Romatizmal ağrılar karıştırılmamalı

En sık görüleni romatoid artrit olmak üzere, mafsal hastalıkları, sinir iltihabı, lif iltihabı, lumbago, siyatik ve gut gibi 200’ün üzerinde romatizmal hastalık çeşidi bulunuyor.

Romatizmanın çeşitleri

En sık görüleni romatoid artrit olmak üzere, mafsal hastalıkları, sinir iltihabı, lif iltihabı, lumbago, siyatik ve gut gibi 200’ün üzerinde romatizmal hastalık çeşidi bulunuyor.

İltihaplı romatizmaları, yıpranma ve yumuşak doku romatizmalarını anlatan Prof. Dr. Hidayet Sarı, ortopedik nedenlere bağlı ve hastalıklara bağlı romatizmalar hakkında şunları anlattı:
“Ortopedik nedenlere bağlı romatizmalar, kriz sonrası, eklemlerde hareket kısıtlığı ile kendini gösterebilir. Kemik erimesi, yine kendini sırt bel ağrısı ile ortaya koyabilir. Bir de çocuk hastalığı olarak bilinen raşitzm denilen bir hastalık var. Bu da güneş görmeyen çocuklarda ve tesettürlü kadınlarda görülüyor. Cilt, D vitamini yapamıyor, bunun sonucu olarak da kemiklerde yamulmalar yapan hastalık ortaya çıkıyor.

Ağrılar karıştırılmamalı

Bazı hastalıkların seyri sırasında da ağrılar ortaya çıkabiliyor. Bu hastalıklar kendini ağrılarla belli ediyor. Mesela kanser sırasında ağrılar görülüyor. Bu bizi yanıltabilir. Yanlışlıkla romatizma sanılabilir.

Romatizmal ağrıları çok taklit eder. Bazı mikrobik hastalıklar var mesela, tüberküloz (verem) gibi. Boyna atlıyor, bele atlıyor, sırta atlıyor ve buralarda ağrı ile kendini belli ediyor.

Burusella diye bir peynir hastalığı var, iyi kaynatılmamış peynirden, sütten geçiyor. O da sırta, bele atlıyor. Orada ağrılara neden oluyor. Yani mikrobik hastalıklar ve kanser gibi hastalıklar da kendini ağrılarla belli ediyor.

Bazı pisikolojik sebeplere bağlı olarak da insanın beli, boynu ağrıyabildiğini görüyoruz. Ama benim düşüncem, psikolojik sebeplerin artıcı olduğu, başlatıcı neden olmadığı yönünde.

Mikrobik romatizmalar

İltihaplı cilt romatizması, kas romatizması, damar romatizmaları, Behçet hastalığı, ağız kurumaları, gözde kuruma ile kendini belli eden romatizmalar ve bunların birleşikleri var. Omurga iltihabı ile giren romatizma var, sedef romatizması var, biz sedef hastalarında da romatizma görüyoruz.

Kadınlarda cinsel yolla bulaşan bir mikrobun neden olduğu bir romatizma var, bu romatizma da kendini bel romatizması olarak ortaya koyabiliyor. İltihabi bağırsak hastalıklarıyla giren romatizmalar var. Eklem yıpranmaları ve kireçlenmelerle ilgili romatizmalar var. Mikrobik hastalıklarla giren romatizmalar var. Doğrudan bakterinin oraya yerleşmesiyle oluşan. Virüslerle oluyor, bakterilerle oluyor, mantarlarla oluyor, parazitlerle oluyor. Hatta Hepatit B denilen hastalıkta bile romatizmal ağrılar ortaya çıkabiliyor.

Gut ve vitamin eksikliği

Metabolik ve endokrin nedenlere bağlı, yani metabolizması bozulmuş, iç salgı bezleri bozulmasına bağlı insanda ağrılarla ortaya çıkan, romatizmalar var. Bunlardan mesela, gut hastalığı, gutta eklemlerde ürat kristali birikiyor. Kalsiyum prefosfat kristali birikiyor, yalancı gut diyoruz ona, böyle romatizmalar da var.

Biyokimyasal onomalliklere bağlı, aminoid diye bir madde böbreklerde birikiyor, o ağrıya neden olabiliyor. Vitamin C yetersizliğine bağlı hastalık olabiliyor. Metabolik, bazı karaciğer bozukluklarına bağlı olabiliyor. Mesela şeker hastalığı bile, eklem ağrısı ve tutuklukla bize gelebilir. Eklem sertliği yapıyor.”

Romatizmalar oturdukları dokulara göre 4’e ayrılıyor:

– Eklem romatizmaları
– Yumuşak doku romatizmaları
– İç organların romatizmaları
– Bunların birlikte olduğu ‘karışık’ tipler.

“Romatizmal ağrılar karıştırılmamalı” için bir yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek