Rahim ağzı kanseri aşıyla önlenebilir

Uzmanlar, rahim ağzı kanserine karşı dünyada iki aşı geliştirildiğini ve bu aşıların kullanılması halinde kansere karşı yüzde 90’ın üzerinde koruyucu olduğu konusunda bilgiler verdi.

7. Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi KKTC’de yapılıyor. 2 binin üzerinde uzmanın katıldığı ve 361 kişinin konuşma yapacağı, Acapulco Otel’deki kongre, 19 Mayısa kadar devam edecek.

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Mete İtil ve Dernek Genel Sekreteri Prof Dr. Cansun Demir, kongreyle ilgili bilgi verdi.

Demir, kongrede kadın hastalıkları ve doğum alanındaki dört ana branşta; yüksek riskli gebelik, çocuk sahibi olamama, idrar kaçırma, jinekolojik kanserler alanlarında oturumlar olacağını, 14’ü yurt dışından toplam 361 uzmanın konuşma yapacağını söyledi.

Kadınlarda idrar kaçırma konusunda, eskiden açık ameliyatların yapıldığını, bugün ise 5-10 dakika süren kısa süreli ameliyatlar uygulandığını kaydeden Demir, idrar kaçırma, idrar torbası ve rahim sarkması konularında daha başarılı, insanların sağlığı açısından yan etkisi az, daha kısa süreli ameliyatlar yapıldığını, tüm bunların kongrede konuşulacağını anlattı.

‘Bebekler artık anne karnında tedavi ediliyor’

Anne karnındaki bebeğin değerlendirilmesin de kongrede gündeme geleceğini ve bebeklerin artık doğum beklenmeden anne karnında tedavi edildiğini ifade eden Cansun Demir, yardımcı üreme tekniklerindeki en son yeniliklerin tartışılacağını ve rahim ağzı kanseri aşılarının da kongrede üzerinde durulacağını söyledi.

Demir, rahim ağzı kanseriyle ilgili dünyada iki aşı geliştirildiğini, 9-26 yaş arasında uygulandığını, aşının, mümkünse cinsel yaşantıya başlamamış kişilerde uygulanmasının önerildiğini kaydetti. Cansu, aşıların, yüzde 90’ın üzerinde kansere karşı koruyuculuğunun olduğunu söyledi.

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı İtil de kongreyi, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve KKTC hükümetinin daveti üzerine KKTC’de organize ettiklerini belirterek, kongreye 2 binin üzerinde uzman katıldığını bildirdi.

Kongrede, doğum, kısırlık, tüp bebek, endoskopik cerrahi, kadın hatalıkları ve genital kanserlerle ilgili son gelişmelerin duyurulacağını anlatan İtil, özellikle rahim ağzı kanseriyle ilgili geliştirilen aşıların tanıtılacağını ve gebelik takibindeki son yeniliklerin tartışılacağını kaydetti.

Kongre ABD ve Avrupa’dan katılan uzmanların, son yenilikleri meslektaşlarıyla paylaşacağını belirten İtil, kadın sağlığındaki son gelişmeleri meslektaşlarına öğreterek, bunların halka iyi bir hizmet olarak geri dönüşünü sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Donör yumurta

Prof. İtil, bir soru üzerine, annelik isteğinin önüne geçilemez bir istek olduğuna işaret ederek, donör yumurta veya donör spermle hamile kalınabildiğini, bunun Türkiye’de yapılmadığını ama dünyada birçok yerde uygulandığını kaydetti.

Bu konuda ahlaki ve dini faktörler ve bilimsel gelişmelerin etkili olduğunu ifade eden İtil, ”Burada ortak konseyde bunların tartışılarak, yasal düzenlemelerin yapılması gerekecektir. Bu yolla, yasal olmayan tarzda çocuk sahibi olma yöntemleri de ortadan kalkmış olacaktır. Çünkü anne olma isteği, önüne geçilebilir bir istek değildir” dedi.

Bunun bir de toplumsal gelişme meselesi olduğuna işaret eden İtil, yumurta vermenin kadınlar açısından bir risk unsuru olmadığını da söyledi.

“Rahim ağzı kanseri aşıyla önlenebilir” için 2 yanıt

  1. İki tip aşı var. Biri HPV’nin iki tipine, diğeri ise dört tipine karşı koruyor. Rahim Ağzı Kanserine karşı yaklaşık %80-85 oranında koruma sağlıyorlar. Aynı zamanda kanser öncesi lezyonlara da yüksek oranda koruma da sağlıyorlar.

    Dört tipe karşı koruyan aşı ek olarak genital siğillere karşı ve vajina/vulva kanserine karşı da koruma sağlıyor. Aşılar, rahim ağzı kanserine karşı %80-85 oranında koruma sağladıkları için aşılandıktan sonra da düzenli pap testi yaptırmak etkin korunma sağlamak için önemli bir husus.

  2. Doktorum bana rahim ağzı kanserinden bahsettiğinde tek çözüm olarak rahim ağzı kanseri aşısını göstermişti.
    Ben de hiç zaman yitirmeden aşı olup gereken korumaya sahip olmuştum.
    Rahim ağzı kanseri aşısının artık % 80-85’ten daha fazla koruma sağladığı biliniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek