Metil alkol zehirlenmesi nedir?

Metil alkol zehirlenmesi nedir?

Metil alkol zehirlenmesi, son dönemde ortaya çıkan ve ölümlere yol açan kaçak içki üretiminde  de kullanılan metil alkol nedeniyle meydana gelir.

Metil alkol zehirlenmesi nedir?

Özellikle son zamanlarda yapılan operasyonlarla ortaya çıkan kaçak içki üretim yerlerinde etil alkol yerine metil alkol kullanımından kaynaklanan zehirlenmeler ciddi sonuçlar doğurabiliyor.

Anadolu Sağlık Merkezi Genel Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Sabriye Güvenç, özellikle kaçak içki üretiminde etil alkol yerine kullanılan ve kısaca metil alkol zehirlenmesi olarak tabir edilen metil alkolün yol açtığı zehirlenme olayları hakkında önemli bilgiler verdi.

Metil alkol, ticari ve endüstriyel alanda boya çözücüler, vernikler, deniz kabuğu parlatıcıları ve antifriz gibi oldukça geniş amaçlı olarak kullanılır. Bu maddelerin kazara içilmesi veya intihar amacıyla alımı ciddi zehirlenmeye yol açar. Ülkemizde kaçak içki üretiminde bilgisizlik ya da ucuzluk gibi ticari nedenlerle etil alkol yerine metil alkol kullanılması, bu maddeyle oluşan zehirlenmelerde en önemli etkendir.

Metil alkol zehirlenmesi sinir sistemini etkiliyor

Metil alkol, renksiz, uçucu, keskin kokulu bir sıvıdır. Mide bağırsak sisteminden iyi emilir. Alınışından itibaren 30-90 dakika içinde kanda yüksek düzeylere ulaşır. Yüzde 40’lık solüsyonundan 30 ml alınması öldürücü olabilmektedir.

Zehirlenmenin ilk belirtileri, alınışından sonra 40 dakika ila 72 saat içinde başlar. Beraberinde etil alkol yani sağlıklı içki almak, belirtilerin ortaya çıkmasını geciktirebilir. Başlangıç belirtileri, normal alkol zehirlenmesine benzer. Sinir sistemi, göz, pankreas ve böbrek, zehirlenmeden direkt etkilenen organlardır ve şu belirtilere rastlanır.

Metil alkol zehirlenmesinin belirtileri nelerdir?

– Baş ağrısı, baş dönmesi, bilinç bulanıklığı, uyku hali, koma ve nöbet geçirme

– Bulanık görme, çevredeki her şeyin üzerine kar yağmış gibi görülmesi, çift görme ve ışıktan rahatsız olma

– Bulantı, kusma ve karın ağrısı

– Tansiyon düşüşü ve nabız hızının yavaşlaması, daha geç ortaya çıkan bulgulardır ve sonucun kötüye gideceğini düşündürür.

Metil alkol zehirlenmesine karşı ne yapılmalı?

Metanolün alımından hemen sonra olmak koşuluyla mide yıkanması işe yarayabilir. Karaciğerde parçalanması sırasında ortaya çıkan formaldehit ve formik asit ölüme yol açtığından tedavide amaç, parçalanmayı engellemektir.

Özel panzehir, “fomepizol” denilen bir ilaçtır. Bu ilaç, metanolün öldürücü maddelere parçalanmasını engeller. Ancak bu ilacın bulunmadığı zaman (ki ülkemizde yoktur) metanol ile rekabete girerek onun parçalanmasını azaltmak için hastaya, etanol yani normal üretilmiş içki (rakı veya viski) verilir. Bu, mide bağırsak yoluyla olabildiği gibi uygun koşullarda damardan da verilebilmektedir.

Metanolün kandan temizlenmesi için diyaliz etkilidir. Tedavi sürecinde hastanın yaşamsal fonksiyonlarının desteklenmesi gerektiğinden, hastaların yoğun bakım ünitesine alınarak takip ve tedavi edilmesi şarttır.

“Metil alkol zehirlenmesi nedir?” için 2 yanıt

  1. her ne kadar alkol kötü olsa da yine de insan sağlığını etkileyeceği için kaçak içki üretenlere en yüksek ceza verilmeli. ayrıca içki üretiminde kullanılan etil alkol, metil alkol gibi maddelerin yüksek miktarlarının temini de bu kadar kolay olmamalı. eğer olursa sonra etil alkol zehirlenmes, metil alkol zehirlenmesi diye bir sürü vaka ortaya çıkıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek