Panik atak nasıl anlaşılır?

Panik atak nasıl anlaşılır?

Son zamanlarda çoğu kimsede görülen ve günlük yaşamı olumsuz etkileyen psikolojik rahatsızlıkların başında gelen panik atak nasıl anlaşılır?

Panik atak nedir?

Panik atak, son yıllarda artış gösteren ve birçok insanda görülmeye başlayan psikolojik bir rahatsızlık olup nedenleri bilinmeyen kaygı ve korku atakları olarak tarif edilebilir.

Kişinin ne sebeple olursa olsun panik atak geçirdiğini anlaması mümkündür. Pratik bir panik atak testi yaparak kişi, panik atak geçirip geçirmediği kolayca anlayabilir.

Panik atak testi

“Panik atak geçirdiğinizi nasıl anlarsınız?” sorusu çoğu kimse tarafından cevaplanması zor olsa da uzmanlar tarafından tavsiye edilen basit bir test, bu sorunun cevabını rahatlıkla vermeye olanak tanıyor.

Panik atak mı geçiriyorum?

Uzmanların oluşturduğu panik atak testi ile panik atak geçirip geçirmediğinizi kolayca anlamak için aşağıdaki soruları evet ya da hayır olarak cevaplayabilirsiniz.

– Çarpıntı hissediyor musunuz?

– Aşırı terliyor musunuz?

– Nefes alamama sorunu yaşıyor musunuz?

– Göğüs ağrısı çekiyor musunuz?

– Bulantı hissediyor musunuz?

– Kontrolü kaybetme ve deli olma hissi yaşıyor musunuz?

– Ölüm hissi duyuyor musunuz?

– Ellerde uyuşma hissediyor musunuz?

– Ellerde hissizlik yaşıyor musunuz?

– Sıcak basıyor mu?

Bu sorulara verdiğiniz cevaplarda ‘Evet’ şıkları daha fazla ise ve herhangi bir kalp rahatsızlığınız yoksa panik atak olma ihtimaliniz normalin üzerinde.

Yukarıdaki sorulara verdiğiniz cevaplarda ‘Evet’ler çoğunluktaysa zaman zaman yaşadığınız bu fiziksel belirtiler kalp hastası olduğunuzu düşündürebilir. Çarpıntı, göğüs ağrısı, ölüm hissi insanların çoğunda bu kaygıları yaratır. Bütün bu kaygılar nedeniyle başvurduğunuz doktorlar size çeşitli tetkikler yapıp herhangi bir kalp rahatsızlığınızın olmadığını söylüyorsa o zaman bu durum psikolojik kökenli bir rahatsızlık olan panik bozukluğun belirtisi olabilir.

Öyle ki bir kalp hastasında ortaya çıkabilecek bu belirtilerin yarattığı endişe ile doktor doktor dolaşabilirsiniz. Eğer doktorunuz fiziksel bir hastalığınız olmadığını söylüyor ve bu durumun panik atak olduğunu ifade ediyorsa o zaman bir psikiyatriste başvurup panik bozukluk için tedavi olmalısınız. Böylece bu şikayetlerinizden kısa süre içinde kurtulur ve ölüm endişesini bertaraf edebilirsiniz.

‘Hayır’lar çoğunluktaysa…

‘Hayır’larınız çoğunlukta ise zaman zaman bedensel belirtiler hissettiğiniz halde bu belirtiler gerek fiziksel gerek psikolojik bir rahatsızlığa bağlanabilecek belirtiler değildir. Çoğu insan zaman zaman kalbinin hızlı çarptığını, nefes almakta zorlandığını söyleyebilir ama bunlar bir araya gelip endişe verici boyutlara varmıyor ve kısa sürede geçiyorsa endişe duymanıza gerek yoktur.

40’lı yaşların üzerindeyseniz ve bu şikayetler uzun sürüyor, fiziksel olarak rahatsız ediyorsa bir dahiliye uzmanına görünmeniz yararlı olacaktır. Ama yaşınız daha genç ve sağlıklı bir yapınız varsa o zaman endişelenmeyin. Bu duyguları yaşarız ve önemsemezsek geçer gider.

Ama önemseyip kaygılanmaya başlar, kötü bir hastalığın belirtisi sayarsanız o zaman giderek artar ve ufacık bir sıkıntı ile bunları yoğun olarak yaşamaya başlarsınız. Bu yüzden bu şikayetlerin ara ara birini ikisini hissediyorsanız o zaman sakin olmaya ve telaşlanmamaya gayret edin. Sizi oyalayacak bir uğraşa yönelebilir, örneğin sevdiğiniz bir arkadaşınızı arayarak sohbet edebilir veya internette oyun oynayarak bu rahatsızlığın geçmesini bekleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek