Selülit nasıl tedavi edilir?

Selülit nasıl tedavi edilir?

Selülit cilt dokusunda meydana gelen ve cilde “portakal kabuğu” görünümü veren değişimlerin tümü olup bir hastalık veya rahatsızlık değildir.

Tıp biliminde selülit bu tanımın yanında ayrıca cilt altı yumuşak dokuların enfeksiyonlarını tanımlamada da kullanılan bir terimdir.

Selülit kadınlarda çok daha yaygın olarak görülmektedir. Araştırmalar kadınların % 85-98’inde belli bir ölçüde selülit olduğunu göstermektedir.

Yağlanma erkekler ve kadınlarda farklı biçimlerde oluşur. Erkeklerde yağları oluşturan ve destekleyen bağ dokusu iplikleri temel olarak deriye paralel bir biçimde uzanır ve bundan dolayı erkeklerde deri altında biriken yağ tabakaları en düşük seviyede çökmeye maruz kalmakta ve böylece de erkekler daha düzgün bir cilde sahip olmaktadırlar. Ama ne var ki kadınlarda yağ tabakası deriye dik olarak oluşmakta ve bunun sonucu olarak da bağ dokusunun destek yapısı, deriyi aşağıya çekmekte ve pürüzlü bir yüzey meydana getirmektedir.

Kadınlarda selülit normaldir

Selülit kadınlarda yaşanan normal bir süreçtir ve bu nedenle bilim uzun yıllar boyunca selülit tedavisi ile ilgilenmemiştir.

Selülitin nedenleri

Selülitin nedenini belirlemek için yapılan araştırmaların tümü sadece son birkaç yıl içinde gerçekleştirilmiştir. Selülitin etkili tedavi yöntemleri ise çok daha yeni gelişmelerdir.

Selülit yüzeysel yağ tabakaları arasında bulunan fibröz bantların kasılması, kısalması sonucu cilt altından derine doğru cildin içeri doğru çekilmeleri şeklinde oluşmaktadır.

Yağ hücrelerinin fazla yağı depolamasının ve östrojen hormonunun da etkisiyle bu hücreler genişler. Kan dolaşımı giderek yetersizleşmeye başlar.

Yağ hücrelerinin genişlemesi ise yağ dokusunun aşırı yayılması demektir. Bu yayılma deri altı bağ dokusunu da etkileyerek vücudun normalden daha fazla su tutmasına ve dolayısıyla da kan dolaşımının zayıflamasına neden olur.

Vücut kan dolaşımındaki zayıflamayla birlikte, dokulara eskisinden daha az oksijen ulaşmayla başlar. Bunun sonucu dokular elastikiyetini kaybeder ve cilt yüzeyi pürüzlü bir görünüm almaya başlar.

Selülite neden olan etkenler

Selülite neden olan etkenleri şu şekilde sıralayabiliriz;
– Aktivite yetersizlikleri,
– Fazla alkol tüketimi, sigara (kan akımını azaltarak),
– Hormonol nedenler,
– Kalıtımsal nedenler,
– Geçirilmiş ameliyatlar,
– Yanlış beslenme; alkol, kafein, baharatlı gıdalar.

Selülit sorununa Akustik Dalga Tedavisi (Acustic Wave Teraphy – AWT)

Etkili sonuç göstermesi ile dünyada hızla kullanımı artan selülit, bölgesel zayıflama ve cilt sıkılaştırma tedavisinde zirveye yerleşen AWT (Akustik Dalga Terapisi) İzmir’de ilk kez uygulanmaya başlandı.

Vücuttaki tüm yağ katmanları içinde yalnızca yüzeysel cilt altı tabaka selülitten etkilenir. Yüzeysel tabaka kilo kaybından etkilenen en son tabakadır. Bu nedenle egzersiz ve kilo verme selüliti ortadan kaldırmamaktadır.

Düzenli olarak egzersiz yapan ve düşük yağlı beslenme diyetleri uygulayan kadınlarda bile hala selülit görülebilmektedir. Bu durum, selülitin kontrol altına alınmasını ve selülit tedavisini tümüyle farklı bir sorun haline getirmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek