Sigarayı bırakmanın uygun zamanı yok

Türkiye’de, bu ay itibarıyla uygulamaya başlanacak olan ‘kapalı ortamlarda sigara içme yasağı’, özellikle kapalı ortamda çalışan sigara tiryakilerini zorlayacak. Uzmanlar, bu kişilere ‘sigarayı bırakmayı bir kez daha düşünün’ diyor.

Sigaranın insan sağlığı üzerindeki zararları herkes tarafından biliniyor. Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi Sigara Bırakma Kliniği uzmanları, yaklaşan sigara içme yasağı ile birlikte tiryakileri sigarayı bırakmaya davet ediyor ve bu zorlu süreçte yapılması gerekenlere dikkat çekiyor:

Sigarayı bırakmanın püf noktaları

– Sigarayı bırakabileceğinize inanın ve kendinize güvenin.
– İş arkadaşlarınızı, ailenizi ve yakınlarınızı sigarayı bırakıyor olduğunuzdan haberdar ederek, anlayışlı olmalarını rica edin.
– Ofis ve işyerinde daha sık yürüyün; asansör yerine merdivenleri kullanın. Bu sizin yeni egzersiz programınızın da bir parçası olabilir.
– Her gün 3- 4 kez derin nefes alıp verin ve rahatladığınızı hissedin.
– Gün içinde birkaç kez dişinizi fırçalayın.
– Her zamankinden daha az çay ya da kahve tüketin. Onun yerine, daha fazla su için. Hem nikotin hem de diğer zararlı kimyasal maddelerden böylelikle arınabilirsiniz. Bu sayede, Aşırı yemek isteği de baskılanacaktır.
– Şekerli yiyecek ve ara öğünlerden uzak durun. Yerine meyve veya yoğurt yemeyi deneyin.
– Küçük porsiyonlarda ve her zamankinden daha yavaş yemek yemeye çalışın.
– Yemeği yedikten sonra hemen sofradan kalkın ve yürüyün.
– Evde veya iş yerinde sigara taşımayı bırakın. Sigaraya ulaşmanızı zorlaştırın. Örneğin, nakit para taşımayın. Kibrit ve çakmaklarınızı atın.
– Çok sigara içmek istediğinizde duygularınızı bir günlüğe yazın ve bu notları yanınızda taşıyın.
– Ne olursa olsun asla vazgeçmeyin! Her deneme sizi sonuca yaklaştıracaktır.

Birçok tiryaki, sigarayı bırakmak için uygun zamanı beklediğini söyler. Oysa sigara, bırakmaya istekli olduğunuz her an bırakılabilir. Özellikle yakın zamanda değişeceğini düşünmediğiniz iş ve günlük hayatın stresi gibi olumsuzluklar yüzünden sigarayı bırakmayı ertelemeyin. Eğer bırakmaya karar verdiyseniz de tamamen bırakın; azaltarak bırakmak, bırakma süresini uzatır ve çoğunlukla tam olarak sonuçlanmaz. Sigarayı bıraktığınızda, “bir nefesten bir şey olmaz” düşüncesine direnin. Bir tek nefes çekmek bile sizi sigara tiryakiliğine geri götürür ve her şeye yeniden başlamak zorunda kalırsınız.

Sigara bırakma döneminde yorgunluk ve konsantrasyon güçlüğü gibi belirtiler iş verimini azaltabilir. Bundan dolayı, mümkünse iş temposunu bir süre için yavaşlatmak faydalı olabilir. Ancak, tatillerde ve diğer özel günlerde keyif alınan şeylerin kısıtlanması daha zor olacağından uzmanlar, bu dönemlerde sigara bırakmayı pek önermiyor.

Kriz anında yapılması gerekenler
Aklınız sigaraya takıldığında, o anda yapmakta olduğunuz işi bırakıp ortamdan kısa bir süre uzaklaşın. Sigara içme dürtüsünü kontrol altında tutmak zaman içinde daha da kolaylaşıyor. İlk günlerde düşük kalorili yiyecek ve içeceklerle ağzınızı sürekli meşgul edin.

Bunları aklınızdan çıkarmayın
Sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra kan basıncı azalıyor ve nabız yavaşlıyor. Kan dolaşımının iyileşmesine bağlı olarak el ve ayaklarda vücut ısısı artıyor. Sekiz saat içerisinde kandaki oksijen miktarı yükseliyor. 48 saatte sinir uçlarında onarım başlıyor; koku ve tat alma duyusu iyileşiyor.

Sigarayı bıraktığınızda; iki yıl içerisinde kalp hastalığına bağlı ölüm oranı yüzde 36 oranında, tekrar kalp krizi geçirme riski ise yüzde 50 oranında azalıyor. İyi kolesterol olarak bilinen HDL miktarı artıyor. Sigaraya bağlı öksürük ve balgam ortadan kalkıyor. Ancak kaybedilen akciğer fonksiyonları asla tam olarak geri kazanılmıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek