Sıcaklardan korunma rehberi

Sıcaklardan korunma rehberi

Kalbimiz sıcaktan etkilendiği için yaz aylarında onu daha iyi korumak gerekiyor. Op. Dr. Tamer Bakalım, “Kalp krizi riskini tetiklememek için vücudunuzu ani sıcak-soğuk değişiminden uzak tutun. Evinize girer girmez hemen klima çalıştırmayın!” diyor

Sıcakların artmasıyla birlikte kapalı ortamlarda klimalar çalışmaya başlıyor. Sıcaktan bunalınca eve ya da iş yerine girer girmez klima çalıştırmak ise kalp krizi riskini tetikliyor. Memorial Antalya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Tamer Bakalım, kalp hastası olan kişilere sağlıklı bir yaz geçirmeleri için önerilerde bulundu.

Spazma yol açabilir

Yazın kalp krizi geçirme riski daha mı yüksektir?

Yaz aylarında kalp krizi riski artar. Bunun nedeni, aşırı sıcaklarla birlikte yükselen tansiyonun kalp krizi riskini tetiklemesidir. Aşırı sıcaklar ve aşırı soğuklara bağlı olarak damarların ve kalbin yükü artar. Özellikle aşırı sıcaktan aşırı soğuğa geçiş, kalp spazmına yol açar ve kalp krizi tehlikesini ciddi şekilde yükseltir.

‘Aşırı sıcaktan aşırı soğuğa ani geçiş’ derken klimaları mı kast ediyorsunuz?

Özellikle hava sıcaklığının çok yüksek oranda seyrettiği şehirlerde, 40 derece sıcaktan, klimanın çalıştığı 18 derecelik bir ortama ani geçiş kalp krizine davetiye çıkarabilir. Bu yüzden, klimalı ortamların 22 derecenin altında olmaması gerekir. Belli bir soğuk derecesinden sonra damarların spazm riski arttığı için ani soğuklardan kaçınmalı ve klimalı ortamlar çok fazla tercih edilmemelidir.

Soğuk su tehlikeli

Uzun süre güneşlendikten sonra havuza atlamak da kalp sağlığı açısından risk oluşturur mu?

Sıcak altında uzun süre kaldıktan sonra soğuk havuza atlamak risktir. Soğuk su, soğuk havaya göre daha tehlikeli olabilir.

Çünkü burada vücutla direkt temas ve vücut ısısının aniden değişmesi söz konusudur. Çünkü soğuk havada kaybedilen ısı ile soğuk suyla temas halinde kaybedilen ısı arasında ciddi bir fark vardır.

Bu durum yalnızca kalp hastalarını mı etkiler yoksa herkes için mi risk oluşturur?

Soğuk su ile temas, herkes için aynı derecede riskli olabilir. Çünkü soğuk su, kalp spazmına zemin hazırlar. Kalp damarları, soğuğun etkisi ile ciddi oranda büzüler ve kan akışı bozulur. Kişinin damar sertliği problemi olmasa bile daralmaya meyilli damarlar varsa bunlar bir takım tetikleyici faktörler sonucu kalp krizine kadar gidebilir.

Bunlara dikkat etmeli

Öğlen saatlerinde denize girmeyin. Güneşin altında 15 dakikadan fazla kalmayın. Güneşle direkt temas etmeyin, gölgede ya da şemsiyenin altında güneşlenin.

Tansiyon hastalarına ılık duş

Çok sıcak banyo da kalp hastalarına zararlı mı?

Yaz aylarında çok sıcak su ile banyo yapılmasını önermiyoruz. Yazın çok soğuk suyla da banyo yapılmamalı. Banyo suyu ılık olmalı, banyoda kalış süresi kısa tutulmalı. Varis hastaları, banyodan çıkarken dizlerinden aşağıya soğuk su tutabilir.

Susuzluk tehlikeli

Banyodan önce su içmek tansiyona iyi gelir mi?

Yaz döneminde, hava sıcaklığına bağlı olarak vücutta ciddi su kaybı olur. Terleme ile kaybedilen suyun mutlaka yerine konulması gerekir. Vücut dengesi su kaybına bağlı olarak bozulduğu zaman tansiyon yükselebilir. Bu yüzden, banyodan önce su içmenin, gece su içip yatmanın yararı vardır.

İlaçlara yaz ayarı gerekir

Yaz aylarında vücudun uzun süre susuz kalması, kalp krizini tetikleyici bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Kalp hastalarının kullandığı ilaçların çoğu vücuttan su atımını sağlayan idrar söktürücü özelliktedir. Bu tür ilaçların yazın daha düşük dozda kullanılması gerekir. Hasta, doktoru ile görüşerek ilaçlarına yaz ayarı yaptırmalıdır.

Yüzme sağlıklı ama kaplıcalar tehlikeli

Yüzme, kalp sağlığı için hangi açıdan idealdir?

Yüzme, vücutta su kaybına neden olmayan ve tüm kasları aktif olarak çalıştıran çok iyi bir spordur. Düzenli olarak yapıldığında tansiyonu düşürücü bir etkiye sahiptir. Ancak tüm kalp hastaları, yarış tarzı sporlardan uzak durmalıdır. Yüzme için ideal zamanlar, saat 10.00 ile 12.00 arası ve 15.00’dan sonrasıdır.

Sıcak suda yüzmek kalp sağlığı için tehlikeli mi?

Sıcak su, hamam ve saunayı özellikle yaşlılara pek önermiyoruz. Ancak yaşla birlikte birtakım eklem rahatsızlıkları oluşunca kaplıca tedavisi uygulatıyoruz. Kaplıcalarda suda kalma süresi 15 dakikayı geçmiyor.

Kalp hastası olsa da olmasa da kişi kaplıcadaki sıcak suda 15 dakikadan fazla durmamalı mı?

Kimseye “Kaplıca suyunda yarım saat kalın” demiyoruz. Sıcaklığın ve birtakım elementlerin çok yoğun olduğu bu ortamlarda çok fazla durmak, sağlıklı insanlar için de zararlıdır. Kaplıcada günde iki kez, 10’ar dakika kalabilirsiniz. Ancak tansiyon yüksekliği varsa bu kadarını bile önermiyoruz.

Güneşte kalp krizi geçirene ne yapılır?

Öncelikle kişinin nefes alıp almadığını kontrol edin. Nabız almaya çalışın.

Nabza, boyundaki şahdamarından bakılmalıdır. Çünkü eğer tansiyon düştüyse diğer damarlardan nabız alınması zordur. Eğer nabız atmıyorsa, hastaya kalp masajı yapılmalıdır.

Fakat kalp masajı ancak tekniğini çok iyi bilen bir kişi tarafından uygulanmalıdır. Hemen sağlık ekiplerine haber verilerek hastanın hastaneye kaldırılması sağlanmalıdır.

Kalp krizi geçirdiği düşünülen hastanın yerinden oynatılması doğru değildir.

Hastanın kriz sırasında gölgede olması faydalı olabilir ama öncelikle hastanın hava yolunun açılması ve nabzının kontrol edilmesi önemlidir.

Hastanın üzerine bir şemsiye konularak, sağlık görevlileri gelene kadar güneş altında kalması önlenebilir.

Düzenli yürüyüş kalbin dostudur

Sabahın erken saatlerinde yapılan spor, kalbi yorar ve tansiyonu yükseltebilir. Yürüyüş yaz aylarında bile kalbi fazla yormayacak bir spor olarak rahatlıkla tercih edilebilir.

Düz zeminde, 45 dakika yürümek kalp sağlığı için faydalıdır.

Yokuş yukarı yürümek ise insanı yorar. Yokuş aşağı inerken de hızlanacağınız için temponuzu tutturabilme şansınız yoktur.

Tempolu yürüyüşün sonrasında veya öncesinde kasları ısıtmak için pilates gibi egzersizler yapılabilir. Kalp sağlığı için de pilates ve yoga uygundur. Ancak bunları da mutlaka bilen kişilerle yapmak gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek