Oyuncakların çocuk gelişimindeki önemi

Bebeğiniz, doğar doğmaz dış dünyayı duyu organları aracılığı ile tanımaya başlar. Çevresinde bulunan her nesne onun için uyarıcı ve öğretici niteliktedir. Oyunların vazgeçilmez öğeleri olan oyuncaklar, çocuğun zihinsel, bedensel ve psiko-sosyal gelişimine yardımcı olur.

Hızla büyüdüğü ve değiştiği ilk yıllarda; oyun ve oyuncaklar, bebeğinizin neredeyse tüm zamanını alır. Oyun; bebeğin hayal gücünü ve yaratıcılık yeteneğini geliştirir, düşünmeyi ve keşfetmeyi öğrenmesini, kendisine güven kazanmasını ve sosyalleşmesini sağlar. Oyunların vazgeçilmez öğeleri olan oyuncaklar; onun zihinsel, bedensel ve psiko-sosyal gelişimine yardımcı olur. Bir yandan bebek için eğlenceli anlar yaratırken, diğer yandan da etkili bir eğitimsel görev üstlenir. Pedagoglar, bebeğinizin ilk oyuncakları arasında bulunması faydalı olanları şöyle sıralıyor.

Yumuşacık peluşlar

Sarılıp uyuyabileceği yumuşacık bir peluş oyuncak, bebeğinizin yatağında kendisini güvende hissetmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda onun için bir arkadaş görevi görecek ve belki de ileride ilk sohbetlerini onunla edecektir. Ayrıca, yumuşak bir oyuncağın bebeğinizin tenine değmesi, onu uyaracak ve dokunma duyusunu geliştirecektir.

Egzersiz amaçlılar

Yetişkinlerin olduğu gibi bebeklerin de sağlıklı bir bedene sahip olmak için bazı egzersizlere ihtiyaçları vardır. Egzersiz oyuncakları; bebeğinizin, sağlıklı bir şekilde kollarını, bacaklarını ya da tüm vücudunu hareket ettirmesini sağlar. Böylece bebeğiniz, eğlenirken bir yandan da fiziksel gelişimini destekleyici hareketler yapabilir.

Şekilli kutular

Birbirinden farklı boyut ve şekillerdeki kutularla oynamak; çocuğunuzun el becerisini geliştirme, nesne-boşluk uydurma, ayırt edebilme yeteneklerini destekleme açısından çok yararlıdır.

İç içe geçebilen kaplar

İç içe geçebilen kaplarla oynama, çocuğun birçok becerisini geliştirir. Kapları birbirine vurabilir, iç içe koyabilir, kuleler oluşturabilir, renklerine göre ayırabilir, altlarına bir şeyler saklayabilir. Böylece, çocuğun hem el becerileri, hem de hayal gücü gelişir.

Müzikli oyuncaklar

Bütün çocuklar müzik sever! Üstelik müzikli oyuncaklar dinleme ve belleğini kullanma yeteneklerini de oldukça geliştirir. İlk başlarda gelişigüzel basıp sesler çıkartabildiği düğmelere daha sonra bilinçli olarak basmaya başlayan çocuğun, yaratıcılığı da gelişecektir.

“Oyuncakların çocuk gelişimindeki önemi” için bir yanıt

  1. Benim 2 sorum olcak 1. si 5 yasinda bir oglum var gozlemlerime gore anormal bi durumu yok ama hem inat hemde herhengi bi durumda hemen vurma egiliminde vede vuruyorda paylasmasi falan var cogu seyin bilincinde vurmasi yuzunde cok sikayet aldik kresten aynen devam ederse okuldada ne yapcak diyorlar bir kac yere goturduk onlarda gayet normal dedi nasil unutturabilirim vurmasini oynamasi yemegi uykusu duzenli sadece yazin istahsiz oda sicaktan diye fazla sikmiyorum. 2.sorumda arada buyuk tuvaletini yapiyor aslinda korkusu falan yok sordugumuzda kakadan korkuyorum diyor gecede uyanmadigi icin altina isiyor normalmi yoksa ne yapmaliyim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek