Şişmanlar neden çok horlar?

Erişkin insanların yüzde 45’i zaman zaman, yüzde 25’i sürekli olarak horlamaktadır. Horlamamak için alınacak önlemlerin başında fazla kiloların verilmesi geliyor. Bazı ilaçların uykudan önce kullanılmaması ve spor yapmak da alınacak tedbirlerin arasında.

“Horlama problemi en sık aşırı kilolu erkeklerde görülür ve yaşla birlikte her geçen gün artar” diyen KBB Uzmanı Op. Dr. Özgür Yiğit’in verdiği bilgilere göre; yumuşak damağın ve küçük dilin solunum hareketleriyle titreyip yutak arka duvarına çarpması ile oluşan gürültüye horlama deniyor.

Horlama nasıl oluşuyor?
Dilin arkası, yumuşak damak ve küçük dilin olduğu kısmın genizle birleştiği bölge kendiliğinden daralabilen bir bölgedir. Bunlar birbirleri üzerine geldiğinde solunumla birlikte titreşmekte ve horlama ortaya çıkmaktadır.

Horlamaya karşı genel önlemler
– Kas tonusunu artırmak için sportif bir yaşam sürmeli ve kilo vermeye çalışılmalıdır.
– Horlayan kişiler uyku ilaçları, sakinleştirici ve antihistaminik denilen alerji ilaçlarını uykudan önce almamaya özen göstermelidir.
– Uykudan 4 saat önce alkol alınmamalıdır.
– Uykudan 3 saat önce ağır yemeklerden sakınılmalıdır.
– Aşırı yorgunluktan kaçınılmalıdır.
– Uykuda sırt üstü yatmak yerine yan yatmak tercih edilmelidir. Eski bir öneri olarak, pijama sırtına tenis topu dikmek, hala faydalı bir metottur. Böylelikle, sırt üstü yatılmasına engel olunmuş olur.
– Yatak baş tarafı daha yukarı olacak şekilde, tüm yatak yaklaşık olarak 10 cm bir tarafa doğru çevrilmelidir.

Horlamanın nedenleri ve tedavisi
DİL ve kasları gerginliği azalmıştır. Gevşek kaslar, sırt üstü yatınca, dilin boğaz arkasına doğru kaymasına engel olamaz. Bazı insanlarda uykunun derin fazında gevşemeye bağlı olarak da horlama görülebilir. Büyük bademcik ve geniz eti, çocuklarda en sık rastlanan horlama nedenidir. Şişman insanlarda, kalın ve kısa boyun yapısı sebep olarak gösterilir.

Horlamanın cerrahi tedavisi
– Burun tıkanıklıklarını düzeltmeye yönelik cerrahi tedavi
– Bademcik ve geniz eti ameliyatı. Özellikle çocuklarda başarılı bir tedavidir.
– Lazerle yapılan uvulopalatoplasti (LAUP)
– Dil kökündeki aşırı dokunun lazerle çıkartılması
– Alt çene uzatma ameliyatı
– Hyoid kemiğin asılma ameliyatı
– Trakeotomi
– Radyofrekans cerrahi

Horlamayı önleyici cihazlar
– Ağız içi cihazlar
– CPAP (devamlı pozitif hava basıncı) Hasta uyurken burna takılan bir maske ile uygulanır. Maske, bir tüp vasıtasıyla, su basıncında sürekli pozitif hava yolu basıncı üreten bir cihaza bağlıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güzellik

Diyet

Anne - Bebek