Medikal egzersizlerle kendinizi iyi hissedin

“Kendimi en iyi ne zaman hissettim” diye düşündüğünüz oldu mu hiç? Eğer bu soruyu kendinize hiç sormadıysanız sorun. Düzenli olarak haftada 3 gün medikal egzersiz yaptığınızda kendinizi hiç olmadığınız kadar iyi ve güzel hissedeceğinizden kuşkunuz olmasın.

Bel ağrısından yakınıyor, bu ağrıların hiç bitmeyeceğini zannediyorsanız yanılıyorsunuz. Medikal egzersiz aletleriyle vücudunuzdaki tüm kaslarıçalıştırın. Sırt, karın ve kol kaslarınızın gücünü artırın. Haftada 3 gün yapacağınız medikal egzersiz ile bel ve sırt ağrılarınızdan kurtulabileceğiniz gibi kendinizi çok daha formda ve esnek hissetmeye başlayacaksınız.

Şimdi size yaşlanmayı durdurucu etkisi de bulunan medikal egzersiz hakkında kısa bilgiler sunalım.

Medikal egzersiz nedir?
Eklem ve kasların tam fonksiyonda çalışmasına olanak veren egzersiz programıdır. Doktor tarafından düzenlenir ve fizyoterapist tarafından uygulanır.

Tam vücut fonksiyonu nedir?
Daha önce geçirilmiş eklem ve kas sakatlıkları ve hastalıkları ne olursa olsun ideal vücut yapısına ve ideal kas hücre sayısına ulaşabilmektir.

Maksimum kas hücre sayısı nedir?
Kas hücresi egzersizle iki şekilde geliştirilir. Ya mevcut kas hücresinin hacmi artar ya da kas hücre sayısı artar. Mevcut kasların hacmi arttığı zaman mitokondri sayısı aynı kalır metabolizmada gelişim olmaz. Hücre sayısı artınca kasların kapasitesi artar ve mitokondri sayısı hücre sayısına paralel arttığı için metabolizma iyi çalışır ve yaşlanma durur.

Mitokondri sayısı niçin önemlidir?
Kas hücrelerinde bulunan mitokondriler gelişen kimyasal reaksiyonlarla vücut metabolizmasının ve tüm vücut organları için gerekli enerjiyi üretirler. Mitokondri sayısı azalınca şişmanlık başlar, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol düzeyi, karbonhidrat metabolizmasında aksaklıklar, hipoglisemi ya da hiperglisemi, depresyon gibi sağlık sorunları ortaya çıkar.

İşte medikal egzersiz hakkında en çok merak edilen sorular ve cevapları…

Medikal egzersizde hedef; kas hücre sayısını artırmak ve egzersiz yapma bilinci kazandırmaktır.

Medikal egzersiz nasıl uygulanır?
Doktor muayenesi ile fonksiyonel kapasite saptanır, kas testi yapılarak kasların mevcut profili çıkarılır, uygun egzersiz programı doktor tarafından düzenlenir. Egzersiz programı fizyoterapistler tarafından bireysel çalışma olarak uygulanır. Kas ölçümleriyle program doktor tarafından yeniden düzenlenir. Maksimum kapasiteye ulaşıncaya kadar program 6 aylık bir progresyon göstermektedir.

Medikal egzersize kimlerin ihtiyacı vardır?
Spora rağmen eklem sakatlığı yaşayanlar, çabuk yorulanlar, stresle yaşayanlar, masa başı çalışanlar, kilo fazlası olanlar, diyete rağmen ideal kilosuna ulaşamayanlar. Baş, boyun, sırt, bel ve bacak ağrısından yakınanlar, fibromyalgia ve fatigue sendrom problemi olanlar, solunum, dolaşım, metabolik hastalığı olanlar, 40 yaşını geçmiş ancak genç kalmak isteyenler ve ekstrem spor yapmak isteyenler

Medikal egzersizler ne sıklıkta uygulanır?
Egzersiz programı haftada üç gün uygulanır. İki egzersiz arasında minimum 30 saat geçmesi gerekir.
Ağırlık çalışmasında doktor kontrolü niçin gereklidir?
Kas grupları arasındaki dengesizliklerin ortadan kaldırılabilmesi için.

Medikal egzersizlerle kazanılanlar ne kadar sürer?
Spor yapılması halinde ömür boyudur.

Ne zaman spor salonunda güvenli egzersiz yapılabilir?
Eklem ve kas grupları arasındaki dengesizlikler giderildikten ve maksimum kapasiteye ulaşıldıktan sonra yapılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek