Püf noktalarına uyun bayram tatlı geçsin

Aramızda pek çok kişi oruç tuttu ve hala devam ediyor. Bir kısım da oruç tutamasa bile iftar yemeklerine katıldı ve bazılarımız kilo aldı. Aslında pek çok kişinin yaptığı hata bir ay oruç tuttuktan sonra bayramda kaba tabiriyle zincirden boşalmış gibi yemek yemek. Hem mevsim değişikliği hem Ramazan’dan çıkış hem de birden ağır beslenmeye geçme gibi pek çok değişikliği beden aynı anda kaldıramaz ve ciddi sıkıntılar oluşabilir.

En iyisi, değişikliği yavaş yavaş yapmak ve bir ay boyunca gündüz saatlerinde dinlenmeye alışmış sindirim sistemini, yavaş yavaş uyararak çalışmaya alıştırmak olmalı. Eğer birinci günden itibaren, birden sürekli ve ağır yiyerek sindirim sistemine yüklenirseniz neler olabilir? Kısa sürede reflü, mide yanması, aşırı gaz ve şişkinlik, çarpıntı, halsizlik, gündüz uyku basması veya tersine gece uykunun kaçması, yüksek tansiyon, karın krampları gibi pek çok sorun olabilir. Herkese ağız tadıyla geçecek bir bayram diliyorum ama fazla şeker ve tatlı yiyerek bayramın tadını kaçırmayın!

Tatlı yemenin püf noktaları

Bayramda tatlı yemeyecek miyiz? Tabii ki evet. Ama hem yağlı etleri hem kızartmaları hem de hamur işlerini tatlı ile aynı sofrada kesinlikle yememeliyiz.

1. En önemli madde öncelikli olarak bol bol ılık veya sıcağa yakın su içmektir. En iyi, ucuz ve doğal detoks yolu bol temiz su içmektir. Ayrıca doğal maden suyu içmeniz de önemlidir. Maden suyu hem su gereksiniminizi karşılar hem de iyon ve mineral dengenizi sağlamaya yardımcı olur. Fazla tatlı yendiğinde yükselen kan şekerine bağlı olarak idrar atılımı da artar. Bu ise, sadece sıvı kaybına değil, beraberinde potasyum, sodyum, klor başta olmak üzere çeşitli minerallerin atılımını da beraberinde getirir. Vücutta kas yorgunluğu, halsizlik, kramplar, düşük tansiyon gibi pek çok yakınma baş gösterebilir. İşte maden suyu bu iyon ve mineralleri de geri kazandırarak fazla tatlı yemenin oluşturduğu olumsuzlukların dengelenmesine yardımcı olur. Maden suyunun asidik değil, alkali yani bazik bir kimyasal yapıya sahip olduğunu da vurgulamalıyım. Bazı kişiler asitli içeceklerle maden suyunu birbirine karıştırıyor, aynı grup içecek zannediyor. Oysa maden suyu tersine vücudun asit-baz dengesinin daha alkali yöne dengelenmesine yardımcı olur.

2. Tatlıları tok karnına değil, yemekten bir müddet, tercihen 2-3 saat sonra ve ara öğünde yiyin.

3. Tatlıları yavaş yavaş küçük lokmalar halinde ve uzunca çiğneyerek yiyin.

4. Bir seferde birkaç porsiyon yemek yerine, bölerek, farklı zamanlarda daha küçük porsiyonlar halinde yiyin.

5. Tatlıdan sonra bir fincan karanfilli sıcak su veya açık çay, yasemin çayı, yeşil çay, kuşburnu çayı, tarçın çayı gibi bir bitki çayı için. Eğer şekeriniz yükseliyorsa veya şekeriniz sınırdaysa doktorunuza danışarak organik chromium, zinc (çinko), özel Ayurveda tabletleri, acıbadem, kekik suyu gibi çeşitli doğal kan şekeri ayarlayıcılarını kullanabilirsiniz. Krom hapları, bayramda kaçırdığınız tatlıların kan şekerini olumsuz etkilemesine engel olur. Eğer bayramda kontrolü kaçırmaktan ve tatlılara, ağır yemeklere hayır diyemeyeceğinizden korkuyorsanız o zaman krom hapını sabah kahvaltıyla beraber almanızda yarar var. Kromun glukoz toleransını dengeleyen ve doğal olan formunu kullamanızı öneririm. İçinde tere tohumu, yeşil çay, zencefil, kasları destekleyen L-Carnitine ve antioksidan içeren Q enzim, Q 10 bulunan formülünde yedi şifalı madde olan preparatı da kullanabilirsiniz.

6. Tarçın, benzer şekilde kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda çok şeker veya unlu gıda alınımına bağlı olarak sindirim sisteminde mantar oluşma riskini de azaltır. Tarçını gün boyunca yediğiniz gıdalara özellikle de tatlıların üzerine bolca serpebilirsiniz. Günde 1 tatlı kaşığı kadar tarçın bu amaç için yeterli olur.

7. Tatlıyı ve şekeri sadece almak değil, aynı zamanda yakmak, yakabilmek de önemli. Siz belki o gün fazla kalori almış olabilirsiniz ama iyi bir sporla sorun oluşturmadan günü kapayabilirsiniz.

8. Buruk ve acı tattaki baharatları da yemeklerinize ekleyerek kan şekerini dengelemeye yardımcı olabilirsiniz. Size yukarıda bahsettiğim tarçın ve kekik dışında, zencefil, zerdeçal, biberiye, mahlep gibi baharatları da tüketmenizde yarar olabilir. Fazla gazı olanlar içinse kimyon iyi bir yardımcıdır. Mahlep özellikle kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olabilecek önemli bir baharattır. Kurabiye ve keklere ekleyebilirsiniz.

Şişliği azaltacak özel çay

Malzemeler: 3 yaprak melisa, 4-5 adet saplarıyla beraber maydanoz, 3-4 adet parmak ucu kadar parçalanmış kök zencefil, 1 tutam kiraz sapı, 1 adet avokado yaprağı, 1 çay kaşığı rezene

Hazırlanışı: Bu karışım 1 büyük su bardağı kadar suda 2-3 dakika kadar kaynatılır. 3-4 dakika kadar demlenir. İçine 1 dilim limon eklenerek şekersiz olarak içilir. Bu çayı çok açken değil, yemekten biraz sonra için. Sabah erken saatlerde veya akşamüstü yaklaşık 1 saat kadar orta derecede egzersiz yapmayı asla unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek