Masa başı işler spastik kolon hastası yapıyor

Modern çağla birlikte insanların ofis içinde tüm günü bilgisayar başında oturarak geçirmeleri bazı hastalıklara neden olabiliyor. ‘Kariyer Hastalığı’ olarak da bilinen IBS (Irrıtabıl Bağırsak Sendromu) ya da ‘Spastik Kolon’ bu hastalıkların neredeyse en sık rastlananı. Kişide karın ağrısı, şişkinlik, gaz sancıları ve tuvalet alışkanlığının değişmesi ile seyreden spastik kolon çalışan kesimin korkulu rüyası olmaya başladı.

Yemeklerden sonra bağırsaklarda ağrı, gün boyu süren şişkinlik, bağırsak hareketlerinde değişiklikler varsa, ‘spastik kolon’a yakalanmış olma ihtimali yüksek. Çalışanlarda çok sık görülen bu hastalığın en büyük tetikleyicisi ise stres. Ayrıca yenen yemekler, günlük yaşamdaki tatsız olaylar ya da yolculuğa çıkmak da hastalığı etkileyebiliyor.

Yaşam kalitesini düşürüyor
Spastik kolon yapısal bir bozukluk değil. Ağrı, şişkinlik gibi şikâyetlerle doktora başvuran insanlarda yapılan tetkikler sonucu patolojik bulgu olmaması nedeniyle spastik kolon fonksiyonel bir bozukluk olarak değerlendiriliyor. Çoğu zaman ülser, kolit ya da ülseratif kolit ile karıştırıldığından yapılan tedaviden sonuç alınmıyor. Bu nedenle doktora ayrıntılı bilgi vermek teşhisi kolaylaştıran bir yol.

Spastik kolon ileride kanser gibi çok daha ciddi hastalıklara dönüşme riski taşımazken bu hastalıkla yaşayan kişilerin yaşam kalitesini düşürüyor. ABD’de yapılan bir araştırmaya göre spastik kolon soğuk algınlığından sonra işe-okula gidememe nedenleri arasında ikinci sırada. Ayrıca spastik kolon hastalarının yaşam kalitelerinin böbrek hastaları kadar bozulmuş olduğu kabul ediliyor.

Spastik kolonu tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi henüz yok, fakat uygulanan bazı ilaç ve lif takviyeleri hastaların yaşam kalitelerini yükseltmeye yardımcı oluyor.

Spastik kolon tedavisi
Tedaviye yardımcı olarak; günlük stresi azaltıp, haftanın en az üç günü düzenli egzersiz yaparak ve lifli gıdalar tüketerek bağırsaklar hastalıktan korunabilirsiniz. Buğday, mısır, süt, peynir, yulaf, kahve, çavdar, yumurta, çay ve narenciyeden uzak durmak da hastalığın tedavisini kolaylaştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek