kırık ve çıkıkların tedavisinde alçılı ve ameliyatlı tedavi kadar, rehabilitasyonun da son derece önemli bir rolü var. Çünkü kırığın ya da çıkığın durumuna bağlı olarak vücudun bir bölümü hareketsiz kalıyor.

Egzersiz yapılmalı

Prof. Dr. Ömer Taşer, “Tüm bu olumsuzlukları gidermek ve hareketli bir vücuda tekrar kavuşmak için tüm kırık ve çıkıklardan sonra bir egzersiz programı uygulanmalıdır” diyor ve ekliyor:

“Bu egzersiz programı kırığın veya çıkığın tipine ve yerine ve ameliyat edilmişse de kullanılan tespitin şekline göre değişmektedir. Egzersizler daha çok kırıklarda çevre eklemlerin çalıştırılmasına ve kasların güçlendirilmesine yönelik olmaktadır. Bu egzersiz programlarının bazen fizyoterapist eşliğinde yapılması da gerekmektedir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek