Romatizmada sık karşılaşılan şikâyetler

En çok ruhsal gerginlikle ortaya çıkan ve bademcik, sinüzit, safra kesesi, yumurtalık iltihaplarının neden olduğu yumuşak doku romatizmaları da değişik derecelerde ağrılara sebep oluyor.

Romatizmal ağrılar çeşitli nedenlere bağlı olarak, özellikle hareket sisteminde ağrı, şiş, hareket kısıtlanması ve şekil bozuklukları ile ortaya çıkıyor. İşte sıkça karşılaşılan romatizma şikayetleri…

Ağrı

En sık rastlanan, hastayı en fazla rahatsız eden bir şikâyettir. Başta eklemler olmak üzere kaslar, yumuşak dokular ve iç organlara ait olabilir. Ağrı çok hafiften çok şiddetliye kadar değişik derecelerde ortaya çıkabilir.

Şişlik

Yine, en çok eklemlerde ve daha seyrek olarak da yumuşak dokularda ortaya çıkar. Eklem şişi iltihabı değişikliklere bağlı olarak gelişirse, buna artrit denir.

Şekil bozuklukları

Ağrı ve şişlik geçici olabildiği gibi zaman zaman tekrarlayarak sürebilir. Eğer sürekli ve ilerleyici ise şekil bozuklukları ve sakatlıklar ortaya çıkar. Bu sorun hastanın günlük yaşantısını, sosyal hayatını ve iş gücünü önemli ölçüde etkiler.

Hareket kısıtlaması

Ağrı ve şişler hareket fonksiyonunun bozulmasına neden olur ve hareket bozukluğu ve kısıtlanması da hastanın yaşantısını zorlaştıran önemli bir sorundur. Hareket kısıtlanması ve ağrı, zorlama, travma ve mekanik nedenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir.

En sık görülen bu belirtilerden başka, başta deri olmak üzere tutulan iç organlara ve diğer yapılara ait belirti ve bulgular da ortaya çıkabilir. Kalp şikâyetleri ve bulgular, göz bulguları, akciğere ait bulgular ve sinir sistemi ile ilgili bulgular da tek tek veya birlikte ortaya çıkabilir.

Diğer romatizmal ağrılar neler?

Prof. Dr. Hidayet Sarı, hangi hastalıkların romatizmal ağrılara neden olduğunu anlattı: “Akromegani denilen, elleri ayakları büyüten bir endokrin hastalık var. Bunda da ağrılar oluyor. Tiroidler iyi çalışmıyorsa, yaygın ağrı ve yorgunluk oluyor.

AIDS hastalığında da hastalar bize romatizma ile gelebiliyor. Bu hastalarda bağışıklık sistemi çöktüğü için, eklemlerde ağrı, sızı ve tutukluk oluyor. Bazı kişilerin kas, kemik yapısındaki bozukluğuna bağlı eklem gevşekliği (lastik çocuk), yine onlar da ağrı, sızı ile geliyor.

Tümörlere, urlara bağlı, kanser ağrıları ile gelebilen hastalar var. Tümörler, kanserin vücuda yayılmasıyla ağrı şeklinde ortaya çıkabiliyor. Omurgayı da tutan bir kanser hastalığında olabiliyor. Lösemide ağrılar olabiliyor. Eklemlerin iç yüzeyini döşeyen ince dokuda, tümöral bir hastalıkla ağrılar oluşabiliyor.

Omuz, bilek ve dirsek ağrıları

Mesela, sinir hastalıklarına bağlı romatizma olabiliyor. Bilekte sinir sıkışması, dirsekte sinir sıkışması gibi durumlarda ağrı olabiliyor. Eklemlerde kireç çökmesi ile ağrılar olabiliyor. Bel fıtıkları ağrı yapabiliyor.

Yumuşak doku, omuz ağrısı, el bileği ve dirsek ağrısı, parmakların tetik gibi atması ile kendini belli eden romatizmalar var. Fazla ayakta kalmayla topuk ağrısı, topuk dikeni yine bunlardan biri. Bunun dışında akne yani sivilcelerle gelen romatizma var.

Boyun tümörleri, omurilik tümörleri ve omurilikte yarıklar oluşturan “Syringomyeli”, kemik enfeksiyonları (tüberküloz, bruselloz) da boyun ve kol ağrısı nedeni olabilir. Omuz ekleminden kaynaklanan (Bursitis, Kapsülitis, Tendinit) ağrılar, boyun ve kol ağrılarını taklit edebilir. Özefagus, trakea, tiroidit ve akciğer hastalıkları da nadiren boyun ağrısı nedenidir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek