Romatoid Artrit hastalığı sakatlığın başlıca nedenlerinden

Eklemlerde ilerleyici yıkımlara ve sakatlığa neden olan ‘Romatoid Artrit’, hastalığa yakalanan insanların hayat kalitesini ve yaşam süresini düşürüyor.

Eklem romatizması olarak adlandırılan ‘Romatoid Artrit’ toplumda en sık görünen hastalıklardan biri. Hastalığın nedeni ise vücudu hastalıklardan koruyan bağışıklık sisteminin, vücudun kendi dokusunu yabancı gibi algılayarak ona savaş açması olarak belirtiliyor. Tam olarak genetik bir hastalık olduğu söylenemese de hastalığa yatkınlık genlerden geçiyor.

Simetrik eklem tutukluğu olarak da tanımlanan Romatoid Artrit hastalığı, eklemlerde ilerleyici yıkımlara neden oluyor. Hastalığa yakalanan insanların hayat kalitesini ve yaşam süresini azaltan bu rahatsızlık, sıklıkla 45 – 65 yaş arasında görülüyor. Bu hastalığın kadınlarda görünme oranı, erkeklere oranla üç kat daha fazla. Sigaranın da hastalığı tetikleyen önemli etkenlerden bir olduğu belirtiliyor. Profesör Doktor Şule Yavuz, çoğu insanın hastalığa ilk yakalandığında yanlış tedavi yöntemlerine başvurduğunun altını çiziyor. Yavuz “Hastalık tamamen tedavi edilemiyor. Ancak ilaçlarla kontrol altına alınabiliyor. Hastalar, ilaç tedavisini bıraktıkları zaman, eklemlerinde onarılamaz hasarlar meydana gelebiliyor” diyor ve hastalıkta erken teşhisin önemine dikkat çekiyor. Eklemlerde sakatlığa neden olan ‘Romatoid Artrit’ hastalığına yakalanan insanlar ne kadar erken tedavi olurlarsa, hasar da o kadar az oluyor.

“Romatoid Artrit hastalığı sakatlığın başlıca nedenlerinden” için bir yanıt

  1. Merhaba!

    Ben de romatoid artrit hastaligi var. 2 senedir gitgide artis gostermekte. Fransadan birkac gunlugune gelen ve ayni zamanda Cin tibbiyla da calisan doktorum tum sut urunlerinin ve tum tahil urunlerinin ve ayni zamanda misirin hayatimdan cikmasi gerektigini soyledi. Ancak tavuk, yumurta ya da dana eti gibi seyler soylemedi. Fransizca bilmedigimden tercuman araciligiyla konustuk. Acaba bunlari da yememeli miyim?
    Bir de sunu sormayi ihmal ettim. Bu sekilde beslendigimde hastalik duracak mi yoksa gerileyecek mi? Bir de glutensiz yemem gerektigini soyledi. Glutenin hastalik uzerindeki etkisi nedir?
    Ilginize simdiden tesekkurler
    Saygilar.
    Ayse Sakar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek