Sigarayı nasıl bırakırım?

Çoğu insan, uzun süredir sigara kullandığı için artık sigaradan vazgeçemeyeceğini ve istese bile sigarayı bırakamayacağını düşünür. Oysa durum hiç de böyle değil.

Sigara kullanımının risk faktörü olarak rol oynadığı hastalıklar sistematik olarak incelendiğinde şu sonuçlar ortaya çıkıyor:

Sigaranın solunum sistemine zararları

Kronik faranjit, tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları, ses teli nodülleri, boğaz, larenks ve akciğer kanserleri, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (kronik bronşit, amfizem), astımın ortaya çıkmasını kolaylaştırır ve atakların sıklık ağırlığını artırır. Sigara içenlerde akciğer kanserinden ölüm oranı 15-20 kat daha fazladır.

Sigaranın dolaşım sistemine zararları

Damar sertliği gelişimi, kol ve bacak damarlarında tıkanıklık, yüksek tansiyon, kalp krizi, çarpıntı, kan akışında azalma ve pıhtı oluşması.

Sigaranın santral sinir sistemine zararları

Beyin damarlarında daralma ve beyin kan akımında azalma, beyin kanaması.

Sigaranın sindirim sistemine zararları

Mide asidinde artma, gastrit, mide ve ince bağırsak ülserleri, ağız, dudak, yemek borusu ve mide kanseri.

– Diğer organlarda: Mesane ve böbrek kanseri, safra kesesi ve pankreas kanseri, kemik erimesi, dişlerde sararma, ağızda kötü koku yapabilir. Erkekte impotans ve sperm anomalileri, kadınlarda erken menopoz ile ilişkilidir. Katarakt ve diğer göz hastalıklarına neden olabilir. Sigara, hamilelerde erken doğum ve düşük nedenidir. Ayrıca yüzde kırışma, saçlarda grileşme, saç kaybı ve erken yaşlanmaya yol açar.

Sigarayı bırakmak için tedavi şart

Sigarayı bırakmak için salt irade gücü yetmemektedir. Sigarayı bırakmak için bir tedavi süreci gereklidir.

Sadece irade gücü ile bırakmaya çalışanların bu girişimlerinin çok büyük bir bölümü başarısızlıkla sonuçlanır. Yapılan bir araştırmaya göre irade gücü ile sigarayı bırakabilenler yüzde 5 oranında başarılı olurken, tıbbi yardım ile sigarayı bırakanların oranı yüzde 30’dur.

Sigarayı bırakmaya karar vermek başarı için en önemli malzemedir. Fakat sigarayı bırakmak isteyenlerin ilk veya ikinci denemelerinde başarısız olmaları sık rastlanan bir durumdur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek