Prostat kanserine MR’lı biyopsi

Prostat kanseri şüphesi taşıyan hastalara uygulanan MR eşliğinde biyopsinin hastanın konforunu sağladığını ifade eden uzmanlar, bu uygulamanın aynı zamanda hastalarda enfeksiyon riskini azalttığını belirtiyor,

Prostat kanseri 50 yaş üzerindeki erkeklerde en sık görülen kanser türü olup kansere bağlı ölümlerde akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer alıyor. Günümüzde her 6 erkekten 1’i prostat kanseri tanısı alıyor. Hastalık erken dönemde genellikle çok yavaş ilerliyor ve başlangıçta sınırlı kalıp prostatı saran zarın dışına çıkamıyor. Tedavi edilmemesi halinde daha hızlı büyümeye başlıyor ve önce prostata komşu organlara ardından kan ve lenf yolu ile lenf düğümleri, kemik ve akciğerlere sıçrayabiliyor.

Radyoloji Uzmanı Dr. Kutlay Karaman, yaşam beklentisinin artmasına bağlı olarak bu kanserin sıklığının artmasının doğal olduğunu ve erken tanı ile prostat kanseri teşhisi koymanın halk sağlığı açısından büyük önem taşıdığını söylüyor.

Prostat kanseri teşhisi nasıl konuyor?

Prostat kanseri teşhisi makattan yapılan muayene ve kanda bakılan PSA (prostat spesifik antijen) sonrasında şüpheli olgularda ultrasonografi eşliğinde yapılan biyopsi ile konuluyor. Bu yöntem günümüzde altın standart olarak kabul edilse de bu şekilde yapılan biyopsi işleminin duyarlılığının yüzde 39 – 52 arasında olduğu belirtiliyor.

PSA düzeyi yüksek olan hastalarda ultrasonografi (USG) eşliğinde yapılan ilk biyopsi sonucunda kanserin tespit edilememe oranının yüzde 66 olduğuna dikkat çekiliyor. Bu tip hastalarda klinik olarak kanser şüphesi bulunuyor ve PSA değerleri artıyor ise MR (manyetik rezonans görüntüleme) ile hastaların prostat bezi incelenebiliyor.

Uzm. Dr. Kutlay Karaman, prostat MR incelemesinde kanser şüphesi olan alanların tespit edilmesi halinde bu hastalara MR eşliğinde biyopsi yapılabileceğini söylüyor. 3 Tesla MR cihazı ile prostat bezi morfolojik ve fonksiyonel olarak daha iyi incelenebildiği gibi kanser ve normal dokuların ayrımı daha rahat şekilde ve daha kısa sürede yapılabiliyor. MR eşliğinde prostat biyopsisi; prostat kanseri, prostat iltihabı, iyi huylu prostat büyümesi gibi sağlık sorunlarının varlığı durumunda gerçekleştiriliyor.

Uygulamanın adımları

– MR eşliğinde biyopsi, prostat MR incelemesinden farklı bir günde yapılıyor.

– Bilgisayar programlarının desteğiyle prostat dokusunun hangi bölgelerinden biyopsi alınacağına karar veriliyor ve sonrasında hasta MR’a yatırılıp, makattan ince bir tüp (biyopsi iğnesinin geçeceği) takılarak planlama görüntüleri alınıyor.

– Otomatik bilgisayar programlarının yardımıyla biyopsi yerleri ile koordinatlar belirleniyor ve belirlenen bölgelerden doku parçaları alınıyor.

– USG eşliğinde yapılan biyopsilerde 12 – 16 adet parça alınırken MR eşliğinde yapılan biyopsilerde her şüpheli yerden en fazla 2 parça alınıyor ve bu uygulama işlem sonrası görülebilecek enfeksiyon ve bakteriemi (kana bakteri karışması) oranlarını azaltıyor.

– MR eşliğindeki biyopsilerde hastalar birkaç gün koruyucu antibiyotik kullanıyorlar

Uygulamanın avantajları

– Prostatın detaylı haritası çıkartılıyor.

– Hedef belirlenerek biyopsi alındığı için daha az sayıda parça çıkarılıyor, hastanın konforu artıyor ve enfeksiyon oranı azalıyor.

– Prostat MR sırasında çevre organlar da incelendiğinden bu yolla evreleme de gerçekleştirilmiş oluyor.

Kalp pili olanlar giremez

MR eşliğinde prostat incelemesi yaklaşık 30 dakikalık bir inceleme olup kalıcı kalp pili olanlar dışında her hastaya yapılabiliyor. Kapalı yer korkusu olan hastalarda ise işleme gerek duyulması halinde hasta uyutuluyor ve işlem başarıyla gerçekleştiriliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek